Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Peentjes op tafel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Peentjes op tafel

In de keuken

3 minuten leestijd

Allerlei groenten van vroeger, zoals peentjes of wortelen, werden opnieuw ontdekt. In deze aflevering maakt u kennis met kleurige en vooral lekkere worteltjes die we zelf hebben gezaaid. Na de oogst hebben we enkele recepten uitgeprobeerd of anders gezegd: voorgekookt.

Geglaceerde worteltjes

Een groente of vlees voorzien van een zoete glanzende laag wordt glaceren genoemd. Veel kinderen vinden geglaceerde worteltjes heerlijk.

Ingrediënten
(voor 1 kilo wortelen)
· 60 gram roomboter
· 3 afgestreken eetlepels suiker
· 1 kilo worteltjes / peen / waspeen

Bereiding:
· Snijd de wortelen in stukjes, plakjes of blokjes.
· Kook ze in water (met ietsje zout) net niet helemaal gaar en laat ze uitlekken.
· Laat de boter heet worden in een koekenpan en voeg de suiker toe. Roer met een houten lepel net zo lang tot de suiker lichtbruin kleurt.
· Doe de wortelen erbij en roer ze goed door het boter/suikermengsel. Laat alles nog een paar minuten sudderen op niet te hoog vuur, met het deksel op de pan.
· Decoreer met vers geknipte peterselie.

---
Smakelijke salade

Deze gezonde salade met worteltjes is lekker bij gebakken aardappels, met stokbrood en als lunchgerecht.

Ingrediënten
(voor 4 personen)
· 350 gram geschrapte worteltjes
· 1 geschilde komkommer (zonder zaadlijsten).
· 2 grote of 3 kleine appels, geschild en in vieren gesneden. Druppel er meteen citroensap over om bruin worden te voorkomen.
· 3 eetlepels halvanaise.
· 3 eetlepels volle of magere yoghurt.
· 2 eetlepels geknipte peterselie.

Bereiding:
· Snijd de geschrapte en gewassen worteltjes in heel dunne schijfjes.
· Snijd de komkommer in kleine stukjes.
· Rasp de appels.
· Roer alles door elkaar in een kom of schaal.
· Meng in een kommetje de halvanaise, de yoghurt en de peterselie en roer dit goed door elkaar.
· Verdeel de saus door de salade.
Voor de salade hebben we de wortelrassen Color Mix en Anthonina gebruikt. De laatste is paars of wit-paars van binnen.

---
Wortelcake

De geraspte schil van een sinaasappel maakt deze wortelcake bijzonder van smaak.

Ingrediënten:
· 125 gram geraspte worteltjes
· 200 gram rietsuiker
· 125 gram heel zachte roomboter
· geraspte schil van een schoon geboende sinaasappel
· 2 eieren
· 1,5 theelepel bakpoeder
· 0,5 theelepel kaneel
· mespuntje nootmuskaat
· mespuntje zout
· 50 gram gepelde en gehakte walnoten
· 3 eetlepels warm water
· boter om de springvorm in te vetten
· eventueel slagroom

Bereiding:
· Doe de boter en de suiker in een kom en mix dit mooi glad.
· Voeg de kaneel, de nootmuskaat en het sinaasappelraspel toe en blijf mixen.
· Mix nu de eieren en daarna de wortelen door elkaar, en de gehakte walnoten plus het zout.
· Zeef de bloem en het bakpoeder erdoor, evenals het warme water, onder voortdurend mixen (nog vier minuten). · Vet de springvorm in en giet het beslag erin.
· Zet de cake in een voorverwarmde oven (175 graden) en laat hem in ongeveer een uur gaar worden. Controleer of de cake gaar is door er een breinaald of satéstokje in de steken. Komen ze er schoon uit, dan is de cake gaar. Anders nog 5 tot 10 minuten laten garen.
· Laat de cake een kwartier afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
Tip: Ook lekker met een beetje slagroom.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 februari 2012

Terdege | 92 Pagina's

Peentjes op tafel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 februari 2012

Terdege | 92 Pagina's

PDF Bekijken