Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Heerlijk olijfbrood

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Heerlijk olijfbrood

In de keuken

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

Enige tijd geleden attendeerden we u op een kookboek van uitgeverij Kosmos: ‘5 Ingrediënten’, samengesteld door James Tanner. Hierin geeft hij een recept voor olijfbrood. Wij hebben het gebakken. Het is lekker grof brood met een mediterrane smaak.

Ingrediënten
• 1,5 dl warm water
• 50 ml olijfolie, plus een beetje om in te vetten
• 25 gram verse gist
• 15 gram fijne kristalsuiker
• 900 gram tarwemeel plus extra om te bestuiven
• 20 gram zeezout
• 2,5 dl tomatensap
• 200 gram zwarte olijven zonder pit
• 2 afgestreken gedroogde tijm
• snufje vers gemalen peper

Bereiding:
• Giet het warme water in een kom. Voeg de olijfolie, gist en suiker toe en klop het mengsel tot de gist is opgelost.
• Doe het mengsel in een andere kom en voeg het zout toe. Giet het gistmengsel en het tomatensap erbij. Kneed alles tot een zacht deeg. Mogelijk moet je nog wat water toevoegen, afhankelijk van hoe droog het deeg is. Het deeg hoort zacht te zijn, maar niet kleverig. Als het kleverig is, moet je nog wat meel toevoegen.
• Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het 10 minuten. Voeg telkens wat olijven en tijm toe. Doe het deeg terug in een met meel bestoven kom, dek het toe met een vochtige theedoek en laat het op een warme plaats 40 minuten (of 1 uur, bij kamertemperatuur) rijzen en in omvang verdubbelen. Vet twee broodbakvormen in met olijfolie of bestuif twee bakplaten met meel.
• Kneed het deeg weer en vorm er twee broden van. Leg het deeg in de bakvormen of op de bakplaten. Dek ze toe met een vochtige theedoek en laat ze op een warme plaats 40 minuten (of 1 uur bij kamertemperatuur) rijzen en in omvang verdubbelen. Verwarm de oven voor op 200 graden.
• Bestuif het deeg met een dun laagje meel. Bak de broden in 25 tot 30 minuten goudbruin. Controleer of ze gaar zijn: de onderkant hoort hol te klinken als erop wordt geklopt. Laat ze afkoelen op een rooster.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 februari 2012

Terdege | 84 Pagina's

Heerlijk olijfbrood

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 februari 2012

Terdege | 84 Pagina's