Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Vers uit de tuin

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vers uit de tuin

4 minuten leestijd

Fris groen blad zo uit je tuin op je bord, verser kan het niet. De gemakkelijke en snelgroeiende planten op deze pagina’s kun je nu zaaien en binnen enkele weken oogsten. Voor salades, een lekkere sandwich, als ‘toekruid’ of als garnering bij de warme maaltijd.

Weinig ruimte nodig
De meeste van deze vroege groenten zijn ook voor beginnelingen gemakkelijk zelf te kweken. In de tuin vragen ze niet veel ruimte. Omdat ze snel groeien, kunnen ze op een plaats gezaaid worden waar vroeg in het seizoen nog plek is. En als je geen tuin hebt, zaai dan in bakken op het balkon. Zaai in vochtige aarde en laat de grond tijdens de groei niet uitdrogen. Alle soorten die als snijsla dienen, worden dicht op elkaar op rijtjes gezaaid.

Kervel
Als vers kruid is kervel heerlijk in salademengsels, bij omeletten en andere gerechten met ei, roomkaas, koude kruidensaus en bij diverse vlees- en vissoorten. Ook heerlijk om soep van te maken. Gebruik het rauwe, verse blad royaal.

Rucola
De populaire rucola (mosterdkruid) is een pittig Italiaans gewas. Het wordt rauw gegeten op brood, in salades en bij warme maaltijden. Zaai dicht bij elkaar en knip het jonge blad regelmatig. Daardoor wordt de groei van nieuw blad bevorderd. Oude blaadjes worden snel bitter van smaak.

Snijbiet
Snijbiet kun je in de winkel niet kopen. Deze veelzijdige groente is echter gemakkelijk te telen. Je kunt zaaien om in de loop van de zomer van volwassen planten de bladstelen te oogsten. Die kun je dan koken en serveren met een saus. Maar je kunt ook zaaien voor de teelt van het blad. Je snijdt dat net als de andere genoemde groenten jong af en gebruikt het rauw in salade. Als je er een grote hoeveelheid van hebt, kun je het jonge blad ook als spinazie bereiden.

Meiraapjes
Kleine knollen van meiraapjes zijn rauw geraspt lekker in salade. Ze kunnen ook gekookt of gestoomd worden. Zaaien in april betekent oogsten in juni. Jongere plantjes moeten worden uitgedund op 10 centimeter afstand van elkaar.

Snijsla
Weinig groenten zijn zo makkelijk en snelgroeiend als deze sla, die geen krop vormt maar groeit met smalle blaadjes naast elkaar. Als de blaadjes 10 tot 15 centimeter hoog zijn, worden ze net boven de grond afgeknipt. Het blad is dan nog lekker mals. Als je langer wacht met knippen, wordt het blad taaier. Snijsla wordt net als kropsla vers als salade gegeten en gebruikt in ‘een broodje gezond’. Een goed verkrijgbaar ras is ‘Witte Dunsel’.

Radijs
Bij warm en droog weer kunnen radijsjes in de tuin snel voos worden. Maar bij een koel voorjaar en op een plek waar ook wat schaduw is, kun je nog snel wat radijsjes zaaien. Houd de grond van de radijsjes vochtig.

Gemengd
Gemengde rauwkostsalades zien er aantrekkelijk uit en zijn gezond. Er wordt daarom steeds meer zaad van een salademengsel aangeboden, dus met meerdere slasoorten die als snijsla worden gekweekt en gegeten. Vaak zijn de mengsels ook voorzien van roodlof, tuinmelde, kervel of rucola. De mengsels zijn evenals snijsla gemakkelijk te kweken. Zaai op rijtjes en knip het jonge blad voor vers gebruik.

Raapsteel
Erg lekker zijn raapstelen. Ze kunnen nog net deze maand gezaaid worden, als het weer niet al te warm is. Je kunt dan over zes weken verse raapstelen uit eigen tuin of van eigen balkon eten. Jong, vers blad eet je in salades. Verder kun je raapsteeltjes koken en roerbakken of met het rauwe blad een heerlijke voorjaarsstamppot maken.

Eikenbladsla
Deze vroege slasoort kan als snijsla geteeld worden door op regels te zaaien en te oogsten als de blaadjes 10 centimeter hoog zijn. Maar je kunt ook afzonderlijke planten laten uitgroeien. Alleen al voor de kleur in salades en als garnering is rode eikenbladsla een aanrader.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van Wednesday 25 April 2012

Terdege | 116 Pagina's

Vers uit de tuin

Bekijk de hele uitgave van Wednesday 25 April 2012

Terdege | 116 Pagina's

PDF Bekijken