Bekijk het origineel

Biologieles aan de waterkant

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Biologieles aan de waterkant

2 minuten leestijd

Voor jeugdige natuuronderzoekers organiseert Nationaal Park Drents-Friese Wold sinds jaar en dag educatieve watersafari’s. Tijdens de excursies staan de deelnemers oog in oog met het waterleven, gewapend met een vangnetje en een loep.

Met ruim 6000 hectare aan bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden is het Nationaal Park Drents-Friese Wold een van de grootste natuurgebieden van Nederland. In het terrein op de grens van Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland ontspringt de Vledder Aa, een kleine beek. In de bossen van het park liggen allerlei vennen, met een gevarieerde plantengroei.
Kinderen tussen de 7 en de 12 jaar mogen onder begeleiding van een boswachter op watersafari naar deze vennen.
Bij het bezoekerscentrum in Appelscha krijgen ze het benodigde materiaal uitgereikt. Dit pakket bestaat uit een vangnetje, een kweekbakje en een loepbakje.
Voor kinderen die het een beetje griezelig vinden om de waterinsecten met de vingers aan te raken, zit er een zeefje bij. Gewapend met dit pakket bestuderen de kinderen waterdiertjes en doen ze proefjes aan de waterkant, terwijl de boswachter uitleg geeft.
De boswachter leert de kinderen ook hoe ze hun schepnetje kunnen gebruiken zonder het bodemleven te verstoren. Als het water troebel wordt, zien ze immers niets meer.

Voedselketen
De meest ‘spectaculaire’ waterdiertjes die gevangen worden, zijn de larfjes van de libel en de geelgerande watertor, een echte roofkever. In het voorjaar kunnen er ook kikkervisjes opgevist worden. Maar dan moet het wel een beetje warm weer zijn.
De gevangen insecten worden bij elkaar in een met slootwater gevuld kweekbakje gestopt. Met een loep kunnen de kinderen vervolgens bekijken hoe de minibeestjes zich gedragen. Dan kan het gebeuren dat het ene beestje het andere verslindt.
Waardoor een stukje van de voedselketen zichtbaar wordt.

Adres: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha, tel. 0516-464020;
www.np-drentsfriesewold.nl
Informatie: J.Lei@staatsbosbeheer.nl

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 mei 2012

Terdege | 100 Pagina's

Biologieles aan de waterkant

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 mei 2012

Terdege | 100 Pagina's

PDF Bekijken