Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Wonderpan

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Wonderpan

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Wonderpan

Taart bakken zonder oven? Dat kan met deze wonderpan, verkrijgbaar in de webshop van Farmer’s Homeware. In de ouderwetse bakvorm bakt u taart, cake en brood zonder gebruik te maken van een oven. Vroeger, toen de moderne ovens nog niet bestonden, een uitkomst. Maar tegenwoordig staat de pan opnieuw in de belangstelling, want deze is energiezuinig. Het is niet nodig een hele oven voor te verwarmen. Alleen de bakvorm zelf wordt verwarmd. Als warmtebron kan een gasfornuis of een elektrische kookplaat dienen, ook inductie. Zelfs bakken op een houtkachel is mogelijk.

De warmte verspreidt zich gelijkmatig door de pan, de temperatuur wordt minder hoog dan in een oven en het baksel zal minder snel aanbranden. In de webshop vindt u handige baktips en recepten voor het gebruik van de wonderpan.

Informatie: www.fhshop.nl. Tot eind december geldt er een abonneevoordeelactie. Zie de advertentie op de volgende pagina’s.


Wij maakten uit het receptenboekje op de website het krentenbrood.

Benodigdheden:

• 300 gram bloem

• 25 gram gist

• 2 eieren

• 1 eetl suiker

• 2 dl melk

• 150 gram krenten

• 50 gram sucade

• 50 gram rozijnen

• Snufje zout

Werkwijze:

• Vermeng de geklopte eieren, het zout en de suiker met het meel en de in een beetje lauwe melk opgeloste gist.

• Voeg de rest van de melk toe en roer de krenten, sucade en rozijnen erdoor.

• Doe het deeg in de goed ingevette vorm en laat het zonder deksel een uur rijzen.

• Bak het 3 kwartier tot 1 uur op een kleine vlam.


Rozemarijnbolletjes met rozijnen

Heerlijke bolletjes om zelf te bakken in de oven. Handig voor de trek onderweg, in de lunchtrommel, bij de thee en voor onverwachte ‘tast toe’-gezelligheid!

Ingrediënten:

• 250 gram bloem op kamertemperatuur

• 3 tot 4 eetl zonnebloemolie

• 2 tot 3 eetl gedroogde rozemarijnblaadjes of 5 eetl. vers blad (in stukjes geneden)

• 100 gram rozijnen

• 10 gram gist

• 2 eetl water

• 1 dl lauwe melk

• maximaal 0,5 eetl zout

• boter om de bakplaat in te vetten


Bereiding:

• Doe de bloem in een kom, roer het zout erdoor en maak een kuiltje in het midden.

• Los de gist op in het water.

• Giet gist en melk in het kuiltje in de bloem, roer er vanuit het midden iets bloem door. Het kneden gebeurt straks.

Dek de kom af met een bord of theedoek en plaats het op een plek bij kamertemperatuur.

• Laat de rozemarijnblaadjes 8 tot 10 minuten trekken in de olie in een pannetje op zeer laag vuur. Daarna de olie laten afkoelen.

• Doe rozijnen in een zeef en overgiet ze met kokend water. Laat ze uitlekken. Haal ongerechtigdheden eruit en zet de rozijnen in een nieuwe kom net onder water.

• Schenk de olie door een zeef bij de bloem met het gistmengsel.

• Roer vanuit het midden alles door elkaar. • Kneed nu het geheel tot een soepel deeg. Dit mag niet aan je handen blijven plakken!

• Laat het deeg, afgedekt met een schone theedoek, een uur rijzen op een warme plaats.

• Bestuif het (schone) aanrecht met bloem en leg het gerezen deeg erop. Kneed het nog eens goed door. Laat de rozijnen uitlekken, dep ze droog en kneed ze door het deeg.

• Vet de bakplaat in. Maak kleine bolletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat, maar niet tegen elkaar. Door het rijzen worden ze namelijk groter.

• Leg er de theedoek weer over en laat het deeg nog eens 20 tot 30 minuten rijzen op een warme plaats.

• Verwarm de oven voor op 220 graden C en bak de bolletjes in het midden van de oven in circa 20 minuten gaar en lichtbruin.


Uw recept of tip

De rubriek ‘Lekker’ wordt verzorgd door Anne, Lilian en Otto Kalkhoven. Aan deze pagina’s kunt u bijdragen door een of meer favoriete recepten te sturen of door een praktische keukentip door te geven. Uw inzendingen zijn welkom bij Terdege ‘In de keuken’, Postbus 75, 7300 AB Apeldoorn; redactie@ terdege.nl

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 oktober 2012

Terdege | 109 Pagina's

Wonderpan

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 oktober 2012

Terdege | 109 Pagina's