Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Spruitjes op tafel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Spruitjes op tafel

3 minuten leestijd

Het is stevige, gezonde kost, met veel vitamine C. Het is jammer dat kinderen spruitjes soms wat bitter vinden. Daarom krijgt u tips om ze minder bitter maken. De klassieke methode om spruitjes op te dienen is: koken, afgieten, klontje boter erbij en dan bestrooien met nootmuskaat. Spruiten zijn van juli t/m april verkrijgbaar.

Bereiding

• Was een kilo spruiten, snijd een stukje van de stronk af en verwijder lelijke blaadjes. Zijn de spruiten van ongelijke grootte, snijd dan in de grote spruiten een kruis in de stronk. Anders worden ze ongelijk gaar en bitter. Zijn alle spruiten even groot, dan kunt u er ook een kruis in snijden, om de kooktijd te verkorten.

• Kook ze kort, 10 tot 13 minuten. Hoe langer je ze laat koken, hoe bitterder ze worden.

• Roerbakken: ongeveer 10 minuten.

• Stomen: 12 tot 15 minuten

• Voeg aan het kookwater een afgestreken theelepel suiker toe.

Zelf kweken

Als u zelf spruitjes zaait, kunt u ook eens aparte spruitjes proberen. Bijvoorbeeld rode spruitjes ‘Rubine’ (fijne smaak) of ‘Rode Falstaff’. Voor de liefhebber is er ‘Noisette’, een historisch Frans ras. Geen hoge opbrengst, maar kleine spruitjes die nootachtig van smaak zijn Leemgrond, löss en lichte klei zijn heel geschikt voor de teelt van spruitjes. Voedzaam, kalkrijk en vochthoudend, maar niet te nat. Geef een goede basisbemesting van compost met koemestkorrels of verteerde stalmest. Voorkom bijmesten met te veel stikstof; dat leidt tot losse, flodderige spruiten. Oogst de spruitjes van onder naar boven.


Met mango

Dit smaakt lekker met een speklapje en aardappelen.

Zo gaat u te werk:

• Snijd parten in de mango van boven naar beneden en verwijder de schil. Leg op elk bord een paar schijfjes. De frisse, fruitige smaak past goed bij de gekookte spruitjes en het vlees. Mango is lekker zoet, de smaak lijkt op die van perzik.

• In plaats van partjes kunt u de mango ook in veel kleinere stukjes snijden en over de spruiten verdelen.

• U kunt de vrucht ook als saus serveren: Vermeng stukken mango met 3 tot 4 eetlepels magere yoghurt of slagroom en pureer dit tot een saus. Schep hiervan iets over de spruitjes.

N.B.: Mango heeft het hoogste vitamine A-gehalte van alle fruitsoorten. Het vitamine C-gehalte is te vergelijken met dat van een citroen. Mango is drie dagen houdbaar maar niét in de koelkast (koudebederf).

Tip: Trakteer uw tafelgenoten eens op gekookte spruitjes met: pindasaus, gorgonzolasaus, peertjes op sap, een paar druppels gember, fijn gesneden peterselie, een sausje van geraspte kaas, een sausje van smeerkaas of met een kerriesausje.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 februari 2013

Terdege | 92 Pagina's

Spruitjes op tafel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 februari 2013

Terdege | 92 Pagina's

PDF Bekijken