Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Veilig voedsel?

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Veilig voedsel?

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Terdegelezer(es) C. Koster uit Grijpskerke schreef ons over E-nummers in voedingsmiddelen en refereerde daarbij aan het boekje Wat zit er in uw eten?. Daarin zijn alle E-nummers op een rijtje gezet. Met behulp van dit gidsje, het Voedingscentrum, Wikipedia en de Consumentenbond verdiepen we ons in deze aflevering van Lekker in de zogenoemde voedseladditieven.

Wat zijn E-nummers?
E-nummers zijn toevoegingen ofwel additieven. Ze worden aan levensmiddelen toegevoegd om uiteenlopende redenen. Zo zijn er onder andere smaakversterkers, conserveermiddelen, kleurstoffen, rijsmiddelen, voedingszuren, antioxidanten, glansmiddelen, zoetmiddelen, verpakkingsgassen en verdikkingsmiddelen. Al deze additieven hebben geen voedingswaarde en ze komen niet van nature voor in voedsel. Ze worden gebruikt om de eigenschappen van voedsel aan te passen aan de wensen van de producent. Zo kunnen voedingsmiddelen langer houdbaar, zoeter of anders van kleur gemaakt worden.

Nieuwe toevoegingen moeten worden goedgekeurd door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Stoffen die goedgekeurd zijn, krijgen een E-nummer. Dat nummer zou moeten garanderen dat de stof veilig is en de hoeveelheid die aan levensmiddelen wordt toegevoegd verantwoord is. De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) is de hoeveelheid van een stof die mensen gedurende hun hele leven dagelijks binnen mogen krijgen via voeding, zonder gevolgen voor hun gezondheid.

E-nummers verantwoord?
Naast natuurlijke stoffen zijn er ook additieven die synthetisch zijn of natuuridentiek: chemisch nagemaakte stoffen die lijken op de ‘echte’ stof.
Volgens het Voedingscentrum is het gebruik van E-nummers veilig. Op www.voedingscentrum.nl staat dat bij een normaal consumptiepatroon de hoeveelheid zoetstoffen ruimschoots onder de ADI blijft. Alleen jonge kinderen bereiken deze ADI relatief snel als het gaat om cyclamaat (E952) en polyolen (zoetmiddelen).

Nu is E952 een synthetisch zoetmiddel en in de VS sinds 1970 verboden, omdat het kankerverwekkend zou zijn. Er zijn in het verleden E-nummers gebruikt die later niet meer toegestaan werden. Ook dat er E-nummers zijn die in de VS niet toegestaan zijn maar in Europa wel, roept vragen op.
Dan is er nog het effect van E-nummers die in combinatie met bepaalde stoffen een kankerverwekkende stof zouden kunnen opleveren. Zoals het antioxidant E320, dat samen met vitamine C mogelijk vrije radicalen doet ontstaan, die erfelijk materiaal in de cellen kunnen beschadigen. En natriumbenzoaat E211 zou samen met vitamine C kankerverwekkend benzeen kunnen vormen.

E-nummers op een rijtje

In het gidsje ‘Wat zit er in uw eten?’ (handzaam formaat!) staan alle E-nummers op nummer gerangschikt. Per additief staan de naam, de oorsprong, de functie en de mogelijke bijwerkingen vermeld. Ze zijn ingedeeld in groen, oranje en rood.
• Groen betekent dat het additief tot op heden als onschuldig wordt beschouwd.
• Oranje geeft aan dat over het additief tegenstrijdige wetenschappelijke analyses bestaan.
• Rood is voor additieven die vermeden moeten worden, omdat het om giftige stoffen gaat. De meeste E-nummers in het boekje zijn rood of oranje gekleurd.
De informatie wordt uitgebreid toegelicht. Een uitgebreide lijst met websites is opgenomen en er wordt extra aandacht besteed aan de zoetstof Aspartaam (E951) en de smaakversterker Mononatriumglutamaat (E621). Als u wilt weten wat u eet of uw kinderen te eten geeft, kunt u het gidsje meenemen als u boodschappen gaat doen.
De meeste E-nummers komen voor in kant-enklare producten, frisdrank, snoep, light producten, sauzen, soep, bouillon en geconserveerde vleesproducten.
Ook versere producten, zoals verpakte gesneden kaas, smeerkaas en vleeswaren, bevatten additieven. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, dan is vers klaargemaakt eten het beste.

‘Wat zit er in uw eten?’, door Corinne Gouget en Will Jansen, is te bestellen bij uitgeverij Bouillon. Tel. 030-2280315; redactie@ bouillonmagazine.nl; www.bouillonmagazine.nl; prijs € 9,90 (met verzendkosten € 11,50).

Uw recept of tip

De rubriek ‘Lekker’ wordt verzorgd door Anne, Lilian en Otto Kalkhoven.
Aan deze pagina’s kunt u bijdragen door een of meer favoriete recepten te sturen of door een praktische keukentip door te geven. Uw inzendingen zijn welkom bij Terdege ‘In de keuken’, Postbus 75, 7300 AB Apeldoorn; redactie@terdege.nl

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 maart 2013

Terdege | 116 Pagina's

Veilig voedsel?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 maart 2013

Terdege | 116 Pagina's