Bekijk het origineel

Monument van natuurschoon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Monument van natuurschoon

3 minuten leestijd

Omdat het er in de zomer veertig graden kan worden, gaan natuurliefhebbers bij voorkeur in het voorjaar naar het nog ongerepte Corsica. Dit eiland in de Middellandse Zee staat dan volop in bloei, al ligt er op grote hoogte nog sneeuw.

De steden zijn weinig talrijk, de bergen grandioos, de bossen enorm en de rotskusten spectaculair. Corsica is een monument van natuurschoon. Een indrukwekkend netwerk van rivieren, bergbeken en meren doorkruist het eiland. Aan het stromende water, dat overal zeer schoon is, heeft het landschap zijn grillige vormen te danken.
Langs de duizend kilometer lange kustlijn verschuilen zich prachtige baaien en stranden, met in de zomer een watertemperatuur van boven de 25 graden. De steile krijtrotsen bij Bonifacio zijn beroemd. Maar de fantastisch gevormde rotsformaties bij Campomoro zijn adembenemend prachtig. Witte en oranje rotsen met afgeronde vormen steken hier boven het helderblauwe water uit.
Bij de Genuese toren van Campomoro bereiken deze vormen en warme kleuren hun hoogtepunt. Wie ernaartoe wil, volgt de D121 en D521 tot voorbij . Vanaf de parkeerplaats bij het strand van Campomoro loopt een voetpad door het domein van Callanova in de richting van de toren.
In een beschermd gebied aan de kust ligt een zeer opvallend natuurmonument: de Anse des Génois. Een elegante reeks van bijzondere natuurlijke rotsen en stenen die wel gebeeldhouwd lijken, maar gevormd zijn door weer en wind.

Besneeuwd pad
Het centrale berggebied van Corsica vertoont besneeuwde toppen van boven de tweeduizend meter.
Vooral in berggebied Le Cirque de Bonifatu (ten zuiden van Calvi) is de natuur ongerept. In de buurt ligt de Monte Cinto (2706 meter), de hoogste berg van Corsica. In de bergen leven Corsicaanse boomklevers, everzwijnen, lammergieren en moefl ons.

Een 15 km lange en soms duizelingwekkende weg voert vanuit Corte door de Restonica Vallei naar een parkeerplaats waar diverse bergwandelroutes starten. Een populaire tocht gaat naar het bergmeer Lac du Melo (1711 meter). In de vroege lente is het echt een avontuur om over het besneeuwde pad naar het nog half bevroren meer te wandelen.

Hagedissen
Of het nu rotsen, tuinmuurtjes of boomstammen zijn, overal liggen hagedissen zich op te warmen in de zon. De meest voorkomende soort is de ruim 20 cm lange Tyrrheense muurhagedis. Hagedissen zijn koudbloedig en hebben de zon nodig om op temperatuur te komen. Vooral bij de oude brug van Asco is het aantal muurhagedissen spectaculair.
De vogelwereld is totaal anders dan die in Nederland. Zelfs de huismus ziet er anders uit, en wordt daarom Italiaanse mus genoemd. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de roodkopklauwier, de grauwe gors, de hop, de lamingo, de rode wouw en de koereiger.

De mooist gekleurde is de bijeneter. De ruim 25 cm lange, exotisch uitziende vogel heeft een felgele keel, blauwgroene buik en groene vleugels. Bijeneters vangen insecten in de vlucht, zoals libellen en uiteraard bijen. Ze broeden in kolonies in steile oevers van rivieren of zandheuvels, waarin ze een nesthol graven, net zoals ijsvogels en oeverzwaluwen dat doen. Begin mei komen ze terug in Zuid-Europa, na hun overwintering in Afrika.

Bloemenweelde
In mei staat heel Corsica in bloei. De duizenden bloeiende bloemen verspreiden een heerlijke geur in de voorjaarswarmte. De bermen en weilanden staan vol met klaprozen. Op de droge hellingen bloeit de hoge gewone afodil met zijn fraaie witte bloemtrossen. In de heuvels komen brem en zonneroosjes volop voor. Op sommige plaatsen staat de reusachtige boomheide. In de bossen bloeit de wilde cyclaam, in de bergen komen de krokussen tevoorschijn, als de sneeuw is gesmolten.
Een bijzonder verschijnsel is de kurkeik. De schors ervan is kurk. Deze wordt elke acht tot tien jaar van de stam gepeld. Na het verwijderen van de kurk zijn de stammen rood.


Wandelpaden
Vele wandelpaden doorkruisen Corsica.
Het bekendst is de GR20, een 200 km lange route tussen Calvi en Porto-Vecchio.
Daarnaast bestaan er twee paden ‘Mare e Monti’ (tussen zee en bergen), drie paden ‘Mare e Mare’ (van zee naar zee) en zeven door het regionaal natuurpark aangelegde paden in het binnenland. Er zijn ook veel kortere trajecten langs de kust en in het binnenland. Een gedetailleerde IGN-kaart wijst de weg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 mei 2013

Terdege | 108 Pagina's

Monument van natuurschoon

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 mei 2013

Terdege | 108 Pagina's

PDF Bekijken