Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Snijbiet: mooi en smakelijk

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Snijbiet: mooi en smakelijk

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Snijbiet is geliefd in de siermoestuin om de prachtige felgekleurde stelen. Volwassen blad wordt kort gekookt, geblancheerd of gestoofd en is geschikt voor (kort) roerbakken. Jong blad wordt rauw in salades gebruikt. Het bevat veel vitaminen en mineralen.

Snijbiettaart met courgette en walnoten

Benodigdheden:

• 450 gram snijbiet
• 1/3 eetlepel bouillonpoeder
• 1 grote of 2 kleine courgettes
• 20 gram walnoten
• 1 pakje smeerkaas (naturel)
• 2 eieren
• 8 plakjes deeg uit de diepvries
• circa 50 gram geraspte belegen kaas
• peper
• paprikapoeder
• 2 tomaten

Werkwijze:
• Verwarm de oven voor op 220 graden C.

• Was de snijbiet, snijd de stelen af, snijd ze in stukjes en verwarm ze met weinig water.
• Roer 1/3 eetlepel bouillonpoeder erdoor, als het water kookt. Laat het maximaal 5 minuten koken. Doe dan het (fijngesneden) blad erbij en kook het nog eens 2 minuten.
• Snijd ondertussen de courgettes. Doe de courgettes erbij, als het blad van de snijbiet slinkt. Roeren en met het deksel op de pan 5 minuten zachtjes laten koken op laag vuur. Af en toe roeren. Dan in een vergiet uit laten lekken.
• Snijd de walnoten fijn en doe ze samen met de groenten terug in de pan. Doe het vuur weer aan en roer de smeerkaas erdoor.
• Bekleed een ingevette bakvorm met plakjes deeg en schep het mengsel in de springvorm.
• Kluts 2 eieren, voeg peper en paprikapoeder toe en giet dit over de groenten uit.
• Leg de tomaat in plakjes eroverheen. Rasp de kaas en bestrooi de taart ermee. • Bak de taart in ongeveer 35 minuten goudbruin. Ook afgekoeld, de volgende dag, is ze erg lekker.


Salad Blue

Salad Blue is een mooie, paarsgekleurde Schotse aardappel. Koud in salades is ze ook lekker. De aardappel bloeit met lichte paarsblauwe bloemen!

Benodigdheden (voor ca 4 peronen)
• 1 kilo aardappelen
• 1 doosje oesterzwammen
• 1,5 pond verse peultjes (of verse doperwtjes zonder de huls)

Voor de salade:
• 0,5 bosje lenteui
• 1 krop sla
• 4 tomaten
• 2 eetlepels fijngesneden peterselie
• 2 eetlepels fijngesneden bieslook
• 3 eetlepels vers citroensap
• 2 eetlepels mayonaise
• zout en peper

Werkwijze:

• Schil en kook de aardappels. Het kookwater kleurt blauw. Deze kleur verdwijnt als u zout of bouillon toevoegt.
• Maak de salade. Snijd de lenteui en tomaat in stukjes, Voeg peterselie en bieslook toe. Dan citroensap, mayonaise, zout en peper. Roer alles door elkaar. Als de ingrediënten goed verdeeld zijn, roert u de sla erdoorheen. Proef of de salade op smaak is. Voeg eventueel nog wat citroensap toe, dat maakt de smaak lekker fris.
• Snijd de oesterzwammen in reepjes. Bak ze met wat zout en peper in 5 tot 10 minuten gaar en bruin.
• Verwijder zo nodig de draden aan de zijkant van de peultjes en kook ze in ongeveer 5 minuten gaar. Serveer ze met een klontje roomboter.


Vergeten groenten

Moestuinliefhebbers kweken oude rassen vanwege de variatie in de tuin, de kleur, de vorm en de smaak. Op www.deoerakker.nl staat informatie over vergeten groenten. U kunt hier lezen over initiatieven tot het behoud van oude groente- en akkerbouwgewassen. Verder is er de ‘Oranje lijst’, een inventarisatie van alle oude rassen die geteeld werden vanaf 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 juli 2013

Terdege | 92 Pagina's

Snijbiet: mooi en smakelijk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 juli 2013

Terdege | 92 Pagina's