Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kip met rijst en kerriesaus

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Kip met rijst en kerriesaus

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Bereiding:
• Kook 500 ml water. Los de bouillontablet erin op en zet het vuur uit.
• Kook 300 gram zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op het pak.
• Snipper intussen de ui fijn, schil de appel en snijd deze in stukjes, snijd de ananasschijf in stukjes (of laat de ananas uit het blikje uitlekken) en spoel de rozijnen.
• Verhit de zonnebloemolie tot matig warm en fruit hierin de ui, appel en ananas op een laag vuur, tot alles glazig en zacht is.
• Bestrooi de kipfilets met zout/peper en bak ze in de margarine bruin en gaar.
• Terwijl de filets garen, maakt u de saus: Maak 35 gram margarine of olie in een pan warm. Margarine mag licht kleuren. Doe er de bloem bij en verhit die even mee. Doe er scheut voor scheut de bouillon bij. Blijf goed roeren. Roer er de kerriepoeder door en voeg de appel, ui, ananas en rozijnen toe.

Ingrediënten voor 4 personen:
• 300 gram zilvervliesrijst • water • 4 (halve) kipfilets • peper • 50 gram margarine
• zout. Voor de saus: • 500 ml water • 1 bouillontablet • 35 gram olie of margarine
• 35 gram bloem • 1 ui • 1 appel • 1 schijf ananas (of een klein blikje) • hand rozijnen
• klein scheutje zonnebloemolie • 1 eetlepel kerriepoeder

Tips:
• Gebruik bouillontabletten zonder (veel) e-nummers. Bijvoorbeeld van Zonnatura.
• Serveer bij dit gerecht een kleurige groente, bijvoorbeeld broccoli. Het oog wil ook wat.
• Wees matig met vlees en halveer de filets.


Een roux is een basissaus; de smaak voegt u toe


Maak het zelf!
Regelmatig krijg ik de vraag of ik wil schrijven over koken zonder pakjes en zakjes. Er is een hele generatie mensen opgegroeid die niet beter weet dan dat je voor saus een pakje poeder gebruikt en dat in water aan de kook brengt. Klaar is dan de room-, champignon-, kerrie- of wat-voor-saus dan ook.
Intussen weet iedereen wel dat de meeste pakjes boordevol e-nummers zitten, dat ze veel te veel zout bevatten, duur zijn en veel afval veroorzaken.
Leert u maar hoe u een roux maakt en u kunt variëren naar hartelust. Een roux is eigenlijk een basissaus en daar voegt u de smaak aan toe. In dit recept maakt u kerriesaus en gebruikt u bouillon als vochtingrediënt. Vocht kan ook (warme!) melk zijn. Bijvoorbeeld als u saus voor over de bloemkool maakt. Roert u er gebakken champignons door, dan heeft u champignonsaus. Met een blikje gepureerde tomaten en wat Italiaanse kruiden erdoor ontstaat een eenvoudige pastasaus.
Voor sauzen hoeft u geen pakje of zakje meer te kopen. Die maakt u lekker zelf.

Teunie Luijk, Teunie@terdege.nl

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 maart 2014

Terdege | 92 Pagina's

Kip met rijst en kerriesaus

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 maart 2014

Terdege | 92 Pagina's