Bekijk het origineel

Broedseizoen voor zeevogels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Broedseizoen voor zeevogels

4 minuten leestijd

In de lente is het een drukte van belang op de vogeleilanden voor de Britse en Ierse kust. Duizenden zeevogels komen dan aan land om te broeden. Op het Ierse Saltee Island en op Skomer Island in Wales vormen ze spectaculaire vogelkolonies.

Groot-Brittannië en Ierland hebben indrukwekkende kustlijnen, die toeristen veel te bieden hebben. Onder meer door het rijke vogelleven, vooral op de eilandjes vlak voor de kust.
Voor de westkust van Wales liggen Ramsey, Skokholm, Grassholm en Skomer. Het laatste eiland is goed toegankelijk en te bereiken vanuit Martin’s Haven, 23 km ten zuidwesten van Haverfordwest. Bij goed weer vaart er om tien, elf en twaalf uur een schip naar Skomer (niet op maandagen). De terugvaart is om drie, vier of vijf uur.
Groepen kunnen een overnachting reserveren in de verbouwde Old Farmhouse. Tot de Tweede Wereldoorlog was hier een boerenbedrijf gevestigd. Tegenwoordig dient het als onderkomen voor onderzoekers en beheerders van Skomer en als (kleine) jeugdherberg.
Skomer is een van de beste plekken in Groot-Brittannië om papegaaiduikers te fotograferen. In het broedseizoen zitten ze vlak bij het steile pad tussen het gras. Daar hebben ze hun nest in een holletje. Druk is het bij The Wick. Daar zijn honderden nesten gemaakt rond een smalle kloof boven zee.
Het is verboden buiten het pad te lopen. Ondergronds is het eiland namelijk één grote verzameling holen van papegaaiduikers, pijlstormvogels en konijnen. Je zou door de dunne oppervlakte kunnen zakken en eieren of dieren vertrappen.

Noordse pijlstormvogel
Papegaaiduikers zijn echte zeevogels. Ze jagen onder water op vis en komen alleen aan land om te broeden en jongen groot te brengen. Het broedseizoen begint in april met het uitzoeken en geschikt maken van een nesthol. Als er nog geen ei gelegd is, komen de papegaaiduikers vooral in de avonduren op het eiland.
De begroeting tussen een mannetje en een vrouwtje is een hele ceremonie. Ze lopen met geheven kopjes om elkaar heen, wrijven hun snaveltjes tegen elkaar en maken een knorrend geluidje. Vlak voor de paring schuifelt het mannetje met gespreide vleugels steeds dichter naar het vrouwtje.
Begin mei worden de eieren gelegd. Meestal één ei per paartje. Als de kuikens zijn uitgekomen en gevoerd moeten worden, halen de ouders telkens een snavel vol visjes (glasaaltjes) uit de zee. In juli verlaten de kuikens de nesten. Ze klauteren met vallen en opstaan naar zee en laten zich soms van grote hoogte vallen.
Op Skomer komen onder meer ook zeekoeten en alken voor. Heel bijzonder zijn de Noordse pijlstormvogels, verwant aan de albatros. Ze komen slechts aan land in de broedtijd, maar alleen ‘s nachts. Dus alleen wie op Skomer overnacht, kan deze vogels observeren en fotograferen.

Saltee Island
Voor de zuidoostkust van Ierland liggen de Saltee Islands: Great en Little Saltee. Ze liggen vijf kilometer uit de kust bij het dorpje Kilmore Quay. Great Saltee is Ierlands beroemdste vogeleiland. Ook hier leven papegaaiduikers, alken en zeekoeten, maar ook kuifaalscholvers, alpenkraaien en noordse stormvogels.
Op Great Saltee verblijft een goed toegankelijke kolonie met jan-van-genten. Het is indrukwekkende om deze prachtige vogels, met een spanwijdte van bijna twee meter, laag over te zien vliegen. De vrouwtjes bezetten een plekje voor het nest, de mannetjes vliegen nestmateriaal aan. Tijdens de landing begint de begroeting al: de partners roepen naar elkaar en gaan met opgeheven koppen tegenover elkaar staan.
Gele veren sieren hun kop en ze hebben een prachtig blauwe ring om hun ogen. De zwarte tekening op de kop loopt sierlijk over in de lijnen op de lange snavel.
Het prachtige avondlicht bezorgt de witte vogels een warme gloed. Als dan ook de wind uit het westen waait (jan-van-genten landen altijd tegen de wind in) zijn de fotografeeromstandigheden ideaal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 maart 2014

Terdege | 92 Pagina's

Broedseizoen voor zeevogels

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 maart 2014

Terdege | 92 Pagina's

PDF Bekijken