Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Koekjes volgens bakkersrecept

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Koekjes volgens bakkersrecept

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Bereiding:
• Zeef het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder boven een kom. Snijd de margarine en de roomboter in blokjes en voeg die toe. Doe de basterdsuiker, de vanillesuiker en het snufje zout erbij. Kneed alles tot een bal.
• Leg het deeg een half uurtje in de koelkast, zodat het beter te verwerken is.
• Leg de deegbal op een met bloem bestoven werkvlak en rol hem met een deegroller uit tot een lap van enkele millimeters dik. Om te voorkomen dat de deegroller aan het deeg plakt, kunt u de deegbal eerst bestuiven met bloem. Een ander trucje is om een velletje plastic over het deeg te leggen en daarover te rollen.
• Steek vormpjes uit de deeglap en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd genoeg ruimte tussen de koekjes, want ze gaan tijdens het bakken behoorlijk uitlopen.
• Schuif de bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven (180 graden) en bak de koekjes in 15 minuten gaar en bruin.
• Schuif de koekjes met een spatel op een dienblad o.i.d. om ze af te laten koelen en hard te laten worden.


Ingrediënten:
• 200 gram zelfrijzend bakmeel • 100 gram margarine • 50 gram roomboter • 100 gram witte basterdsuiker • ½ zakje vanillesuiker • 1 tl bakpoeder • 1 snufje zout


Tips
• Maak een dubbele hoeveelheid deeg klaar. Het deeg is in de koelkast lang houdbaar.
• Zelfgebakken koekjes zijn een gewild, persoonlijk cadeautje. Bak eens koekjes met lettervormen en geef een koekboodschap. Bijvoorbeeld: B E D A N K T


Er zijn zóveel leuke koekstekers te koop


Traktatie
Door rages zoals muffins, cupcakes en cake pops zou je haast vergeten hoe heerlijk een eenvoudig, zelfgebakken roomboterkoekje is. Maar deze lekkere koekjes zijn toch heus een traktatie!
Het leuke van koekjes bakken is dat je er alle kanten mee uit kunt. Als u maar een goed basisrecept heeft. Dit recept kreeg ik van mijn schoondochter, die het op haar beurt van een gepensioneerde bakker kreeg. Het is onovertroffen. De koekjes die je ermee bakt zijn lekker bros. In ons gezin vinden ze de koekjes naar Jodenkoeken smaken.
Varieer naar hartelust. Bijvoorbeeld met de vorm. Er zijn zóveel leuke koekstekers te koop. Voor elke gelegenheid.
U kunt ook variëren door de koekjes te versieren. Simpel door een amandel in het deeg te drukken of er een lepeltje jam op te leggen. Maar ook kunt u na het bakken aan de slag met bijvoorbeeld glazuur.
Koekjes bakken is leuk op een kinderfeestje of op momenten waarop de kinderen zeuren: „Ik heb niets te doen.”

tekst en foto’s Teunie Luijk, Teunie@terdege.nl

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 mei 2014

Terdege | 92 Pagina's

Koekjes volgens bakkersrecept

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 mei 2014

Terdege | 92 Pagina's