Verwarmende pompoensoep
Tips:
Haal de pitten netjes uit het vruchtvlees en spoel ze schoon. Leg ze uitgespreid op een bakplaat en droog ze in de oven op 60 graden. Pellen en dan gebruiken op of in brood, in muësli, of licht geroosterd als snack.
Bereiding:
• Verwarm een scheutje olijfolie in een pan met een dikke bodem.
• Pel en snipper de ui en de teentjes knoflook.
• Bak de ui en knoflook zachtjes glazig in de olie.
• Boen de pompoen schoon. Ik had er één van 1300 gram. Wat zwaarder of lichter kan ook.
• Snijd de pompoen middendoor en dan in schijven. Lepel de pitten eruit (bewaren, zie tip).
• Snijd de schijven pompoen in stukjes. De schil hoeft er niet af.
• Was de appels, halveer ze, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in stukjes.
• Doe de pompoen- en appelstukjes bij de ui/knoflook en bak alles gedurende een paar minuten op hoog vuur even aan.
• Schil en rasp de gember en doe die er de laatste minuut ook bij.
• Giet er een liter warme groentebouillon (tablet) bij.
• Voeg een tl gemalen koriander toe.
• Breng alles aan de kook en zet het vuur weer laag. Laten koken tot de stukjes pompoen zacht zijn.
• Pureer de soep en bind ze een beetje met een scheut kookroom.
• Serveren met lepel room en handje licht geroosterde pompoenpitten. Heerlijk met bruin boerenbrood.
Ingrediënten (voor 6 tot 8 personen):
• scheutje olijfolie • 1 ui • 2 teentjes knoflook • 1 pompoen • 2 appels • stukje gember (circa 2-3 cm) • 1 liter groentebouillon (van tablet) • 1 tl gemalen koriander • scheut kookroom • eventueel pompoenpitten (voor de garnering)
Kracht nodig
Hoewel pompoenen tegenwoordig zo’n beetje het jaar rond te koop zijn, is het voor mij nog altijd een vrucht die typisch bij de herfst past. Misschien komt dat ook wel door de prachtige herfstkleuren van pompoenen. Fel oranje vind ik het mooist.
Meestal koop ik in de herfst één of twee van die enorme joekels. Die wegen soms wel 10 kilo. Eerst mogen ze een poosje ter decoratie bij de voordeur liggen. Maar op een goede dag verwerk ik ze tot soep en taart.
Een kleine pompoen is eerlijk gezegd meestal smakelijker. En bovendien heel wat handiger te hanteren. Zelfs om een kleine pompoen te snijden, is nog behoorlijk wat kracht nodig. Heeft u moeite met het snijden van de schil, dan kunt u de pompoen eerst een paar minuten in de magnetron doen (op vol vermogen). De soep die ik maakte, is van een kleine, biologische pompoen, een Hokkaïdo. Maar ook een flessenpompoen, zoals de Butternut, is voor het maken van deze soep prima geschikt.
Teunie@terdege.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 september 2014
Terdege | 100 Pagina's