Bekijk het origineel

Herdenking in kamp Auschwitz

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Herdenking in kamp Auschwitz

4 minuten leestijd

„Nooit meer Auschwitz, schreef prins Willem-Alexander in 2005 in het gastenboek van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, nadat hij een expositie in barak 21 had geopend. Ruim tien jaar later is de koning opnieuw in Polen, om te herdenken dat het kamp 70 jaar geleden werd bevrijd door de Russen.

De Tweede Wereldoorlog heeft koning Willem-Alexander niet meegemaakt, maar toch raken de verschrikkingen die ons land overkwamen niet in een vergeethoekje.
In 2005 was hij samen met prinses Máxima in Polen aanwezig om een permanente tentoonstelling te openen in het Nederlandse paviljoen. De tentoonstelling schetst hoe in enkele jaren tijd vrijwel een gehele bevolkingsgroep in Nederland werd geïsoleerd en weggevoerd naar concentratie- en vernietigingskampen. Van de 102.000 Joden die als gevolg van de vervolging zijn omgekomen, hebben bijna 60.000 hun leven verloren in Auschwitz. In het gastenboek laat Willem-Alexander een duidelijke boodschap achter. „Een zeer indrukwekkend monument ter herinnering aan de grootste misdaad ooit tegen de mensheid begaan. Nooit meer Auschwitz.”

Heldenmoed
Naast het prinselijk paar bezocht ook koningin Beatrix het Poolse concentratiekamp meerdere malen. In 1995 was ze samen met prins Claus aanwezig bij de vijftigjarige herdenking en in 2005 woonde ze ook de zestigjarige herdenking bij. Na afloop sprak de koningin in 2005 met de Joodse rabbijn Evers over het belang van de herdenkingen. „Ik ben vereerd hier aanwezig te mogen zijn. Wij mogen nooit vergeten.”
En dat prinses Beatrix en koning Willem-Alexander de geschiedenis van hun land niet vergeten, blijkt wel uit hun aandacht voor de overlevenden en veteranen. Zo zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig bij de herdenking van de slag om Normandië, waar meer dan 70.000 soldaten omkwamen bij de strijd tegen de Duitsers. Na afloop van de herdenking spreekt het koningspaar met dertien hoogbejaarde veteranen die destijds betrokken waren bij de geallieerde actie. Tijdens de gesprekken benadrukken Willem-Alexander en Máxima meerdere malen de heldenmoed van de mannen.

Symbolische plek
Begin januari meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig zullen zijn bij de herdenking van de bevrijding van Auschwitz. Samen met de president van Polen en royals uit België, Luxemburg, Denemarken, Zweden en Noorwegen zit het koningspaar op de voorste rij tijdens de ceremonie in een tent voor de kampingang.
De symbolische plek roept veel herinneringen op bij de overlevenden, die tijdens de herdenking ook nog aan het woord komen. Het is muisstil als ze spreken over de gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in het concentratie- en vernietigingskamp. „Vanaf de eerste dag was het een strijd van overleving. Een gevecht tegen de dood en het behouden van de menswaardigheid. Wij willen niet dat ons verleden de toekomst wordt van onze kinderen en daarom mogen wij nooit vergeten.”
Na afloop van een van de speeches wordt een moment van stilte aangekondigd. Terwijl de aanwezigen staande de afschuwelijke geschiedenis herdenken, is de zacht fluisterende stem van de ontroerde spreker hoorbaar. Het verdriet is bijna tastbaar en de pijn is terug te zien in zijn ogen.

Het spoor en de toegangspoort van het voormalige concentratiekamp zijn verlicht en vormen het indrukwekkende middelpunt van de zaal. Na afloop van de herdenkingsplechtigheid plaatsen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte in de ijzige kou een kaars bij de Nederlandstalige plaquette bij het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van Auschwitz.
De premier draagt net als de koning een keppeltje, om daarmee zijn respect te tonen. Door velen wordt de plek immers gezien als een Joodse begraafplaats en daar hoort men naar Joodse gebruiken het hoofd te bedekken.
Na het plaatsen van de kaarsen heeft het koningspaar nog diverse ontmoetingen achter de schermen, terwijl premier Rutte praat met de Nederlandse pers. De premier laat weten dat hij diep onder de indruk is van de herdenkingsplechtigheid. „De geschiedenis is op deze stil-makende plek tastbaar. Het blijft nauwelijks te bevatten hoe miljoenen onschuldige mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz en andere vernietigingskampen op de meest afschuwelijke wijze zijn vermoord.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 februari 2015

Terdege | 84 Pagina's

Herdenking in kamp Auschwitz

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 februari 2015

Terdege | 84 Pagina's

PDF Bekijken