Stamppot met spruitjes
Bereiding:
• Rooster de pompoen-pitten in een droge koekenpan op een laag vuur. Pas op! Ze verbranden snel! Ze zijn goed als ze licht verkleurd zijn en gaan poppen.
• Doe de spekblokjes in de koekenpan en bak ze zachtjes uit.
• Maak de spruitjes schoon.
• Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in weinig water en wat zout gaar. Giet ze af.
• Doe er de warme melk en de boter bij en stamp alles met een pureestamper tot een luchtige puree. Maak af met een snuf nootmuskaat.
• Kook intussen de spruitjes in circa 10 minuten beetgaar.
• Haal de spekblokjes met een schuimspaan uit de pan. (Het vet gebruiken we straks.)
• Stamp de uitgebakken spekjes en de spruitjes door de aardappelpuree en lepel er ten slotte de pompoenpitten door. Houd er wat achter voor de garnering.
• Schil de appels, boor de klokhuizen eruit en snijd ze in ringen.
• Bak de ringen in het spekvet (evt. met klontje boter) op matig vuur lichtbruin en zacht. Leg de ringen op de stamppot.
Ingrediënten (voor 4 personen):
• 1,5 kilo kruimige aardappels • 250 ml warme melk • 60 gr boter • zout • snuf nootmuskaat • 1 kilo spruitjes • 3 appels, bijvoorbeeld Elstar • 250 gr gerookte spekblokjes • 50 gr pompoenpitten
Tips:
• Als er wat stamppot overblijft, is het als opgebakken kliekje ook heerlijk. Raspt u er dan nog wat kaas overheen. Mmm!
• Voor wie graag (eens) vegetarisch eet: vega spekreepjes zijn ook erg lekker.
Kort koken!
Spruitjes. „Je houdt ervan of je haat ze”, wordt weleens gezegd. Nu vind ik het niet netjes om van eten te zeggen dat je het „haat”. Maar een feit is wel dat spruitjes een uitgesproken smaak hebben. Niet iedereen houdt ervan.
Het wordt al een stuk beter als u spruitjes kort kookt. Vroeger presteerde men het om spruitjes gerust drie kwartier te laten koken. U verknoeit er niet alleen de smaak mee, de spruitjes komen daardoor ook nog eens zwaar op de maag te liggen. Goed om er nog urenlang last van te hebben. Dat kan nooit de bedoeling zijn van deze overbekende en gezonde wintergroente.
Spruitjes bij uw disgenoten geliefd maken, kan ook door ze te verwerken in een schotel of stamppot. En dat dit helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst deze heerlijke stamppot, die iedereen (nou ja, bijna iedereen dan toch) zonder morren verorbert. Misschien is het de combinatie van het zoute spek met de zoetige appels die daarvoor zorgt? Of gewoon doordat die ‘groene balletjes’ niet herkenbaar aanwezig zijn?
Teunie@terdege.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 februari 2015
Terdege | 84 Pagina's