Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Vegetarisch herfstpotje

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Vegetarisch herfstpotje

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

Bereiding:
• Verwarm de oven voor op 220 graden.
• Spreid de knolselderij en winterpeen uit over een met bakpapier beklede ovenplaat.
• Besprenkel de groenten met de olijfolie en strooi er wat zout en peper over.
• Bak de groenten 20 minuten in de hete oven. Schep ze halverwege de baktijd om.
• Maak intussen de dikke saus: Verhit de boter in een braadpan en bak hierin de gesnipperde ui glazig. Voeg de bloem toe en laat alles zachtjes bakken tot het bruin kleurt. Giet er de warme bouillon in scheuten bij, terwijl u krachtig met een garde roert. U krijgt zo een mooie, gladde, dikke saus. Giet er de wijn bij, roer om en laat iets inkoken. Proef of er nog peper en/of zout bij moet.
• Doe de gebakken groenten in de saus. Garneer met de peterselie.
• Lekker met verse pasta of gebakken aardappeltjes.

Ingrediënten (voor circa 6 personen):
• 500 gram knolselderij in blokjes • 500 gram winterpeen in blokjes • 250 gram champignons in kwarten • 3 el olijfolie • peper en zout • 3 el krulpeterselie
Voor de dikke rode-wijnsaus: • 60 gram boter • 1 fijngesnipperde ui • 70 gram bloem • 0,5 l warme vleesbouillon (eventueel van een blokje) • 2 dl krachtige rode wijn • peper en zout


Tips:
• Het loof van de knolselderij is lekker in soep.
• Varieer met de groenten. Neem bijvoorbeeld ook eens: ui, aardpeer, prei, bieten, pastinaken, tomaten enzovoorts.


Knolselderij
Ik kreeg van iemand een prachtige knolselderij. Zó van de tuin en biologisch gekweekt. Knolselderij is het hele jaar door verkrijgbaar. Toch vind ik het typisch een herfst- of wintergroente. Misschien vanwege de licht pittige smaak?
De knolselderij is enorm veelzijdig. En wat dat betreft echt onderbelicht! Zo kunt u van knolselderij heerlijke puree maken. Net zoals u dat van aardappels zou doen. Alleen heeft de knolselderijvariant veel meer smaak.
Een combinatie van aardappels en knolselderij is trouwens ook heerlijk. Misschien een idee voor als u binnenkort weer eens hutspot maakt?
De knolselderij kan rauw gegeten worden als salade. Hiervoor raspt u de knol tot lucifer-formaat en roert u ze door een wat dikkere dressing. En wat dacht u van knolselderij-frieten?
Mijn knol ging deze keer de oven in. Lekker in een herfstpotje. En wat mij betreft, hoeft daar echt geen vlees bij. Mmm, zó lekker! Gezond, voordelig en gemakkelijk klaar te maken.

Teunie@terdege.nl

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 september 2015

Terdege | 92 Pagina's

Vegetarisch herfstpotje

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 september 2015

Terdege | 92 Pagina's