Bekijk het origineel

De brand van Rome

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De brand van Rome

4 minuten leestijd

Bezorgd kijkt keizer Nero over de stad Rome uit. Wat een puinhoop! Op de straten ligt een dikke laag as. Nog steeds kringelen overal donkere rookwolken omhoog. In de verte ziet hij voor de oranje vuurgloed mensen heen en weer rennen. Daar brandt het nog steeds. Na vijf dagen is het de Romeinen nog niet gelukt om het vuur te blussen.
In de nacht van 18 op 19 juli in het jaar 64 na Christus breekt er brand uit in de winkels onder het Circus Maximus, het grote stadion waar de Romeinen wedstrijden met paarden houden. De gebouwen zijn van hout. Daardoor staat in een mum van tijd het hele stadion in brand.
De meeste huizen in Rome zijn ook van hout. Bovendien staan ze dicht bij elkaar. De Romeinen proberen met kruiken en schalen vol water de branden zo snel mogelijk te blussen. Maar het vuur grijpt razendsnel om zich heen in de grote stad die gebouwd is op zeven heuvels. Zelfs de enorme paleizen van de keizer gaan in vlammen op.
Pas op de zesde dag lukt het de Romeinen het vuur te bedwingen. Tien van de veertien wijken zijn volledig verwoest of zwaar beschadigd. Velen van de twee miljoen inwoners zijn alles kwijt.
Keizer Nero denkt na. Zo’n grote brand mag er nooit meer komen! De huizen mogen niet meer zo dicht bij elkaar komen te staan. Een glimlach krult om zijn mondhoeken. Er zit ook een groot voordeel aan deze brand! Zijn nieuwe paleis wordt veel mooier dan de oude paleizen.
Nero laat op de plaats waar eerst huizen stonden een enorm paleis maken. De bouwlieden bedekken het gebouw met marmer. Aan de binnenkant versieren ze het met bladgoud. Het paleis krijgt de naam Het gouden huis. Bij het bouwwerk laat Nero een standbeeld van zichzelf maken dat ruim vijfendertig meter hoog wordt. Ook neemt hij een groot terrein om het paleis heen in beslag. Daar laat hij bossen, velden en zelfs een meer maken.
De mensen in Rome zien al de pracht en praal. ‘Moet je kijken wat de keizer doet’, zeggen ze tegen elkaar. ‘Wij kunnen geen woning meer bouwen op de plek waar eerst ons huis stond. Zou hij soms de brand zelf aangestoken hebben? Nu kan hij op de mooiste plek van Rome gaan wonen.’
Ook Nero hoort wat de inwoners van Rome denken. De schrik slaat hem om het hart. Straks wil het volk hem niet meer als keizer. Ze zullen hem misschien wel vermoorden. Hij moet snel een oplossing verzinnen.
Keizer Nero hoeft er niet lang over na te denken. Iedereen die hem in de weg staat, laat hij doden. Dat heeft hij al eerder gedaan. Zijn stiefbroer, zijn moeder, zijn leermeester, zijn vrouwen. Allemaal heeft hij ze uit de weg laten ruimen. Ook nu bedenkt Nero een gemeen en wreed plan. Hij weet wel wie hij de schuld van de brand kan geven!
Er is een groep mensen in de stad die anders zijn dan de Romeinen. Zij komen niet in de prachtig versierde tempels. Zij brengen geen offers voor de keizer, want ze geloven niet, zoals de anderen, dat de keizer god is. De Heere Jezus is hun Meester.
Die christenen kan ik wel de schuld wel geven, denkt Nero. Als ik vertel dat zij die brand hebben aangestoken, geeft niemand meer de schuld aan mij.
Eerst laat keizer Nero een paar bekende christenen arresteren. Hij martelt ze net zolang totdat ze van de pijn zeggen dat ze de brand hebben aangestoken.
Dan neemt Nero nog veel meer christenen gevangen. De keizer bedenkt gruwelijke martelingen. Hij laat de christenen verscheuren door honden of kruisigen. Tijdens feesten dopen zijn knechten christenen in teer. Vervolgens steken ze de volgelingen van Jezus als tuinfakkels in brand. Vreselijk moeten de christenen lijden. Ook de apostelen Petrus en Paulus worden onder Nero’s regering gedood.
Lang heeft keizer Nero de christenen niet kunnen vervolgen. Vier jaar na de brand breken er in het Romeinse rijk opstanden uit. De senaat, een groep mannen die de keizer helpen met regeren, zetten Nero af. Ze willen niet langer dat hij keizer is. Nero wil niet dat de senaat hem doodt. Daarom steekt hij zelf een dolk in zijn keel. De vervolger van christenen moet voor de rechtvaardige Rechter verschijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 november 2015

Terdege | 100 Pagina's

De brand van Rome

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 november 2015

Terdege | 100 Pagina's

PDF Bekijken