Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Gewilde hazelinotaart

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Gewilde hazelinotaart

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

De meest bekende taart van de bakkerij waar ik werk is de hazelinotaart. In de decembermaand maken we er zelfs een paar honderd per dag. Waarom? Proef hem zelf!

Ingrediënten:
Voor het schuim:
* 200 gram eiwit
* 400 gram fijne suiker
* 100 gram hazelnoten
* 10 gram bloem

Voor de afwerking:
* 250 ml slagroom

Voor de banketbakkersroom:
* 500 ml melk
* 3 zakjes vanillesuiker
* 4 eidooiers (die heb je over van het schuim)
* 150 gram suiker
* 2 eetlepels bloem

Voor de mokkacréme:
* 500 gram boter
* 500 gram poedersuiker
* 500 gram banketbakkersroom
* 70 ml espresso (of sterke oploskoffie)


Bereiding:
* Rooster de hazelnoten 15 min. in een oven op 160 gr.
* Hak de noten in een blender. Heb je geen blender, doe de noten dan in een zakje en ga er met een deegroller overheen. Als ze nog een beetje warm zijn, gaat dit het gemakkelijkst.
* Zet de oven op 165 graden.
* Neem een vetvrije kom en doe daar de eiwitten in. Mix ze op de hoogste stand. Voeg geleidelijk de suiker bij het eiwit, tot het schuim egaal en stijf wordt.
* Meng de gebroken noten met de bloem en spatel die door het schuim heen.
* Teken op een bakpapier 3 rondjes (25 cm doorsnee).
* Spuit het schuim in de vorm van die rondjes.
* Bak het schuim 25 tot 30 minuten af.
* Verwarm de espresso of oploskoffie samen met 30 gram suiker in een pannetje, totdat dit stroperig wordt.
* Kook, voor de banketbakkersroom, de melk.
* Roer ondertussen in een aparte kom de suikers en eidooiers goed door elkaar. Voeg als laatste de bloem toe.
* Als de melk kookt, voeg je eerst een beetje van de melk aan de eidooiers toe (anders gaat het schiften). Voeg dan het mengsel aan de melk toe en roer het heel goed door, tot het gaat koken.
* Laat de banketbakkersroom goed afkoelen, voordat je met de crème begint.
* Mix de boter en de suiker op een middelmatige stand tot het luchtig wordt (als het wit wordt). Voeg dan beetje bij beetje de banketbakkersroom toe. Voeg op smaak als laatste de mokkastroop toe.
* Bouw de taart nu op. Vul de eerste schuimbodem met mokka crème en herhaal dit. Leg de laatste schuimlaag bovenop. Besmeer de taart bovenop en langs de zijkanten met de crème.
* Werk de taart af door er slagroom op te spuiten.


Op dit moment maken we heel erg veel hazelinotaarten in de bakkerij. Ik werk bij banketbakkerij Van Orsouw in Zwolle en daar is de taart zelfs de specialiteit van het bedrijf.
Onze klanten komen uit het hele land speciaal om een hazelinotaart te halen. Een tijdje geleden sprak ik mensen die in Zeeland wonen. Zij zeiden: ‘Werk je in Zwolle? Daar zit toch een bakker die heel lekkere hazelinotaarten maakt?’ Dat is natuurlijk heel leuk om te horen.
In de decembermaand verkoopt de hazelinotaart nog beter dan anders, dus maken we er wel een paar honderd op een dag, in verschillende maten.
Waarom hij zo lekker is? Dat weet ik niet uit eigen ervaring, want ik ben allergisch voor hazelnoten. Maar doordat je de taart in de koelkast bewaart, trekt de crème een beetje in het schuim en worden de schuimplakken iets zachter. De crème wordt door de kou weer harder. Zo krijg je dus twee structuren.
Het is het lekkerste als je de taart een dag laat staan in de koelkast, voordat je hem gaat eten. Dan wordt het schuim wat zachter en kun je de taart veel gemakkelijker snijden!

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 2015

Terdege | 108 Pagina's

Gewilde hazelinotaart

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 2015

Terdege | 108 Pagina's