Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Met kruiden in de weer

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Met kruiden in de weer

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Oogst en verwerk nu uw zomerse kruiden om er ook in de winter nog plezier van te hebben.

Fijngehakte kruiden invriezen
Om altijd een kruidenblokje bij de hand te hebben, vriest u kruiden in met water of olie. ‘Zachte’ kruiden zoals peterselie, basilicum, munt en bieslook kunt u prima in water of olie invriezen. ‘Harde’ kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie en marjolein vriest u het makkelijkst in olie in. Bevroren kruiden houden drie tot vier maanden hun geur.
Was en droog de kruiden en hak ze fijn. Vul de vakjes van een ijsblokjesvorm of andere kleine vormpjes voor ruim de helft met het fijngehakte kruid en vul aan met water of olie.
Voor een extra feestelijk en zomers accent in een karaf water of limonade, kunt u bloemen van kruiden zoals bieslook, rozemarijn of komkommerkruid (borage) invriezen in water.


Kruiden drogen
Om te drogen kunt u allerlei kruiden gebruiken zoals munt, dille, marjolein, tijm, citroenmelisse; droog ze nu en u hebt er maanden plezier van!
Knip de kruiden vlak voordat ze gaan bloeien en bij voorkeur ’s ochtends vroeg. Bind de steeltjes samen en hang de kruiden op een warme, droge plek maar niet in direct zonlicht. Na ongeveer drie dagen, als de blaadjes en steeltjes droog en bros zijn, kunt u de gedroogde kruiden, eventueel verpulverd, in een afgesloten potje doen en op een donkere koele plek bewaren.


Lavendelsuiker
Voeg iets extra’s toe aan uw gebak of nagerecht door een beetje lavendelsuiker te gebruiken. Niet te veel, want de suiker heeft een sterke smaak en geur.
Laat enkele gedroogde lavendelbloemen onder in een potje fijne suiker liggen of vermaal verse lavendelbloemetjes met suiker tot een verfijnde smaakmaker.


Kruidenboter
Met fijngehakte peterselie, bieslook, munt, marjolein en lavendel maakt u geurige kruidenboter. Heerlijk om een klontje te laten smelten op pasta, vis, vlees of groente. De boter is een week houdbaar in de koelkast, maar u kunt hem ook prima invriezen.
Meng 150 gr. boter met één tot twee eetlepels citroensap en vier tot vijf eetlepels fijngehakt kruid.
Druk de boter, op een vel plastic folie, in een langwerpige vorm en wikkel er een tweede vel folie omheen. Rol de boter in de vorm van een worst en pers de boter samen door de uiteinden van de folie strak te draaien.


Olie en azijn
Kruidenolie en kruidenazijn maakt u beide op dezelfde wijze. Gebruik schone doeken en gesteriliseerde glazen flessen en potten, die goed afsluitbaar zijn. Op een donkere, koele plek zijn olie en azijn ongeveer vier tot zes maanden houdbaar.
Gebruik 60 gr. takjes gewassen en gekneusde kruiden/specerijen op 5 dl. witte wijn- of appelazijn/olijf- of zonnebloemolie.
Doe de ingrediënten in een weckpot en sluit af met plastic folie. Laat de ingrediënten op een koele donkere plek twee tot drie weken trekken. Roer of schud de potten dagelijks. Vul de azijn of olie eventueel aan: de kruiden/specerijen moeten onder de vloeistof blijven staan.
Zeef de azijn of olie na het trekken door een schone doek in glazen flessen of potten. Voeg enkele verse takjes kruiden en specerijen toe en voorzie de flessen en potten van een label met de ingrediënten en productiedatum. Sluit goed af.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 augustus 2016

Terdege | 84 Pagina's

Met kruiden in de weer

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 augustus 2016

Terdege | 84 Pagina's