Bekijk het origineel

Wat moet je allemaal regelen?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wat moet je allemaal regelen?

7 minuten leestijd

Trouwplannen? Maak dan gebruik van dit globale voorbereidingsschema. En kruis aan wat je geregeld hebt.

Hoe lang van tevoren moet je allerlei zaken rond de trouwdag in orde maken? Dat verschilt per plaats èn per dag. Wil je op een vrijdag trouwen, dan moet je er heel vroeg bij zijn. Maar minimaal zes tot twaalf maanden voor de trouwdag moet je in het algemeen toch wel beginnen. Het geeft bovendien een stuk rust als je niet op het laatste moment nog van alles moet regelen. Zeker wanneer je tegelijkertijd bezig bent een huis in te richten.


Zes tot twaalf maanden van tevoren

Stel datum trouwdag vast
Breng ouders en directe familieleden op de hoogte. Verstuur, als jullie trouwdatum mogelijk is bij gemeentehuis en predikant, save-the-date-kaartjes aan de daggasten. Dan kunnen ze de datum in hun agenda zetten. Denk ook vast na over de globale tijdsindeling van de dag.

Gemeentehuis
Op het gemeentehuis/stadhuis van je keuze kun je een datum en een tijdstip vastleggen, ook al heb je nog geen melding van je voorgenomen huwelijk gedaan. In sommige gemeenten is het nodig dit een jaar van te voren al te doen. Meestal wordt in de woonplaats van de bruid getrouwd, maar verplicht is dat niet.

Kerk
Vooral als je kerkelijke gemeente erg groot is en er veel stelletjes met trouwplannen zijn, moet je tijdig de dominee vragen, zeker als je op een vrijdag wilt trouwen. Later komen jullie een keer bij hem voor het “trouwgesprek”.

Budget
Bepaal het bedrag dat jullie willen besteden en probeer dit vast te verdelen over de verschillende onderdelen van de trouwdag.

Gastenlijst
Maak een voorlopige gastenlijst. Maak onderscheid tussen dag-, receptie- en avondgasten. Begin ruim op tijd met het verzamelen van de adressen van de personen die je een kaart wilt sturen. De adressenlijsten van de wederzijdse ouders of andere familieleden helpen je waarschijnlijk al een eind op weg. Bewaar de adressen na het versturen van de kaart; misschien willen jullie ook bedankkaartjes verzenden!

Locatie huwelijksfeest
Heb je één bepaalde of een zeer gewilde locatie op het oog, reserveer die dan vroeg. De andere invulling (tijdstip, aantal gasten, menu) komt later wel. Is de locatie goed bereikbaar en is er voldoende parkeerruimte?

Fotograaf/videograaf
Voor de fotograaf/videograaf geldt hetzelfde: spreek nu de datum en ongeveer het tijdstip met hem af en bepaal later hoeveel je voor de reportage wilt uitgeven, de plaats(en) waar je naartoe gaat enzovoort.

Thema bepalen
Eventueel kunnen jullie een thema bedenken en de trouwdag daardoor extra persoonlijk maken. Kies bijvoorbeeld een bepaalde kleur of hobby, die je vervolgens verwerkt in de verschillende onderdelen van je bruiloft.

Getuigen
Als je andere getuigen dan je ouders wilt, moet je die bijtijds vragen. Vooral als je in de vakantieperiode trouwt! Hun namen moet je weten wanneer je melding doet van je voorgenomen huwelijk, inclusief adres, beroep en hun relatie tot jullie. Er zijn minimaal twee, maximaal vier getuigen vereist.

Bruidsjapon
Over de bruidsjapon heb je vast al wel een idee in je hoofd, maar of dat ook in de winkels hangt...? Ga op je gemak zo’n jurk uitzoeken. Neem niet te veel personen mee: er komen even zoveel meningen naar voren en je raakt in de war! Een confectiemodel zul je vaak aan je persoonlijke smaak willen aanpassen, waarvoor natuurlijk tijd nodig is. Overweeg(t) je (moeder) de jurk zelf te naaien, dan is het zéker belangrijk dat dit geen haastkarwei wordt.

Ceremoniemeester/weddingplanner
De taak van een ceremoniemeester varieert van het uitdelen van corsages tot het oplossen van moeilijkheden tijdens de trouwdag. Zoek er iemand voor die niet snel in paniek is en kan organiseren en improviseren. Samen met hem/haar stel je het programma voor de dag op. Ook een weddingplanner kan jullie helpen bij de voorbereidingen en ervoor zorgen dat alles op de trouwdag goed verloopt.


Twee tot zes maanden van tevoren

Zes maanden van tevoren


Draaiboek
Maak een draaiboek van jullie huwelijksdag. Vermeld hierin alle onderdelen, inclusief de tijden en personen die bij een bepaald onderdeel actief moeten zijn. Vergeet geen rustpauzes en reistijden in te plannen.

Huwelijksreis regelen
Als jullie aansluitend op de trouwdag op reis willen, vertrek dan niet al aan het eind van de dag. Als het feest uitloopt, moet je je namelijk haasten om bijvoorbeeld een vliegtuig te halen.

Vier maanden van tevoren

Trouwkaarten bestellen
Maak een keus uit de boeken bij de drukkerij, eventueel online. Zelf je trouwkaart ontwerpen kan ook. Voor het bestellen en drukken ervan moet je ongeveer twee weken rekenen. De kaarten worden ongeveer zes weken voor de trouwdag verstuurd.

Melding voorgenomen huwelijk
Vanaf 1 september doe je geen huwelijksaangifte meer, maar maak je melding (persoonlijk of schriftelijk) van je voorgenomen huwelijk. Dit doe je rechtstreeks bij de ambtenaar burgerlijke stand van de trouwgemeente. Het voordeel? Je hoeft niet langer in de woonplaats van de bruid of bruidegom in ondertrouw te gaan. Verder verandert er niets. Minderjarigen hebben toestemming van hun gemeente nodig. En jullie moeten ergens tussen een jaar en twee weken voor de trouwdatum melding doen van je voorgenomen huwelijk.

Kleding voor de bruidegom
Al hoef je niet àlles te weten, informeer wel globaal naar de bruidsjurk, in ieder geval naar de kleur. Maar wellicht gaat de bruid mee.

Twee maanden van tevoren

Trouwauto
Wie op de trouwdag in een koetsje met paarden wil, moet dat al veel eerder regelen! Een moderne wagen of oldtimer kan nu besproken worden. Kun je de auto van een goede kennis lenen, informeer dan wel of de wagen gewassen en gepoetst afgeleverd/ opgehaald wordt...
En wie chauffeurt?

Kapper
Als je een speciaal kapsel wilt, kun je dat beter een keer ‘proefdraaien’. Bovendien zie je er op de trouwdag dan niet ineens ‘heel anders’ uit.

Definitieve gastenlijst maken

Schoenen kopen


De laatste weken... en na de bruiloft

Zes weken van tevoren

Trouwringen kopen
Hebben jullie al verlovingsringen, dan de trouwdatum daarin laten graveren.

Bruidsboeket
Wie vlak voor de trouwdag nog een boeket bestelt, moet geen bijzondere wensen kenbaar maken! Heb je die wel, stap dan nu bij een goede bloemist(e) binnen. Ook hierbij speelt de kleur van de kleding natuurlijk een rol. Vergeet de corsages en de versiering voor de auto of koets niet. Als extra kun je ook denken aan een bloemwerk op de feestlocatie.

Afspraken restaurant
Leg alles definitief vast en laat dit schriftelijk bevestigen. Bepaal of er alcohol mag worden geschonken en (zo ja) hoeveel, welke hapjes je wilt, hoe vaak ermee wordt rondgegaan, welke tafelindeling je bij het diner wilt, enzovoort. Vertel wie de ceremoniemeester is (of laat die meekomen).

Trouwkaarten versturen

Verlanglijstje opstellen

Kerkdienst doorspreken

Overleg met de dominee over de kerkdienst. Vraag tijdens het gesprek ook wie de liturgieën maakt.

Een maand van tevoren

Cadeautjes kopen

Voor de ceremoniemeester, eventuele bruidskinderen en andere personen die jullie helpen op de trouwdag.

Menukaarten bestellen

Definitieve afspraken maken met fotograaf/videograaf

Gesprek met ambtenaar burgerlijke stand

Twee weken van tevoren

Receptieboek kopen

Draaiboek doornemen

Doe dat samen met de ceremoniemeester. Oefen met de bruidskinderen.

Aantal gasten doorgeven aan feestlocatie.

Een week van tevoren

Schoenen inlopen

Route rijden
Het kan gebeuren dat de route huis-gemeentehuis-kerk-restaurant door bijvoorbeeld een opengebroken weg geblokkeerd is. Is er op je trouwdag geen markt ergens onderweg? Regel indien nodig parkeerontheffing bij het stadhuis.

Advertentie
Als je een trouwadvertentie wilt, moet je die uiterlijk nu laten plaatsen. Bekijk kritisch of de tekst van de trouwkaart exact zo in de advertentie kan!

Pas de bruidskleding
Kijk of alles goed zit. Je kunt alvast wat spullen in je tasje stoppen: zakdoek, kerkgeld, misschien een aspirientje...

Na de trouwdag

Bedankkaarten versturen
Verstuur binnen zes weken na jullie trouwdag bedankkaarten naar jullie gasten. Het is leuk en persoonlijk om het cadeau te noemen dat je van hen hebt gekregen.

Tref een regeling voor nota’s als je op huwelijksreis gaat
Wanneer jullie kort na de trouwdag op huwelijksreis gaan, spreek dan met het restaurant en overige leveranciers af wanneer de factuur verstuurd wordt. Het is niet leuk om bij thuiskomst een aanmaning op de deurmat te vinden...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 november 2016

Terdege | 132 Pagina's

Wat moet je allemaal regelen?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 november 2016

Terdege | 132 Pagina's

PDF Bekijken