Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Oud brood? Maak een broodpudding!

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Oud brood? Maak een broodpudding!

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

Deze pudding is hier unaniem goedgekeurd. Hij is zowel warm als koud lekker. En eigenlijk is het maar heel weinig werk.

Ingrediënten:
* 100 gr rozijnen * oud brood * 1 liter melk * 1 vanillestokje * 3 grote eieren * 100 gr suiker * 0,5 el kaneel * rasp van een limoen


Bereiding:
* Zet de rozijnen in de week. Vul een ruime pan met water en breng het aan de kook (om straks de pudding ‘au bain-marie’ te kunnen koken).
* Snijd het brood in dobbelsteentjes. Het maakt niet uit welk brood u neemt. Ik nam oud stokbrood. U heeft vier mokken dobbelsteentjes nodig. Doe het brood met de melk in een kom.
* Schraap het merg uit het vanillestokje.
* Breek de eieren boven een mixerkom. Voeg de suiker, de kaneel en het vanillemerg toe. Mix tot een schuimende massa. Giet dit bij het brood en schep alles door elkaar.
* Laat de rozijnen uitlekken en dep ze droog. Schep de rozijnen en de limoenrasp door het broodmengsel.
* Vet een puddingtrommel in. Als u geen trommel heeft, neem dan een kleine pan of hittebestendige schaal, die in de pan met kokend water past. Schep er het broodmengsel in en sluit af met de deksel. Zet in de pan met kokend water. Zorg dat het water zacht blijft koken.
* Kook de pudding in anderhalf uur gaar.
* Laat wat afkoelen en stort hem op een bord.
* Lekker met poedersuiker of caramelstroop.


Basisrecept
Je kunt nooit genoeg recepten hebben om oud brood in te verwerken. Brood weggooien is echt zonde en helemaal niet nodig. Vaak wordt oud brood bij ons geroosterd of worden er tosti’s van gemaakt. Af en toe bak ik er wentelteefjes mee. Of ik maak er paneermeel van, voor door het gehakt.
Iets wat een beetje in onbruik was geraakt, maar wat ik vroeger vaak deed, was: broodpap maken. Een tijdlang was dit de favoriete manier om oud brood te verwerken. De kinderen vroegen regelmatig: „Wanneer maakt u weer eens broodpap?” Goed idee. Maar dan maak ik nu ‘versie 2.0’. Geen broodpap, maar broodpudding. Zo ontstond deze pudding.
De pudding is hier unaniem goedgekeurd. Hij is zowel warm als koud lekker. Ach, eigenlijk is zo’n pudding maar heel weinig werk. De ingrediënten heeft u vast wel in huis. En zoals met veel van dit soort basisrecepten: u kunt natuurlijk volop variëren! Alleen de melk en de eieren zijn onmisbaar. De rest kunt u naar eigen inzicht toevoegen.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 februari 2017

Terdege | 92 Pagina's

Oud brood? Maak een broodpudding!

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 februari 2017

Terdege | 92 Pagina's