Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

IJs uit de tuin

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

IJs uit de tuin

5 minuten leestijd Arcering uitzetten

Het is zomer! Tijd voor een ijsje uit je favoriete ijssalon of het vriesvak van de supermarkt. Zelf maken kan ook: een origineel en gezond ijsje hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maak heerlijk fruitijs. Of ga voor hartig: ijs met spinazie, boerenkool, of doperwten!

Wie heeft er geen herinneringen aan zelfgemaakte ijslolly’s met limonadesiroop? Al snel had je de siroop eruit gezogen en bevroren water op een stokje over. Gelukkig zijn er nog veel andere manieren om zelf thuis ijs te maken, ook zonder ijsmachine. Vormpjes voor ijslolly’s zijn bij diverse winkels te koop, bijvoorbeeld bij Xenos voor een klein prijsje.
Tuinontwerpster en -fotografe Modeste Herwig maakte een boek over zelf ijs maken: ”IJs in elk seizoen” (uitg. Forte Culinair, Baarn, 2017). Ze schreef eerder diverse tuinboeken. Ook dit boek gaat een beetje over tuinieren. De auteur gebruikt namelijk ingrediënten uit eigen tuin: fruit, groenten, kruiden, vlierbessen, bloemen. Wie dat in eigen tuin niet voorhanden heeft, kan natuurlijk gaan wildplukken in de natuur (kruiden en vlierbessen bijvoorbeeld), (vers) fruit uit de winkel gebruiken of sommige recepten wat aanpassen of links laten liggen.
Het boek sluit helemaal aan bij de trend van dit moment. Was je zoveel jaar geleden nog origineel als je eetbare bloemen of andere oogst uit de vrije natuur, eigen tuin of balkon op je bord liet belanden; de laatste tijd verschijnt het ene na het andere boek over dit thema.

IJsmachine
Het leuke aan ”IJs in elk seizoen” is dat iedereen er wel iets mee kan, van keukenprinsessen tot degenen die het liever snel en simpel hebben in de keuken. Het boek biedt een aantal eenvoudige basisrecepten voor onder meer yoghurt-, sorbet- en roomijs en verder veel originele ijsrecepten – sommige eenvoudig, andere kosten meer moeite. Voor sommige recepten is een ijsmachine nodig. Bij veel andere staat aangegeven dat een blender gebruikt moet worden, maar met de staafmixer kom je ook een eind.
Zelfgemaakt ijs kan ook nog eens heel gezond zijn. Neem bijvoorbeeld de ”gezonde ijsjes in een zakje” (zie kader) of de ijsrecepten met groente die de schrijfster bedacht. Hoewel, het spinazie-ijs met peer, limoensap en munt dat ik uit dit boek maakte, viel niet erg in de smaak. Behalve bij kleuterdochter dan, die vond het heerlijk (en zag groen aan alle kanten). Wel een leuk idee om jonge kinderen zo toch hun groente te laten eten. Modeste Herwig bedacht ook ijs met doperwten, wortels, bietjes en zelfs boerenkool.
Iets te hartig allemaal? Er zijn ook genoeg fruitige alternatieven.


IJslolly’s met yoghurt en rood fruit

Ingrediënten:
• 500 ml dikke yoghurt
• 250 g aarbeien, frambozen en aalbessen
• 60 ml honing

1. Was het fruit en snijd het in stukjes. Je kunt het fruit van tevoren invriezen om te voorkomen dat er door het vocht in het fruit te veel ijskristallen ontstaan. Of gebruik diepvriesfruit.
2. Pureer het fruit in de blender tot er een gladde massa ontstaat. Fruit uit de vriezer kan bevroren de blender in.
3. Breng de yoghurt op smaak met honing.
4. Vul de ijslollyvormpjes met het gepureerde fruit en de yoghurt. Doe voor een leuk gestreept effect om en om laagjes fruit en laagjes yoghurt in de vormpjes. Zet de stokjes erin en plaats de lolly’s rechtop in de vriezer.

Tip: voeg wat plakjes fruit of hele besjes toe aan het mengsel, bijvoorbeeld een plakje aardbei halverwege het ijsje.


Bevroren yoghurt met fruit

Ingrediënten:
• 1 l dikke yoghurt
• 30 g druivensuiker
• 150 ml vlierbloesemsiroop of honing
• 400 g fruit: blauwe bes, aardbei en banaan

1. Bekleed een platte schaal met bakpapier, laat de zijkanten over de rand steken.
2. Doe de yoghurt in een beslagkom en voeg naar smaak de honing of vlierbloesemsiroop toe. Roer goed door.
3. Snijd de bananen en aardbeien in plakjes.
4. Vul de platte schaal met het yoghurtmengsel tot een dikte van ongeveer 2 centimeter en druk het fruit erin. Dek af met vershoudfolie en zet de schaal 3 uur in de vriezer. Neem de schaal dan uit de vriezer, verwijder de folie en trek de bevroren plak voorzichtig los. Laat het yoghurtijs iets ontdooien en snijd met een heet mes plakken in het gewenste formaat.

Tips:
1. Meng wat gepureerde aardbei door ene deel van de yoghurt en maak een tweekleurige yoghurtplak.

2. Al het fruit dat je maar lekker vindt, kun je met de yoghurt en een beetje zoetigheid mengen voor een verfrissend en gezond ijsje.


Gezonde ijsjes in een zakje

Ingrediënten:
• 1/2 rode biet, gekookt
• 10 aardbeien
• 1 zoete aardappel
• 2 wortels
• 2 stengels bleekselderij
• 1 groene appel
• 1 el citroensap

1. Kook in een pan de rode biet, de zoete aardappel en de wortel in een laag water. De aardappel en wortel worden tegelijk in dezelfde pan gekookt.
2. Maak de gekookte biet (trek even een paar huishoudhandschoenen aan) en de aardbeien schoon en pureer met de staafmixer.
3. Pureer de zoete aardappel met de wortel.
4. Maak de bleekselderij schoon en schil de appel, snijd in stukjes. Doe de bleekselderij en de appel met het citroensap in een bak en pureer met de staafmixer.
5. Er zijn nu 3 mengsels. Is een mengsel te dik, verdun het dan met wat water. Maak de mengsels eventueel wat zoeter met een beetje honing. Vul met elk mengsel 2 zakjes (wij gebruikten smalle zipzicle-zakjes). Zet de ijszakjes rechtop in de vriezer.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juni 2017

Terdege | 100 Pagina's

IJs uit de tuin

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juni 2017

Terdege | 100 Pagina's