Ovenschotel met kip en broccoli
In de zomer is dit een heerlijk alternatief voor een koude salade. Je kunt de schotel in de koelte van de morgen alvast klaarmaken.
Ingrediënten
* circa 300 g kipfilet, in stukjes * kipkruiden * scheutje olijfolie * 500 g voorgekookte (mini)krieltjes VOOR DE SAUS: * 30 g boter * 30 g tarwebloem * 0,5 el bouillonpoeder, of 1 tablet voor 0,5 liter * 0,5 el kerriepoeder * circa 0,5 l kookvocht van de broccoli * 1 stronk broccoli * 1 ui, gesnipperd * 250 g champignons, in kwarten * 1 rode of oranje paprika, in reepjes
Bereiding:
* Snijd de broccoli in roosjes en kook ze in een ruime pan water in 6 minuten beetgaar. Giet af en vang het kookvocht op.
* Kruid de kipfilet en bak de stukjes in een scheutje olijfolie in enkele minuten mooi bruin.
* Schep de kipstukjes uit de pan en bak er nu de krieltjes beetgaar in.
* Bak de ui in wat olie glazig, voeg de champignons toe en bak ze bruin. Doe de laatste minuut de paprikareepjes erbij.
* Verwarm de boter in een pan, doe de bloem erbij en laat het garen zonder dat het bruin kleurt.
* Voeg al roerend met een garde scheut voor scheut het kookvocht van de broccoli toe.
* Roer de bouillonpoeder en kerriepoeder erdoor.
* Schep de krieltjes, de kip, de broccoli en het champignonmengsel door elkaar en doe dit in een ovenschaal. Giet de kerriesaus erover.
* Verwarm circa 20 minuten in de oven (180 graden).
Pas smaak aan
Ik ben dol op ovenschotels. Die hebben namelijk veel voordelen. De belangrijkste is volgens mij dat je een ovenschotel van tevoren kunt klaarmaken. Dat is handig voor op drukke dagen. Of als je visite krijgt. Dan maak je de schotel gewoon vast de avond van tevoren klaar. Dat is ook gemakkelijk op warme, lome zomerdagen. Je kunt op die dagen toch niet altijd maar met een koude (pasta)salade of de barbecue aankomen. Een ovenschotel, die je in de koelte van de morgen alvast hebt klaargemaakt, is een heerlijk alternatief.
Nadat je de saus hebt toegevoegd, bewaar je de schotel tot gebruik in de koelkast. Houd een iets langere oventijd aan (circa 30 minuten).
De ovenschotel in dit recept is gemakkelijk aan de eigen smaak aan te passen. Vervang bijvoorbeeld de broccoli door bloemkool. (In de winter zijn spruitjes ook heerlijk!) Of de kerriepoeder door geraspte kaas. Een half rood pepertje in flintertjes erdoor, geeft het gerecht pit. Een hand je rozijnen of een klein blikje ananas erdoor zorgt voor een zoetje.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juni 2017
Terdege | 100 Pagina's