Bekijk het origineel

Hier moet je aan denken…

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hier moet je aan denken…

7 minuten leestijd

Trouwplannen? Dan moet er veel geregeld worden. Dit handige schema helpt je om geen belangrijke dingen te vergeten. Kruis meteen aan wat je al geregeld hebt.

O STEL DATUM TROUWDAG VAST
Breng ouders en directe familieleden op de hoogte. Verstuur, als jullie trouwdatum mogelijk is bij gemeentehuis en predikant, save-the-date-kaartjes aan de daggasten. Dan kunnen ze de datum in hun agenda zetten. Denk ook vast na over de globale tijdsindeling van de dag.

O GEMEENTEHUIS
Op het gemeentehuis/stadhuis van je keuze kun je een datum en een tijdstip vastleggen, ook al heb je nog geen melding van je voorgenomen huwelijk gedaan. In sommige gemeenten is het nodig dit een jaar van te voren al te doen. Meestal wordt in de woonplaats van de bruid getrouwd, maar verplicht is dat niet.

O KERK
Vooral als je kerkelijke gemeente erg groot is en er veel stellen met trouwplannen zijn, moet je tijdig de dominee vragen, zeker als je op een vrijdag wilt trouwen. Later komen jullie een keer bij hem voor het trouwgesprek.

O BUDGET
Bepaal het bedrag dat jullie willen besteden en probeer dit alvast te verdelen over de verschillende onderdelen van de trouwdag.

O GASTENLIJST
Maak een voorlopige gastenlijst. Maak onderscheid tussen dag-, receptie- en avondgasten. Begin ruim op tijd met het verzamelen van de adressen van de personen die je een kaart wilt sturen.
De adressenlijsten van de wederzijdse ouders of andere familieleden helpen je waarschijnlijk al een eind op weg. Bewaar de adressen na het versturen van de kaart; misschien willen jullie ook bedankkaartjes verzenden.

O LOCATIE HUWELIJKSFEEST
Heb je één bepaalde of een zeer gewilde locatie op het oog, reserveer die dan vroeg. De verdere invulling (tijdstip, aantal gasten, menu) komt later wel. Is de locatie goed bereikbaar en is er voldoende parkeerruimte?

O FOTOGRAAF/VIDEOGRAAF
Voor de fotograaf/videograaf geldt hetzelfde: spreek nu de datum en ongeveer het tijdstip met hem af en bepaal later hoeveel je voor de reportage wilt uitgeven, de plaats(en) waar je naartoe gaat enzovoort.

O GETUIGEN
Als je andere getuigen dan je ouders wilt, moet je hen bijtijds vragen. Vooral als je in de vakantieperiode trouwt. Hun namen moet je weten wanneer je melding doet van je voorgenomen huwelijk, inclusief adres, beroep en hun relatie tot jullie. Er zijn minimaal twee, maximaal vier getuigen vereist.

O BRUIDSJAPON
Over de bruidsjapon heb je vast al wel een idee in je hoofd, maar of dat ook in de winkels hangt...? Ga op je gemak de jurk uitzoeken. Neem niet te veel personen mee: er komen evenzoveel meningen naar voren en je raakt in de war. Een confectiemodel zul je vaak aan je persoonlijke smaak willen aanpassen, waarvoor natuurlijk tijd nodig is. Overweeg(t) je (moeder) de jurk zelf te naaien, dan is het zéker belangrijk dat dit geen haastklus wordt.

O CEREMONIEMEESTER
De taak van een ceremoniemeester varieert van het uitdelen van corsages tot het oplossen van moeilijkheden tijdens de trouwdag. Zoek er iemand voor die niet snel in paniek is en kan organiseren en improviseren. Samen met hem/haar stel je het programma voor de dag op. Ook een weddingplanner kan jullie helpen bij de voorbereidingen en ervoor zorgen dat alles op de trouwdag goed verloopt.

O THEMA BEPALEN
Eventueel kunnen jullie een thema bedenken en de trouwdag daardoor extra persoonlijk maken. Kies bijvoorbeeld een bepaalde kleur of hobby, die je vervolgens verwerkt in de verschillende onderdelen van je bruiloft.

Zes maanden van tevoren

O DRAAIBOEK
Maak een draaiboek van jullie huwelijksdag. Vermeld hierin alle onderdelen, inclusief de tijden en personen die bij een bepaald onderdeel actief moeten zijn. Vergeet geen rustpauzes en reistijden in te plannen.

O HUWELIJKSREIS REGELEN
Als jullie aansluitend aan de trouwdag op reis willen, vertrek dan niet al aan het eind van de dag. Als het feest uitloopt, moet je je haasten om bijvoorbeeld een vliegtuig te halen.

Vier maanden van tevoren

O MELDING VOORGENOMEN HUWELIJK
Je moet minstens twee weken en maximaal één jaar voor de trouwdatum aangifte doen. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente. Vanaf 1 januari trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat de bezittingen en de schulden die jullie tijdens je huwelijk samen opbouwen van jullie samen zijn. Eventuele erfenissen of schenkingen van voor het huwelijk zijn niet automatisch van jullie allebei.

O KLEDING VOOR DE BRUIDEGOM
Al hoef je niet álles te weten, informeer wel globaal naar de trouwjurk, in ieder geval naar de kleur. Maar wellicht gaat de bruid mee.

O TROUWKAARTEN BESTELLEN
Maak een keus uit de boeken bij de drukkerij of online. Zelf je trouwkaart ontwerpen kan ook. Voor het bestellen en drukken ervan moet je ongeveer twee weken rekenen. De kaarten worden ongeveer zes weken voor de trouwdag verstuurd.

Twee maanden van tevoren

O TROUWAUTO
Wie op de trouwdag in een koetsje met paarden wil, moet dat al veel eerder regelen. Een moderne wagen of oldtimer kan nu besproken worden. Kun je de auto van een goede kennis lenen, informeer dan wel of de wagen gewassen en gepoetst afgeleverd wordt... En wie chauffeurt?

O KAPPER
Als je een speciaal kapsel wilt, kun je alvast een proefkapsel laten maken.

O DEFINITIEVE GASTENLIJST MAKEN

O SCHOENEN KOPEN

Zes weken van tevoren

O TROUWRINGEN KOPEN
Hebben jullie al verlovingsringen, laat daarin dan de trouwdatum graveren.

O BRUIDSBOEKET
Wie vlak voor de trouwdag nog een boeket bestelt, moet geen bijzondere wensen hebben. Heb je die wel, stap dan nu bij een goede bloemist binnen. Ook hierbij speelt de kleur van de kleding natuurlijk een rol. Vergeet de corsages en de versiering voor de auto of koets niet. Als extra kun je ook denken aan een bloemwerk op de feestlocatie.

O AFSPRAKEN RESTAURANT
Leg alles definitief vast en laat dit schriftelijk bevestigen. Bepaal of er alcohol mag worden geschonken en (zo ja) hoeveel, welke hapjes je wilt, hoe vaak ermee wordt rondgegaan, welke tafelindeling je bij het diner wilt enzovoort. Vertel wie de ceremoniemeester is (of laat die meekomen).

O TROUWKAARTEN VERSTUREN

O VERLANGLIJSTJE OPSTELLEN

O KERKDIENST DOORSPREKEN
Overleg met de dominee over de kerkdienst. Vraag tijdens het gesprek ook wie de liturgieën maakt.

Maand van tevoren

O CADEAUTJES KOPEN
Voor de ceremoniemeester, eventuele bruidskinderen en andere personen die jullie willen bedankten op de trouwdag.

O MENUKAARTEN BESTELLEN

O GESPREK MET AMBTENAAR

O DEFINITIEVE AFSPRAKEN MAKEN MET FOTOGRAAF/VIDEOGRAAF

Twee weken van tevoren

O RECEPTIEBOEK KOPEN

O DRAAIBOEK DOORNEMEN
Doe dat samen met de ceremoniemeester. Oefen met de bruidskinderen.

O AANTAL GASTEN DOORGEVEN AAN FEESTLOCATIE.

Week van tevoren

O SCHOENEN INLOPEN

O ROUTE RIJDEN
Het kan gebeuren dat de route gemeentehuishuis-kerk-restaurant door bijvoorbeeld een opengebroken weg geblokkeerd is. Is er op je trouwdag geen markt ergens onderweg? Regel indien nodig parkeerontheffing bij het stadhuis.

O ADVERTENTIE
Als je een trouwadvertentie in de krant wilt, moet je die uiterlijk nu laten plaatsen. Bekijk kritisch of de tekst van de trouwkaart exact zo in de advertentie kan.

O PAS DE BRUIDSKLEDING
Kijk of alles goed zit. Je kunt alvast wat spullen in een tasje stoppen: zakdoek, geld voor de collecte, misschien een aspirientje.

Na de trouwdag

O BEDANKKAARTEN VERSTUREN
Verstuur binnen zes weken na de trouwdag bedankkaarten aan de gasten. Het is leuk en persoonlijk om het cadeau te noemen dat je van hen hebt gekregen.

O TREF EEN REGELING VOOR NOTA’S ALS JE OP HUWELIJKSREIS GAAT
Wanneer jullie kort na de trouwdag op huwelijksreis gaan, spreek dan met het restaurant en overige leveranciers af wanneer de factuur verstuurd wordt. Het is niet leuk om bij thuiskomst een aanmaning op de deurmat te vinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 november 2017

Terdege | 164 Pagina's

Hier moet je aan denken…

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 november 2017

Terdege | 164 Pagina's

PDF Bekijken