Bekijk het origineel

Via Gladiola

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Via Gladiola

3 minuten leestijd

Dezer dagen staat naast de Tour de France de Via Gladiola in het middelpunt van de belangstelling. Zo wordt namelijk de Sint Annastraat te Nijmegen genoemd op de laatste dag van de vierdaagse. Met de Tour heb ik niets, zeker niet vanwege het misbruik van Gods dag. Maar ook vanwege het leveren van topprestaties met gevaar van eigen leven. Ik zou zeggen: Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Met de Nijmeegse Vierdaagse ligt dat iets anders. Gods dag is er niet mee gemoeid en waneer men goed getraind is, kan zo’n wandeltocht een mens goeddoen. Goed getraind nogmaals, want wanneer men zich met pijn en moeite naar de finish moet slepen en op eieren moet lopen vanwege de blaren onder de voeten, dan ben ik ook geneigd mijn hoofd te schudden. Ik dacht dat de psalmdichter gemakkelijker liep toen hij zong: „Dan wandel ik volmoeds op ruimer baan, omdat mijn ziel gezocht heeft Uw bevelen.”

Ooit was ik aanwezig bij de intocht van de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse. Mijn oudste broer, die toen in militaire dienst zat, liep de tocht mee, gehuld in militair tenue en met soldatenkistjes aan de voeten, om zodoende een aantal vrije dagen te verwerven. Uiteraard hoorde daar van de zijde van de familie een stukje meeleven bij. Ik zou overigens niet eens weten wat voor bloemen we hem gaven. Wel hebben we er destijds een gezellige dag van gemaakt –uiteraard buiten het gewoel van het kermisachtige vierdaagsefeest om– en bekeken we de stad, met onder andere de Grote of Sint-Stevenskerk.

Wat ik niet wist, is dat het geven van gladiolen een bijzondere betekenis heeft. Het heeft alles te maken met de arena uit de tijd van de Romeinen. Gladiatoren bevochten elkaar op leven en dood ten overstaan van een uitzinnige menigte, die luid riep: „De dood of de gladiolen!” De winnaar werd namelijk overdekt met gladiolen. Gladiool komt van het latijnse ”gladus”, dat zwaard betekent. De gladiool lijkt daar ook een beetje op. Een dubieuze herkomst, zou ik zo zeggen. Maar vooruit, niemand zal daaraan denken. De Via Gladiola leidt mijn gedachten naar de Via Dolorosa (lijdensweg), de weg die in Jeruzalem wordt aangewezen en waar de Heere Jezus zou hebben gelopen op weg naar Golgotha. Dat is geen tocht geweest van 30, 40 of 50 kilometer; de afstand die de wandelaars van de Nijmeegse viermaal dienen te gaan voordat men op de via gladiola komt. Het is een betrekkelijk korte weg geweest, maar wel een onbeschrijfelijk zware. „Mijn God, hoe zwaar, hoe smartelijk valt dit lijden voor Mijn gemoed”, zong het in het hart van de lijdende Borg. Wie vandaag door de Via Dolorosa wandelt, zal het vergaan als liep hij door de Kalverstraat te Amsterdam. Overal boetiekjes en winkeltjes. Trouwens, zelf heb ik er ook inkopen gedaan toen ik er acht jaar geleden wandelde tijdens een reis naar Israël. Maar ik heb zeker ook wel gedacht aan het Lam Dat daar met bloedend gelaat het kruis droeg, en daarmee de vloek die wij verdiend hebben. Het kwam niet in me op om deze weg als pelgrim nog eens te gaan, zoals rooms-katholieken doen. Veel meer leefde de verwondering dat Hij alles, maar dan ook alles heeft volbracht, zodat bij ogenblikken van harte gezongen mag worden:

Gij hebt o Heere in ‘t dood’ lijkst tijdsgewricht/mijn ziel gered, mijn tranen willen drogen, / Mijn voet geschraagd: dies zal ik voor Gods ogen / steeds wandelen in ‘t vrolijk levenslicht.

En:

Nu stap ik rustig aan,
‘k betreed een effen baan:
Mijn God verhoort nu mijn gebed.

Ds. M. van Kooten, Elspeet

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 juli 2018

Terdege | 108 Pagina's

Via Gladiola

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 juli 2018

Terdege | 108 Pagina's

PDF Bekijken