Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Cheesecake met chocolade en karamel

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Cheesecake met chocolade en karamel

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

Deze heerlijke cheesecake wordt niet, zoals in Amerika, in z’n geheel gebakken, maar mag een nachtje opstijven in de koelkast. Dan is hij op z’n lekkerst.

Ingrediënten

* 200 g witte basterdsuiker * 500 g verse roomkaas * 1 vanillestokje * 75 ml citroensap * 200 ml crème fraîche * 500 ml slagroom

CHOCOLADESWIRL: * 150 g melkchocolade * 50 ml slagroom

KARAMELSAUS: * 40 g suiker * 15 ml water * 50 ml slagroom

BODEM: * 200 g bastognekoeken * 50 g boter, gesmolten

Bereiding

* Maal de koekjes fijn en meng ze goed met de gesmolten boter.

* Leg eventueel wat bakpapier op de bodem van de taartvorm (handig met opscheppen). Druk de koekjes goed aan op de bodem en zet de vorm zolang in de koelkast.

* Halveer het vanillestokje en schraap de vanillezaadjes eruit. Meng deze met de basterdsuiker en mix daarna samen met de roomkaas tot een romige massa.

* Mix in een andere kom slagroom, citroensap en crème fraîche stijf. Schep de twee massa’s luchtig met een spatel door elkaar.

* Smelt de chocolade samen met 50 ml slagroom au bain-marie, totdat er een gladde saus ontstaat. Laat deze niet te warm worden.

* Voor de karamelsaus: verwarm de suiker samen met het water in een pan op middelhoog vuur, maar roer niet. Er ontstaan allemaal bellen die langzaam lichtbruin verkleuren. Als de saus de juiste kleur heeft zet je het vuur uit en roer je langzaam de slagroom erdoor. Zet de saus nog even terug op een klein vuurtje, zodat hij wat kan indikken.

* Verdeel een derde van het cheesecakemengsel over de bodem van de vorm en druppel wat chocolade en karamel erover (de sauzen moeten niet te heet zijn).

* Herhaal dit nog twee keer. Bij de bovenste laag maak je met een mesje of achterkant van een lepeltje groeven in de oppervlakte, zodat de chocolade en karamel een beetje in de cheesecake terechtkomen.

* Zet de cheesecake minimaal vijf uur in de koelkast (het liefst een nacht).


Amerikaans

JACOBINE V/D BOS

De eerste keer dat ik cheesecake at, was dat zo’n echte Amerikaanse. De Amerikaanse cheesecake wordt over het algemeen in zijn geheel gebakken. Dat vond ik niet zo’n succes. De cheesecake in dit recept wordt daarom niet in z’n geheel gebakken.

Een tijdje geleden at ik als toetje vanilleyoghurt met karamel-zeezoutsmaak. Die vond ik zo lekker dat ik bedacht er een taart van te maken.

Dit recept is zonder zeezout, maar je kunt natuurlijk wat (zee)zout toevoegen aan de karamel (naar eigen smaak).

Het is het lekkerst om de taart een dag van tevoren te maken, dan heeft hij genoeg tijd om op te stijven.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 2018

Terdege | 148 Pagina's

Cheesecake met chocolade en karamel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 2018

Terdege | 148 Pagina's