Bekijk het origineel

WALDENSER GESCHICHTE UND GEGENWART

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

WALDENSER GESCHICHTE UND GEGENWART

2 minuten leestijd

WALDENSER GESCHICHTE UND GEGENWART, mit Bei­ tragen von Valdo Vinay, Rom; Tullio Vinay, Riesi; J. Alberto Soggin, Rom; und Hans-Jürgen Quest, Hamburg, eingeleitet und herausgegeben von Wolfgang Erk, Hamburg. 263 S., Verlag Otto Lembeck, Frankfurt ara Main, 1971.

Het boekje bevat 17 verschillende opstellen, waarvan er 8 eerder in verschillende tijdschriften verschenen. Vooraf gaat een inleiding tot de geschiedenis van de Waldenzen van de hand van Erk. In het voorwoord geeft Valdo Vinay een summier historiografisch overzicht. Drie en een halve bladzijde is gewijd aan toegankelijke literatuur.

De waarde van deze uitgave is, dat zij in kort bestek bijeenbrengt wat hier en daar verspreid te vinden is. Zo kan men verbanden zien. Boeiend is de geschiedenis van deze minderheid. Terecht schrijft H.-J. Quest, dat de kerk zelf als minderheid in de wereld begonnen is.

Belangrijk is het artikel over de aansluiting der romaanse Waldenzen bij de Reformatie. Oecolampadius en Bucer speelden daarbij een rol. Hoe groot de actuele betekenis is der Waldenzen in Italië blijkt uit de bijdragen van Valdo Vinay over de betrekkingen tussen roomskatholieken en protestanten in Italië na het tweede Vaticaanse concilie. Moderne activiteiten worden besphreven door Tullio Vinay, die in zijn gemeente te Riesi op Sicilië een wezenlijke bijdrage levert ter verlichting van het benauwende sociale vraagstuk daar.

Al met al is het een vertroostend boekje, dat hoop geeft in een tijdperk waarin de kerk meer en meer minderheid zal worilen. Dat zulks niet behoeft in te houden dat de kerk aan kracht inboet kan de geschiedenis en de vitaliteit bewijzen van deze eeuwenoude evangelische beweging. Van harte aanbevolen.

A.

W. van ’t S.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juni 1972

Theologia Reformata | 76 Pagina's

WALDENSER GESCHICHTE UND GEGENWART

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juni 1972

Theologia Reformata | 76 Pagina's

PDF Bekijken