Bekijk het origineel

TOEGANG TOT HET ORGEL,

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

TOEGANG TOT HET ORGEL,

2 minuten leestijd

Jan Jongepier, TOEGANG TOT HET ORGEL, T 243 blz., ƒ 59, 50 (voor leden Stichting tot be-

houd van het Nederlandse orgel f49, 50), De Banier-Utrecht 1998.

Voor orgelliefhebbers een boek om van te smullen. Jan Jongepier, organist van de Grote Kerk te Leeuwarden, is als weinig anderen thuis in de Nederlandse orgelwereld. Op een kundige en leerzame manier leidt hij in dit rijk geïllustreerde boek (met 461 foto's) ons rond in het landschap van de orgelcultuur. Hij doet dat niet alleen geografisch, door ons allerwegen in ons land "toegang te verschaffen" tot orgelfronten en - klavieren, maar neemt ons ook mee naar binnen in het instrument, een landschapje op zich. Werkelijk een scala aan informatie doet men op over de enorme diversiteit die de orgelbouw vertoont, over historische eigenaardigheden, over al de onderdelen van buiten-en binnenwerk (kasten, toetsen, registerknoppen, balgen, laden, mechanieken) en vooral over de verschillende categorieën pijpwerk. Ik vind dit boek werkelijk iets bijzonders. Niet de zoveelste opsomming van een reeks orgels met hun disposities, maar echt een toegang tot het fenomeen orgel. Eén ding acht ik een omissie: het ontbreken van een inhoudsoverzicht met trefwoordenregister. Maar door de duidelijk afgebakende indeling van de hoofdstukken wordt veel gecompenseerd.

A. de R.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 januari 1999

Theologia Reformata | 307 Pagina's

TOEGANG TOT HET ORGEL,

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 januari 1999

Theologia Reformata | 307 Pagina's

PDF Bekijken