Kerk, School, Vereeniging.
NED. HERV. KERK.
Beroepen te Waddingsveen L. v. Mastrigt te Barneveld; te Aalst en te Arnemuiden N. C. Bakker te Kesteren; te Zoutelande J. Kuijlman, cand. te Prinsenhage; te Retranchement F. W. J. van de Kieboom te Zalt-Bommel; te Kwadijk F. A. France te Groot-Schermer; te IJzendijke B. Nieuwburg te Winkel.
Aangenomen naar Moordrecht A. L. Th. v. d. Ven te Culemborg; naar Ouderkerk a/d IJsel B. Batelaan te Hoogeveen; naar Amsterdam Dr. A. J. de Sopper te Velzen; naar Vaals J. H. C. Israel te Cleve; naar Bergen N.-H. (toez.) F. W. J. v. d. Kieboom te Zalt-Bommel; naar Harmeien J. W. H. Kalkman, em. pred. te Hilversum.
Bedankt voor Retranchement F. W. J. v. d. Kieboom te Zalt-Bommel.
GEREF. KERKEN.
Beroepen te Ambt-Vollenhove J. Voerman te Westerlee; te Geldermalsen F. H. Boersma te Wirdum; te Schoonoord (leerend ouderling) H. Waterink te Hardenberg; te Ulrum H. Thomas te Berlikum; te Renswoude (toez.) J. Kuylman, cand. te Princenhage.
Aangenomen naar Baarland H. Lanning, cand. te Zweeloo.
Bedankt voor 2e Exloërmond, Hellevoetsluis, Boornbergum en Oldehove H. Lanning te Zweeloo.
— De oudste .Arnhemsche predikant, ds. K. F. Creutzerg, die door ongesteldheid sedert langen tijd verhinderd is voor de Gemeente te zijn wat hij zoo gaarne voor haar wilde wezen, heeft thans tegen 1 Juli a.s. emeritaat gevraagd. Den 25sten September van het vorige jaar mocht ds. Creutzberg het voorrecht geieten 40 jaar in Gelderland's hoofdstad te arbeiden. Een ernstige krankheid belette den prediker toen aan de hem toevertrouwden mee te deelen, wat er dezen dag in hem omging, hoe verblijd hij was zoo langen ijd bij hen vertoefd te hebben. Ds. Beets hield toen voor hem de gedachtenisrede, die uitging van Gen, 4: ; 6. Voor dat ds. Creutzberg te Arnhem kwam, stond hij achtereenvolgens te Oosterbierum (1864—'66) en te Maarsen (1866—'70).
— Uit Puttershoek. Natuurlijk doen in de laatste dagen allerlei praatjes over kerkelijke toestanden te Puttershoek opgeld. Zoo was van vrijzinnige zijde o. m. beweerd, dat het niet in den haak was met de wijze waarop men in Puttershoek beslist had, dat het recht aan den kerkeraad is om kerkeraadsleden te verkiezen, predikanten te beroepen enz. Door Ds. Booij zouden n.l. in een vóór de stemming gehouden bijeenkomst in de Chr. School ingevulde stembiljetten zijn uitgereikt, waarop aangegeven stond dat dit recht aan den kerkeraad was.
Het Classicaal Bestuur van Dordrecht heeft naar deze beschuldiging een onderzoek ingesteld en den kerkeraad om inlichtingen verzocht. Deze heeft nu het Classicaal Bestuur geantwoord, dat op die bewuste voorvergadering geen stembiljetten aanwezig zijn geweest noch uitgereikt; dat alle op 21 Jan. j 1. uitgereikte stembiljetten ten getale van 62 blanco zijn uitgereikt, dat 14 stemgerechtigden zich voor het kiescollege en 48 stemgerechtigden zich voor den kerkeraad hebben verklaard. De kerkeraad zond bij dit schrijven aan het Classicaal Bestuur de 62 uit de stembus gekomen stembiljetten als overtuigingsstukken toe.
Zoo ziet men wat er van die praatjes overblijft.
— Orthodox en modern. Blijkens een in de N. R. C. afgedrukt schrijven is op 't oogenblik tusschen de Vrijzinnige Kerkelijke Kiesvereeniging van Oost-Zaandam en den kerkeraad der Ned. Herv. Gem. te Edam een eigenaardige kwestie gaande. De predikant van Edam, een moderne, heeft zijn emeritaat gekregen, en nu is er een strooming die in zijn vacature een predikant van orthodoxe richting wil beroepen, op grond hiervan, dat de billijkheid zou eischen ook aan de kleine minderheid in de gemeente gelegenheid te geven in de kerk geestelijk voedsel te ontvangen van een predikant van hare richting en ook — let wel! — in de hoop dat door een mogelijke toename van het kerkbezoek de financiën in de gemeente zullen worden versterkt.
Nu heeft de Vrijzinnige Kerkelijke Kiesvereeniging te Oost-Zaandam, aan wie dit ter oore kwam, over deze zaak naar Edam een brief geschreven, waarin rondweg verklaard wordt dat men dezen "misstap" zou betreuren. Ook de kerkeraad der gemeente te Oost-Zaandam had destijds op ongeveer dezelfde motieven een orthodox predikant beroepen, maar dat is volgens de kiesvereeniging een onvergeeflijke fout geweest.
U zult — wordt geschreven — Uwe gemeente toch niet willen blootstellen aan de mogelijkheid eenmaal door de orthodoxie uit Uwe kerk verbannen te worden? En dat U daaraan blootstaat kunnen wij U verzekeren, daar nog onlangs onze orthodoxe predikant heeft verklaard, nooit te kunnen medewerken aan de beroeping van een modern predikant. Wanneer dus de orthodoxie in onze gemeente de overhand mocht verkrijgen, dan kunnen wij verzekerd zijn, - bij een eventueele vacature van onzen modernen predikant daarvoor een orthodoxen in diens plaats beroepen te zien, waardoor met de behoeften der vrijzinnige leden geen rekening zou worden gehouden.
Maar er is nog meer! »Van zeer groot belang in deze is ook, dat wanneer in Uwe gemeente een orthodox predikant wordt beroepen, de classis Edam, welke thans nog modern is, dan een orthodoxe meerderheid zal hebben, hetgeen niet zal nalaten zijn nadeeligen invloed op onze beginselen te doen gevoelen, inzake het Provinciaal Kerkbestuur en de Synode».
Om al deze redenen, — ook wordt naar Dordrecht en Puttershoek verwezen — waarschuwt de kiesvereeniging geen enkele concessie te doen. In het land zijn nog jonge predikanten genoeg, die ernstig streven de vrijzinnige beginselen met alle kracht die zij bezitten, te propageeren, en die geschikt zijn om in de gemeente meerdere belangstelling in het geestelijke leven te wekken.
't Zal velen benieuwen of Edam desondanks tocb een orthodox predikant zal beroepen. Een gewaarschuwd man geldt anders voor twee!
— Zooals we onlangs mededeelden, is de oprichting van een Vereeniging van Vrijzinnige Zondagsscholen in Nederland in voorbereiding. De besturen der (bestaande) vereenigingen van Vrijzinnigen Zondagsscholen in Friesland en Groningen hebben thans een buitengewone vergadering van hare leden bijeengeroepen, om het verband tusschen de provinciale vereenigingen en de (nieuwe) Nederlandsche vereeniging te bespreken. De besturen meenen, dat er onoverkomelijke bezwaren bestaan tegen de opheffing der provinciale vereenigingen, en dat naast de Nederlandsche een Friesche en Groningsche provinciale vereeniging vanwege bizondere gewestelijke belangen alleszins gewenscht blijven. Daarom adviseeren zij de Zondagsscholen, de provinciale vereenigingen te blijven steunen, doch tevens lid te worden der Nederlandsche vereeniging.
— Te Uffelte (Dr.) is na een rede van ds. Nobel uit Geertruidenberg een afdeeling van de Vereeniging voor Vrijzinnige Hervormden opgericht, aanvankelijk met ruim 120 leden, terwijl nog anderen toetreding hebben toegezegd.
— In de zaak van den onderwijzer Meijering Jr., thans Hoofd der Christelijke School te Westerhaar, die zich beklaagd heeft over het hem gegeven ongevraagd ontslag als onderwijzer in de Christ. School te Gameren, heeft de Commissie van beroep volgens art. 57 der wet L. O. overwogen, dat de heer Meijering, door in de dagen voor zijn vertrek uit Gameren willekeurig afwezig te blijven uit de school, en niet gevolg te geven aan de oproeping van het Schoolbestuur om ter vergadering te verschijnen, gehandeld heeft op een wijze welke afkeuring verdient: maar toch geoordeeld dat de gepleegde overtreding en verzuim in de gegeven omstandigheden niet opleveren een reden om ongevraagd ontslag, wat als uitzondering en alleen in uiterste gevallen toe te passen maatregel moet gelden, te rechtvaardigen. De commissie van Beroep heeft daarom het besluit van het bestuur tot het geven van ongevraagd ontslag vernietigd, tengevolge waarvan het eerstgenomen besluit van 16 Augustus 1910 tot het verleenen van eervol ontslag van kracht blijft.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 februari 1911
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 februari 1911
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's