Van de Leestafel.
Het leerstellige element in het Christelijk geloofsleven en in het leven der Kerk, door Ds, F. Y. Krop te Rotterdam. Uitgave; D.van Sijn en Zonen Rotterdam.
In deze brochure van Ds. Krop — zijnde een lezing, op onderscheidene plaatsen gehouden op uitnoodiging van de Afd. der Confessioneele Vereeniging — worden twee stukken behandeld en wel 1e: hoe staan. leer en leven tot elkaar in verband.'' en 2e: is onze Kerk een belijdende Kerk?
Vroeger redeneerde Ds. Krop zélf ongeveer: "het Christendom is geen leer, maar leven" — maar tegenwoordig zegt hij: ons leven met God hangt wel degelijk af van en staat in verband met onze denkbeelden over Hem; ons Christendom is niet te scheiden van onze Christologie d. w. z. van onze leer over den Christus Gods. In 't kort: leer en leven kunnen nimmer een tegenstelling vormen; beiden maken éen ondeelbaar geheel uit; onze leer is ons leven.
En waar hij zoo over de 1ste zaak gesproken heeft: - geen Christelijk leven zonder Christelijke leer — zegt hij ten opzichte van de 2de zaak; geen kerkelijk leven zonder kerkelijke belijdenis, die kerkrechtelijk, gehandhaafd dient te worden.
En met welke leer, met welke Belijdenis treedt nu onze Nederl, Herv. Kerk op.? Welke levens-en wereldbeschouwing, welke waarheid heeft zij het recht en is zij verplicht van haar leden te eischen, niet alleen van haar voorgangers, ouderlingen en diakenen, maar ook van haar leden, ten minste naar de mate hunner ontwikkeling?
Ds. Krop zegt met Dr. Vos (Kerkrecht pag. 41) »de leer te vinden in »de welbekende drie Formulieren van Eenigheid (Heibelb. Cat., Nederl. Geloofsbel., Dordtsche leerregels). Wie zijn persoonlijke overtuiging daar niet in vindt weergegeven (n.l. niet degenen die nog niet alles duidelijk begrijpen of die sommige punten nog duister achten, maar die tot een meening. zijn gekomen beslist aan de kerkelijke Belijdenis tegenovergesteld) heeft eenvoudig voor zijn lidmaatschap te bedanken en elders te zoeken wat hij begeert.
»Hoe is toch het goud verdonkerd, het goede fijne goud zoo veranderd? Hoe zijn de steenen des heiligdoms vooraan op alle straten verworpen.
Met genoegen hebben we deze brochure van 22 pag. (benevens Aanteekeningen blz. 24—32) gelezen. Wij hopen van harte dat deze toon in Confess, kringen meer gehoord mag worden. We hooren liever over een Gereformeerde Kerk spreken dan over Volkskerk. Want met een Volkskerk krijgen we niets geen Kerk en geen volk; maar met een Gereformeerde Kerk hebben we beide, Kerk èn volk. God zelf staat er ons borg voor.
Vinde deze brochure, die 25 cent kost, vele lezers. Voor de modernen kan het ook goed doen een praaex. te koopen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 februari 1913
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 februari 1913
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's