Bekijk het origineel

Geschilderde kaarsen.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geschilderde kaarsen.

3 minuten leestijd

Gij hebt allen wel eens een geschilderde kaars gezien. Ik bedoel een kaars, die op een schilderij geteekend of geschilderd is. Zelf heb ik er vele gezien en ik moet zeggen, dat ze dikwijls heel goed geschilderd waren. Een kandelaar, en óp den .kandelaar een sneeuwwitte kaars en boven de kaars een stralende vlam alles even mooi, even correct, even gelijkend. Het geheel suggereerde een gevoel van licht, warmte en leven.
Maar de kaars was geschilderd en de vlam was geschilderd en het uitstralend licht was geschilderd en — aan geschilderd licht hebben we niet veel als het er om gaat een kamer of een weg te verlichten.
Als u naar bed gaat en u neemt zoo'n schilderij met de brandende kaars mee naar boven, dan zult u er op de trap en op de gang en straks in de kamer niet veel licht van hebben. Ge kunt er niets mee beginnen ! En waarom niet ? Om de eenvoudige reden dat de werkelijkheid van de kaars en van het licht ontbreekt, en waar de werkelijkheid ontbreekt, kan niets het gemis vergoeden. Ge kunt urenlang voor een geschilderd haardvuur gaan zitten, en het zal u niet verwarmen. Ge kunt met al de inspanning van uw hart een verloren ring zoeken bij het „licht" van een geschilderde lantaarn, maar gij zult hem niet vinden. Want wat ge noodig hebt is de werkelijkheid van het licht en de werkelijkheid van het vuur en de werkelijkheid van het leven.
Laten we dit toepassen, neen, niet op onzen buurman, maar op ons zelf. En dan op het hoogste wat er is, op ons geestelijk leven.
Zonder den gloed van een hemelsch vuur in ons brandende, is het met al ons werk voor God niets gedaan ! En het groote onderscheid tusschen levende genade en nagemaakte genade zit in den gloed van de echtheid.
Er zijn genoeg schilderijen van lichtdragers, maar er is groot gebrek aan echte kinderen des lichts. Wij hebben zóóveel teekeningen van helden en heldinnen des geloofs, die als kaarsen schijnen in den nacht, dat wij er wel al de muren van onze kerken mee versieren konden, maar als wij meer werkelijke lichtgevers telden, zou het er miet zoo donker in de wereld kunnen uitzien.
Daarom: óp voor de werkelijkheid van het licht, voor de werkelijkheid van het leven ! Zoek het en wees niet tevreden met een geschilderde kaars en geschilderd licht!
 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 juni 1937

De Waarheidsvriend | 10 Pagina's

Geschilderde kaarsen.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 juni 1937

De Waarheidsvriend | 10 Pagina's

PDF Bekijken