Bekijk het origineel

Kerstfeest 1972

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kerstfeest 1972

3 minuten leestijd

Er is in de loop van de tijd nogal eens discussie geweest of de christenheid de geboorte van Christus wel op een paar daartoe afgezonderde dagen moest gedenken. Het kerstfeest is verder ook zo geseculariseerd dat in al het vertoon en het gedoe rondom de kerstdagen vaak weinig meer van de inhoud van het evangelie terug te vinden is.

En toch, het is een goede zaak om jaarlijks uitdrukkelijk stil te staan bij het wonder van de menswording, van de vleeswording van het Woord. Daarom hebben we ook nu weer de inhoud van ons blad aan dit grote gebeuren in Bethlehem gewijd.

God werd mens! We kunnen het ons niet echt en reëel genoeg voorstellen. Op onze planeet heeft God. als mens gewoond. Christus werd er geboren als ied, er ander. Hij leefde hier en Hij stierf er.

God, Die de onmetelijkheid van de ruimte bewoont, koos hier op onze aarde een woning in ons menselijk vlees. Wie de onmetelijkheid van het heelal op zich laat inwerken met zijn oneindig aantal hemellichamen, waarvan er ontelbaar vele pas kortgeleden met verfijnde apparatuur ontdekt zijn en waarvan er zo ook ontelbaar vele niet waarneembaar zullen zijn, die beseft temeer wat het zeggen wil dat God onze aarde, dat stipje in het heelal, verkoren heeft voor ons mensen om er te wonen. Die beseft ook wat het zeggen wil dat God naast ons kwam wonen, nadat wij de vermetelheid hadden gehad om als nietige mensjes op het stipje aarde in de onmetelijkheid van het heelal op te staan tegen de Schepper. Hij werd onzer één! Hij wist ons te wonen en kwam er wonen.

We leven in de tijd van ruimtevaart. De mens ontdekt de ruimte. Hij zet vaste voet op de maan. Hij constateert daar echter dat er niemand woont. Woest en ledig! De a.drde heeft Hij de mensenkinderen gegeven. In de verkiezing van God is ook de plaats in het heelal begrepen waar wij mochten wonen en waar Hij wilde worden: God-met-ons. Juist nu wij mensen de ruimte ontdekken — overigens maar een oneindig klein stukje van de onmetelijke ruimte, een uitstapje binnen het tuintje van de aarde — is er des te meer reden om ons te verwonderen over de 'neerbuigende goedheid' van God..

Kerstfeest 1972 vindt plaats in een wereld waarin de mens de ruimte opzoekt en waarin de mens meent dat er voor God geen ruimte meer is. Maar dan is er juist alle aanleiding om te zeggen dat God vanuit de ruimte onze planeet heeft opgezocht en, toen wij ons voor Hem verborgen, Hij ons opnieuw opzocht om ruimte te maken. De kerk heeft een woord voor de wereld. Daarvan is Kerst een teken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 december 1972

De Waarheidsvriend | 12 Pagina's

Kerstfeest 1972

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 december 1972

De Waarheidsvriend | 12 Pagina's

PDF Bekijken