Bekijk het origineel

Noodgebieden in de wereld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Noodgebieden in de wereld

3 minuten leestijd

Er is in veel gebieden van de wereld ontstellende nood. Aan die nood mogen we ons niet onttrekken maar we zijn geroepen om van onze welvaart anderen, die het meest nodige voor het onderhoud van hun leven missen, te helpen. We weten dat er inzake hulpverlening die vanuit de kerken op touw gezet wordt in de ontwikkelingslanden soms politieke kwesties meespelen, die ons huiverig of afwijzend doen staan tegen bepaalde vorm van hulpverlening daar, omdat de gevaren levensgroot aanwezig zijn dat alles getrokken wordt in de richting van onschriftuurlijke ideologieën. Maar dat neemt onze verantwoordelijkheid om zelf iets te doen niet weg. Vandaar de activiteiten, die door de Geref. Bond en de G.Z.B, zijn ondernomen om een eigen commissie voor het werelddiakonaat in het leven te roepen, die projecten verzamelt, waarbij op kerkelijk verantwoorde wijze hulp kan worden geboden. Het is verheugend te mogen bemerken dat één en ander door de gemeenten is overgenomen, zodat de februari collecten voor het werelddiakonaat ook in de Hervormd Gereformeerde gemeenten weer gehouden werd.

Een ander zaak is de acute nood in de wereld. Daar waar rampen zijn, waar duizenden of tienduizenden dreigen om te komen, om welke oorzaak dan ook, moet direct hulp worden geboden. Allerwege in de wereld komt dan de hulpverlening op gang en ook door kerken van uiteenlopende richting wordt meegewerkt om de nood te lenigen. We denken nu aan de nood in Bangladesh, waar overstromingen slachtoffers eisen en dreigende ziekten op nog groter schaal slachtoffers eisen. Daar moet direct hulp worden geboden. Ook in onze kerk is vanuit de Generale Diakonale Raad aan de gemeenten gevraagd om door een collecte een steentje bij te dragen in de grote nood die daar heerst. Wie de beelden op zich laat inwerken, die ons vanuit deze noodgebieden bereiken — zoals ook uit de hongergebieden in de Sahel — kan zich niet aan z'n verantwoordelijkheid onttrekken.

Hier kan alleen gezamenlijke hulp, zoals bij een nationale ramp door een nationaal rampenfonds, helpen. Omdat ons hierover regelmatig vragen bereiken menen we er goed aan te doen de gemeenten te adviseren hier zoveel als in ons vermogen is te helpen. Er is hulpverlening, die vanuit een eigen achtergrond gewenst is. In deze zaken gaat het om materiële hulp die door allen, van welke overtuiging dan ook, gegeven moet worden. De nood van de wereld wordt hier aan onze voeten gelegd. Zouden we dan hier niet ook in Christus naam hulp verlenen? De gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan heeft ons hier veel te zeggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 augustus 1974

De Waarheidsvriend | 12 Pagina's

Noodgebieden in de wereld

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 augustus 1974

De Waarheidsvriend | 12 Pagina's

PDF Bekijken