Bekijk het origineel

Boekbespreking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Boekbespreking

3 minuten leestijd

Johan M. Snoek, 'Soms moet een mens kleur bekennen', een terugblik op 70 jaar, Kok Kampen 1992, 283 blz., ƒ 43, 50.

Het boek van ds. Johan M. Snoek herinnert me aan mijn eerste Israël-reis. Ruim twintig jaar geleden. Toen we met een kleine groep 'heilige land' lopers op een zondag een kerkdienst in de tuin van de Schotse kerk in Tiberias mochten houden. Zicht op de zee van Tiberias. Natuurlijk ging de preek over 'de storm op zee'. 'Wie is toch Deze...? ' (Matth. 8 : 25).

Ds. Snoek, Gereformeerde emeritus predikant, is jarenlang verbonden geweest als evangelisatiepredikant aan die Schotse kerk in Tiberias. In genoemd boek heeft hij, allereerst voor zijn kinderen, maar ook voor ieder die belangstelling heeft voor zijn manier van christelijke presentie in Israël, vele ervaringen uit die periode uit zijn dagboek opgediept en aan de publiciteit prijsgegeven. Daar kunnen we hem dankbaar voor zijn. .

Hij schrijft ook over zijn werk als hoofd van de sectie Kerk en het joodse volk van de Wereldraad van Kerken in Geneve. Trouwens over zoveel meer. In feite is het een boek geworden waarin hij heel zijn leven overziet. Nooit los van Israël. De lezer vindt er een schat van informatie in, die helpen kan om zich een goed beeld te vormen van wat er zich theologisch afspeelt in de-ontmoeting" tussen kerk en jodendom en van de vele politieke problemen waarmee Israël kampt.

'Kan de kerk zich wel neerleggen bij het feit, dat Jezus, hoewel hij temidden van het joodse volk heeft geleefd en is gestorven, uitsluitend voor de kerk een rol speelt en niet voor de joden — niet als leraar, niet als rabbijn en niet als pro-feet' (blz. 270)? Dat was een vraag van rabbijn E. van Voolen aan de synode van de Gereformeerde kerken in Nederland in 1986.

Het boek van ds. Snoek laat zien, dat het antwoord op deze uitdagende vraag niet bevestigend kan zijn. Tegelijk echter toont dit spannende boek ons de grote waarde van een werkelijk luisterend getuigen in de ontmoeting tussen jodendom en christendom. Juist omdat het 'tot niets leidt om de verschillen te verdoezelen' (blz. 174). 'De opvatting dat er twee verschillen--de wegen zijn — één voor joden en één voor christenen —-en dat beide wegen en geloofsopvattingen gelijkwaardig zijn, vindt geen steun in het Nieuwe Testament. Paulus dacht daar kennelijk heel anders over (Rom. 3 : 21-24 en 9 : 1-3)' (blz. 271).

'Wie is toch Deze...? ' (Luk. 8 : 25).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 1993

De Waarheidsvriend | 18 Pagina's

Boekbespreking

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 1993

De Waarheidsvriend | 18 Pagina's

PDF Bekijken