Bekijk het origineel

Kerknieuws

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kerknieuws

7 minuten leestijd

SAMEN ZINGEN IN 'DE HERBERG' OOSTERBEEK

Jong en oud wordt heel hartelijk uitgenodigd om op D.V. zaterdagmiddag 26 september a.s., aanvang 14.30 uur, naar het fraaie koetshuis van 'De Pietersberg' in Oosterbeek (Pietersbergseweg 19) te komen. We willen dan met de gasten van het Missionair Diakonaal Centrum 'De Herberg' samen zingen rond het orgel. Tot eer van God en ter bemoediging voor de gasten en voor elkaar. Er worden allerlei liederen gezongen zoals psalmen, gezangen en bekende geestelijke liederen (Joh. de Heer en Opwekking). Aan deze zangmiddag hoopt ook het dubbelkwartet 'Psallite' o.l.v. Roelof van Middendorp uit Bameveld medewerking te verlenen. Vervolgens zijn er enkele instrumentale presentaties van orgel en dwarsfluit en vleugel. Het orgel zal worden bespeeld door Aart Peters uit Bameveld.

Wilt u deze zangmiddag niet missen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de administratie van 'De Pietersberg' voor het reserveren van plaatsen. De opbrengst komt geheel ten goede aan het MDC 'De Herberg', tel. 026-3342225. Zingt u, zing jij mee? Graag tot ziens op 26 september a.s.!

Tip: Combineer deze zangmiddag eens - indien mogelijk - met een fraaie wandeling in de omgeving! Een speciale wandelroute is vanaf de parkeerplaats aangegeven.

AMEIDE-LICHTSTAD

Eén keer in de vijfjaar wordt Ameide, het mooie stadje aan de Lek, 's avonds op een prachtige manier verlicht. Dat zal nu weer plaatsvinden van 28 augustus tot en met 5 september. Tijdens één van de avonden vindt er een massale kooren samenzangavond plaats in de hervormde kerk. Dat zal zijn D.V. maandag 31 augustus. Het christelijk gemengd Drechtstedenkoor 'Praise Him' zal aan deze avond meewerken. Dit koor telt 330 koorleden en is regelmatig via tv en radio te zien en te horen. Dirigent is Martin Zonnenberg. Hij is als programmamaker verbonden aan de muziekafdeling van de EO. Organist is Martin Mans. Hij heeft door zijn improvisatietalent bekendheid verworven in binnen-en buitenland. De aanvang is 19.45 uur. De toegang is gratis. Bij de uitgang zal er een collecte worden gehouden. U/jij bent van harte welkom in Ameide!

START LEERHUIS 'LEREN LEVEN'

Evenals in het seizoen 1997/1998 organiseert de Stichting 'Leren Leven' het winterseizoen 1998/ 1999 weer maandelijks een Leerhuis.

Ds. J. H. Velema zal tijdens de 7 cursusavonden van het nieuwe seizoen lezingen houden over 1 en 2 Thessalonicenzen, met als thema 'In het licht van Christus' wederkomst'.

Na de pauze is er volop gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar van gedachten te wisselen.

Het Leerhuis zal D.V. gehouden worden in 'De Pineta', Elspeterweg 6 te Nunspeet. De eerste avond is op woensdag 9 september 1998.

Aanvang van de Leerhuisavonden:19.30 uur. De kosten voor de gehele cursus bedragen ƒ 30, - /of ƒ 5, - per avond.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ds. J. H. Velema (tel. 0341-251379) of met A. J. Vosselman (tel. 0341-252018).

MUZIEK

Een aantal weken geleden hebben wij een paar boeken besproken die Kees van Houten had geschreven over een aantal composities van Joh. Seb. Bach. Het moet gezegd worden dat organist Van Houten zeer actief en productief is, want aan zijn drie boeken die hij heeft samengesteld over composities van Joh. Seb. Bach heeft hij thans een nieuwe uitgave toegevoegd. In de serie 'Van Taal tot Klank' verscheen thans een verhandeling over de Matthaus-Passion. Hij geeft in zijn keurig uitgegeven boek een geheel nieuwe visie op dit magistrale werk van Joh. Seb. Bach.

In dit jongste boek van Kees van Houten wordt niet zozeer getracht alle muzikale onderdelen van uitleg te voorzien, maar stelt hij een speciaal aspect van dit werk aan de orde: de grote structuur en het compositorische concept, dat Bach mogelijkerwijs voor ogen heeft gehad, toen hij het Passieverhaal van Mattheüs op muziek zette.

Nogmaals een uiterst boeiende uitgave die geheel past in de serie overige uitgaven van deze organist. De prijs van dit boek is ƒ 25, - + ƒ 6, verzendkosten en kan rechtstreeks besteld worden bij: Kees van Houten, Stapelen 4, 5281 EH Houten, tel. 0411-674641.

In de Grote Kerk van Epe bevindt zich een historisch Meere-orgel uit 1809 dat enige jaren geleden werd gerestaureerd. Terecht is men zeer trots op dit orgel en op gezette tijden laat men van dit orgel een cd verschijnen. Nog onlangs nam organist Willem van Twillert een nieuwe cd op met werken van Kittel, Gerber, Fischer, Bach, Krebs, Mozart, Schumann en nog vele anderen.

Van Twillert nam volop de gelegenheid het prachtige orgel in alle mogelijkheden te etaleren en hij is daarin zeer wel geslaagd. Het Meere-orgel klinkt zeer robuust en toch ook weer verfijnd. Bovendien heeft men het orgel erg mooi ruimtelijk opgenomen. Het tekstboekje is zeer uitvoerig en informatief. Ik wil deze cd van harte bij u aanbevelen en u zult er ongetwijfeld veel luisterplezier aan kunnen beleven. Besteladres: Stichting tot behoud van het Meere-orgel, Zwartelandstraat 38, 8162 HD Epe.

Het moge bekend zijn dat ik een bepaalde voorliefde heb voor koormuziek uit de romantiek. Daarbij valt te denken aan composities van Max Reger, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Johannes Brahms, Hugo Wolf om er een paar te noemen.

Daarvoor worden we momenteel op onze wenken bediend, want de laatste tijd zijn een paar interessante cd's verschenen op dit gebied. Zo mag ik u met plezier en met instemming een cd aankondigen waarop een negental koorwerken van Hugo Wolf (1860-1903), acht koorwerken van Max Reger (1873-1916) en één van Anton Webem (1883-1945) staan. Voor de uitvoering zorgde het kamerkoor Saabrücken onder leiding van Georg Griin. Kort samengevat moet gezegd worden dat we hier opnieuw met een koor-cd van doen hebben die ik de koorliefhebbers van harte wil aanbevelen. Het voortreffelijk musicerende kamerkoor brengt de vaak moeilijke koorwerken met grote zeggingskracht en grote affiniteit. Bovendien is het opnametechnisch ook een prachtige cd geworden. Het bijgesloten tekstboekje is eveneens zeer verzorgd. De titel van deze Cams luidt: Der Mensch lebt und bestehet' en het bestelnummer is:83.130.

Een andere Carus cd is er één met koorwerken van Johannes Brahms (1833-1897) en draagt als titel 'Warum ist das Licht gegeben' (bestelnummer 83.201). Evenals Reger heeft ook Brahms een groot aantal heel bijzondere koorwerken geschreven die door onze koren zelden op het repertoire worden gezet. Dat is ook wel begrijpelijk, want het zijn niet de eenvoudigste composities. Op deze cd staan onder meer de volgende werken: Twee motetten: 'Warum is das Licht gegeben' en 'O Heiland, reiss die Himmel auf'. 'Fest-und Gedenksprüche', 'Unsere Vater hofften auf dich', 'Wo is ein so herrlich Volk'. 'Geistliches Lied' en voorts drie motetten: 'Ich aber bin elend', 'Ach arme Welt' en 'Wenn wir in höchsten Noten sein'. Het zijn vier-tot zesstemmige koorwerken of dubbelkorige composities van hoog gehalte. Romantische muziek van de bovenste plank, op fantastische manier uitgevoerd door het bekende kamerkoor Stuttgart, m.m.v. blazers van de Duitse Kamerphilharmonie, Detlef Bratschke - orgel, het geheel onder leiding van Frieder Bernius. U kunt beide cd's bestellen bij een goede cd-zaak.

Waren dat twee cd's uit de romantische koormuziek, op cd Carus 83.134 staan een viertal cantates van de grootmeester uit de Noord-Duitse barok: Dietrich Buxtehude (1637-1707). Geheel anders van stmctuur en muzikale opbouw dan de hiervoor genoemde composities van Brahms en Reger, maar daarom niet minder. Buxtehude heeft geweldige cantates gecomponeerd met een buitengewoon muzikale geladenheid. Eén van de bekendste cantates is ongetwijfeld 'Alles was ihr tut', dat is dan ook de titel van deze cd waarop deze compositie naast de cantates 'Gott hilf mir', 'Führwahr, er trug unsere Krankheit' en 'Das neugeborne Kindelein' zijn opgenomen.

Naast een aantal solisten, zorgden voor de uitvoering het Motettenkoor Stuttgart en het Ensemble '76 Stuttgart onder leiding van Günter Graulich. Een cd die ik de koorliefhebbers evenzeer van harte kan aanbevelen. Hier worden u drie koor cd's aangereikt van grote klasse waarmee de echte koorliefhebbers een groot plezier wordt gedaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 augustus 1998

De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

Kerknieuws

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 augustus 1998

De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

PDF Bekijken