Bekijk het origineel

Caroline Penninga-de Lange

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Caroline Penninga-de Lange

4 minuten leestijd

Elk kind is uniek! Bouwen aan zelfvertrouwen bij kinderen. Nynke Dijkstra-Algra en Hanny van der Stelt En tieners dan? Uitg. Boekencentrum, Zoetermeer; 80 resp. 66 blz.; € 9, 25 resp. € 8, 90.

De serie 'Over opvoeding gesproken' is een serie die ik elke ouder en opvoeder kan aanraden. Verschillende deeltjes besprak ik al eerder: Kinderen groeien samen op, Uw kind en de tv, Met kinderen praten over seks, Opvoeden van peuters, en Uw kind op de digitale snelweg. De titels van deze beide deeltjes spreken voor zichzelf. 'Elk kind is uniek' is bedoeld om ouders te helpen dat er zich bij hun kind (0-12 jaar) een gezond zelfbeeld kan ontwikkelen. Dat betekent onder andere dat het kind zich bewust is van zijn eigen waarde, dat het tevreden kan zijn met wat het aan gaven en capaciteiten heeft meegekregen en dat het zich tegelijk bewust is van zijn beperkingen en zijn minder leuke kanten en daarmee kan omgaan. Het tegenovergestelde is een negatief zelfbeeld: minderwaardigheidsgevoel, tegen bepaalde dingen opzien, bang zijn iets fout te doen, enz. Ook de sociale vaardigheid (omgaan met anderen) en emotionele vaardigheden (tegen je verlies kunnen) zijn belangrijk. Met verschillende voorbeelden laat de schrijfster zien hoe ouders hun kinderen richting kunnen geven in de eerste levensjaren, de kleuterjaren, de leeftijd vanaf 6 jaar en vanaf 10 jaar. Aan de orde komt onder, andere: zorg voor voldoende liefdevolle , , aandacht, positieve woorden, voldoende ruimte voor het uiten van gevoelens en J ruimte (in de kamer, in de tuin) om met e? n hoop spullen te kunnen spelen, enz. Het boek is eenvoudig en helder geschreven, en heeft een positief bijbelse basis. Elk hoofdstuk heeft een aantal gespreksvragen, zocjat het ook goed kan dienen voor kringen van, ouders en opvoeders. Maar de vragen kpnr nen evengoed dienen voor eigen verwer-.. king. De schrijfster is orthopedagoog ea - .r heeft een eigen pedagogische praktijk, K : .. waarin ze ouders en kinderen adviseert bij opvoedingsvragen, met name op het gebied van hechtingsproblemen. ' ,

Minstens even leerzaam is het deeltje tieners dan? ' De tienerleeftijd is uitermatp boeiend. En (soms? vaak? ) vermoeiend. De^ schrijvers spreken van 'de gevreesde puberteit.' Ouders zijn ouderwets, stom, je mag niks van ze, enz. Hoe ga je daarmee om? • Vragen van de puber zijn bijvoorbeeld: Ben ik populair? Hoe kom ik mee in de groep? Hoe kom ik over? . Aan de orde komt in de verschillende hoofdstukken: Communicatie met tieners, Over regels en grenzen, Tieners en geloven, Tieners en de kerk (citaat: Tieners zijn niet de toekomst van de kerk, zij zijn deel van de kerk), Over seks gespro ken, Muziek, alcohol en drugs en (beslist niet onbelangrijk!): Ouders, zorg voor jezelf. Een paar vragen van tieners: 'Ik vind het echt belachelijk dat je niet met elkaar naar bed zou gaan, er zijn toch goede voorbehoedsmiddelen? Iedereen doet het'. Of (over zelfbevrediging): 'Mam, kun je aids krijgen als je met jezelf vrijt? ' Of: 'Wil je even met me bidden, ik weet niet zo goed hoe dat moet? ' De schrijvers geven evenwichtige antwoorden en vele praktijkvoorbeelden. Een paar praktische tips (er staan, er vele in het boek): Wees geïnteresseerd in je kind. Geboden of verboden zonder uitleg, gegeven met stemverheffing en woede, werken meestal averechts. Belangrijk is dat je tiener blijft ervaren: mijn vader, mijn moeder is er voor mij. Blijf alert als het gaat om circuits waar je kind beter niet in kan belanden. Geen irritant gedoe van: dat mocht je zusje of deed je broer ook niet, enz. Verbazend hoeveel in 66 bladzijden aan de orde komt, alles lezenswaardig en behartigenswaardig. Ook de hoofdstukken in dit deel eindigen met gespreksvragen. Een (h)eerlijk boek. Erg aanbevolen voor ouders, opvoeders en kringen.

H. VELDHUIZEN, WAPENVELD

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 2003

De Waarheidsvriend | 12 Pagina's

Caroline Penninga-de Lange

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 2003

De Waarheidsvriend | 12 Pagina's

PDF Bekijken