Bekijk het origineel

Licht en donker

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Licht en donker

column

2 minuten leestijd

H et was maar een klein berichtje, nauwelijks belangrijk genoeg om nieuws te heten: een stroomstoring in de Duin- en Bollenstreek. 250.000 mensen zaten drie uur lang in het donker. Toch grijpt dat best in als je één van die mensen bent. Het licht gaat plotseling uit en je weet niets. Je ziet dat buiten ook alles donker is, en begrijpt dat je het probleem niet in eigen huis kunt oplossen. Zouden radio en televisie het weten? Best mogelijk, maar die zijn allebei uitgevallen. Bellen met mensen in de buurt of verder weg? De telefoon werkt niet zonder stroom. Je mobiele toestel? Sommige netten doen het niet, andere zijn overbelast. Je steekt een kaars aan om ten minste iets te zien. Maar je kunt niet lang blijven zitten, want de verwarming werkt niet meer. Naar buiten dan maar? Dat zal een lange afdaling worden in een donker trappenhuis, want de lift is buiten dienst. En op straat brandt natuurlijk geen enkele lantaarn.

Zo wordt ineens het leven totaal ontregeld

omdat een hoogspanningsstation in Sassenheim is uitgevallen. Een kleine technische storing en alles valt weg. Deze keer zat er geen kwade wil achter. Maar wie wel kwaad wil,

heeft gemakkelijk spel. Zonder licht zijn we hulpeloos, reddeloos, machteloos. Ouderen zoals ik worden onwillekeurig herinnerd aan de laatste oorlogswinter in 1944/’45.

Misschien zijn het ook vooral ouderen die de Wonderen des Allerhoogsten van Abraham van de Velde gelezen hebben. Dan weten ze vast nog wat hij schrijft over het licht. Daarmee moest de schepping beginnen, anders konden we haar niet zien, ze zou onbruikbaar zijn. Dat hebben we ervaren in de Duin- en Bollenstreek. Zonder licht stort alles in elkaar. Zo’n geschenk als het licht, vervolgt Van de Velde, is ook het Woord Gods. Dat maakt een nog groter verschil. Alles wat in de wereld bestaat, de hele natuur en ook de hele cultuur die mensen hebben opgebouwd, blijven in de grond van de zaak onbegrijpelijk als het licht van Gods Woord er niet over schijnt. Dan blijft alles zo duister voor ons, dat het onzichtbaar is geworden.

Zonder licht zijn we hulpeloos, reddeloos, machteloos

A.Th. van Deursen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 januari 2010

De Waarheidsvriend | 20 Pagina's

Licht en donker

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 januari 2010

De Waarheidsvriend | 20 Pagina's

PDF Bekijken