Bekijk het origineel

Sweelinck

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sweelinck

2 minuten leestijd

De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor leven en werk van de grootste Nederlandse organist-componist, Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). Dat komt tot uitdrukking in uitgaven die aan deze grootmeester van de Nederlandse barok zijn gewijd. Was in het verleden al eens een box met cd-opnamen verschenen met de complete orgel- en klavecimbelwerken van hem, op initiatief van Harry van der Kamp is voor het eerst in de geschiedenis het complete werk van Sweelinck opgenomen door het Gesualdo Consort Amsterdam, waaronder de 150 Psalmen voor koor. In het kader van deze integrale opname, die uiteindelijk uit 23 cd’s zal bestaan, is nu deel IV A uitgekomen, bestaande uit een 3-cd-boek met opnamen en beschrijvingen met het eerste deel van Sweelincks orgel- en klavecimbelwerken. De 3 cd’s zijn gevat in een boekwerk met uitvoerige beschrijvingen van de opgenomen werken, de bespeelde orgels en het klavecimbel. Aan de klavierwerken worden de bijbehorende vocale melodiezettingen toegevoegd door composities van Jacobus Praetorius, David Scheidemann, Hieronymus Praetorius en Joachim Dekker. Voor wat de orgelwerken betreft, luisteren we naar de orgels van Lemgo, Utum, Osteel en het koororgel van de Grote- of St.Laurenskerk van Alkmaar. Medewerkende musici zijn Bernard Winsemius, Leo van Doeselaar, Harald Vogel, Pieter Dirksen, Bob van Asperen, Pieter Jan Belder, Reitze Smits en Pieter van Dijk − allen specialisten in het uitvoeren van muziek uit de barok. Het is een waar klankdocument in een buitengewoon fraaie serie uitgaven over de composities van Sweelinck. De enige aanmerking die ik wil plaatsen is dat de afgebeelde foto’s van onder meer de orgels die op deze cd’s zijn te beluisteren, een betere afdruk hadden kunnen krijgen. Overigens beveel ik de prachtige uitgave graag aan. Het tweede en laatste deel in deze serie zal medio mei verschijnen en daarmee heeft de stichting Jan Pieterszoon Sweelinck het complete oeuvre uitgebracht in de fraaie cdboeken serie van Glossa. Zie de website voor een aanbieding: www.jpsweelinck.nl. Het Sweelinck Monument, deel IVA (boek+3 cd’s); De Orgel- en Klavecimbelwerken I; uitg. Glossa GES 922408-NL; € 40,-.

M. SEIJBEL, ELBURG

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 april 2014

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Sweelinck

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 april 2014

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken