Bekijk het origineel

Onzekere tijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onzekere tijd

7 minuten leestijd

Werkloos zijn is een ingrijpende gebeurtenis. Een nieuwe situatie zonder werk en minder inkomen, brengt veel onzekerheid met zich mee. Het zet je leven totaal op zijn kop, als je s morgens niet meer naar je werk kunt gaan. Je moet ineens een ander levensritme opbouwen.

Als je werkloos wordt of bent, kun je je inschrijven bij het UWV (Uitvoeringinstituut Werknemersverzekeringen). Zij behandelen de WW-aanvraag en beslissen of je voor een uitkering in aanmerking komt. Zij helpen je ook bij het vinden van een andere baan.

TRAININGEN

De website werk.nl biedt informatie over het zoeken naar werk en geeft handige tips. Wie zich inschrijft, krijgt een werkmap. Daarin kun je online trainingen volgen, bijvoorbeeld over solliciteren. Adviseurs van het UWV zijn te allen tijde bereid om te helpen. Zelfs willen ze je helpen bij het schrijven van een sollicitatiebrief en cv (curriculum vitae). Het is belangrijk een goed verzorgde sollicitatiebrief en cv te versturen, want er zijn soms wel meer dan honderd sollicitanten. Zij organiseren ook regelmatig activiteiten die mensen helpen bij het vinden van werk. Ook geven ze adviezen voor het opzetten van een eigen bedrijf of over de mogelijkheid om zzp’er te worden. Werklozen van wie de uitkering stopt en die voor bijstand in aanmerking komen, hoeven hun vermogen als zij 55 jaar of ouder zijn niet op te eten. Eind mei 2014 konden werklozen boven de 55 jaar in aanmerking komen voor een scholingsvoucher: een subsidie van maximaal 750 euro voor een opleiding. Daar kwam je voor in aanmerking, als je kon aantonen dat de opleiding de kans op een baan vergroot. Met medewerking van de IZB heb ik een aanvraag opgestuurd in de hoop dat ik een preekcursus bij IZB-Areopagus kan volgen.

PERSPECTIEF

Het UWV werkt dus aan perspectief, biedt perspectief op werk in de toekomst. Een stoffeerder van 58 jaar had zijn ontslag gekregen. Hij was zeer secuur in zijn werk, maar zijn werktempo lag te laag. Hij dacht dat hij niet meer aan het arbeidsproces zou kunnen deelnemen. Voor hem was het ook moeilijk om zijn cv aan zijn profiel op internet toe te voegen. Een adviseur van het UWV heeft hem daarbij geholpen. Twee uur later reageerde er al een stoffeerdersbedrijf. Hun stoffeerder werkte wel snel, maar leverde geen perfect werk af. Dat gaf klachten in hun klantenkring. Daarom was hij op zoek naar een stoffeerder die secuur werkt. Het gevolg daarvan was dat de werkloze stoffeerder de week daarop weer aan het werk was. Persoonlijk heb ik positieve ervaring met het UWV. Men doet er alles aan om werklozen aan het werk te helpen.

UITKERING

Bij werkloosheid krijgen we een uitkering. Maar voor dat geld moeten we ook wat doen: ons inzetten voor het krijgen van een baan. Dat betekent dat we solliciteren of netwerkgesprekken voeren. Dat kunnen soms acht activiteiten per maand zijn. Als we geen werk hebben, dan zijn we werkloos maar niet werkeloos. Hoewel de betekenis van deze woorden dicht bij elkaar ligt, zit er toch een klein verschil tussen. Werkloos wordt uitsluitend gebruikt in de betekenis ‘zonder werk’. Werkeloos wordt ook wel in deze betekenis gebruikt, maar vooral in de betekenis ‘zonder iets te doen’. Dat is niet de bedoeling als we geen werk hebben en een uitkering ontvangen. Dan moeten we alles op alles zetten om zo snel mogelijk weer aan het werk te komen. Bij het solliciteren moet je niet steeds dezelfde sollicitatiebrief versturen. Het is beter als je je probeert in te leven in het bedrijf, de instelling of kerk waar je solliciteert. Zodoende kun je doelgericht reageren op het profiel dat in de advertentie gevraagd wordt. Dat vraagt tijd, maar vergroot de kans op een uitnodiging voor gesprek.

GEBED

Is het niet een opdracht van God om bij werkloosheid en het ontvangen van een uitkering je ervoor in te zetten om zo snel mogelijk ander werk te krijgen? Laten we het gebed daarbij ook niet vergeten. Bid en werk horen bij elkaar. Bidden geeft kracht en moed om het werkloos zijn te verwerken en hoopvol uit te zien naar een andere baan. Maar het geeft ook kracht en moed om de teleurstelling te verwerken als we een brief of mail krijgen waarin staat: ‘Het spijt mij u te moeten meedelen dat wij u niet hebben geselecteerd. Wij danken uw voor de getoonde belangstelling en wensen u veel succes bij eventuele andere sollicitaties’.

SOCIALE MEDIA

Sociale media is een verzamelnaam voor alle internettoepassingen, waarmee het mogelijk is om informatie van teksten, geluid en beeld met elkaar te delen. De website Facebook, maar vooral LinkedIn is een uitermate geschikt hulpmiddel om jezelf te profileren als je werkloos bent, je netwerk op te bouwen en te onderhouden. Door de snelle groei van het aantal mensen dat zich op LinkedIn profileert, maken bedrijven en organisaties vanzelfsprekend steeds meer gebruik van LinkedIn om de best passende talenten te vinden voor nieuw werk. Het is daarom van belang je online profilering, cv en getuigschrift zo compleet en actueel mogelijk op LinkedIn te zetten. Daardoor weten contacten je te vinden voor werk waarvoor je gevonden wilt worden. Dat vergroot de kans om weer snel aan het werk te komen.

VRIJWILLIGERSWERK

Wie werkloos is, moet niet bij de pakken neer gaan zitten. Er is meer in het leven dan betaald werk. Natuurlijk is het een zegen, als je een betaalde baan hebt. Maar als dat niet het geval is, kunnen we proberen vrijwilligerswerk te doen. Dat bevrijdt uit de werkloosheidskramp. Dat voorkomt dat je overdag niet meer buiten durft te komen of dat je zo nodig ’s morgens met de broodtrommel onder de snelbinders van huis moet fietsen, zodat anderen niet de indruk krijgen dat jij werkloos bent. Door het vrijwilligerswerk kun je soms weer tegen een betaalde baan aanlopen. Gods weg met ons is vaak onbegrijpelijk. We zien er tegenop dat we werkloos worden. Zijn we werkloos, dan krijgen we soms door vrijwilligerswerk weer betaald werk. Soms kom je via een onverwachte weg in aanmerking voor een baan waaraan je nooit had gedacht. Dat kan zelfs een baan zijn die nog beter bij je past dan de functie die je daarvoor hebt uitgeoefend.

KRING

Het zou ook goed zijn als leden van een kerkelijke gemeente naar werklozen omzien en voor en met elkaar bidden. Misschien kan een werkloos gemeentelid of iemand uit de gemeente – misschien wel een diaken – het initiatief nemen om een kring van werklozen op te richten. Aan de hand van een bijbelstudie kun je dan met elkaar in gesprek komen met als gevolg dat je op het gebied van werkloos zijn en solliciteren ervaringen met elkaar gaat delen. Dan kom je er soms achter dat een ander met dezelfde problemen worstelt als jij. Gelukkig ben je niet de enige die met dat probleem tobt. Dat kan opluchting geven. In sommige gemeenten hebben ze van deze kringen. Het is al een keer voorgekomen dat een gemeentelid dat op zoek was naar een arbeidskracht, een kijkje kwam nemen bij zo’n kring. En het is niet te geloven, maar toch is het waar: hij vond op die plaats de arbeidskracht die hij zocht.

STEUN

Werkloos worden of zijn is moeilijk. Hopelijk gaan niet-werklozen dit zien en hen met liefde omringen. God heeft de mens niet geschapen om individualistisch op deze wereld te leven. God heeft Adam de vrouw Eva gegeven, met de bedoeling dat zij elkaar tot hulp zouden zijn. Dat geldt ook nog in 2014. Niet alleen voor man en vrouw, maar ook voor mensen onderling. Dat we elkaar tot steun zullen zijn in dit leven. Ook als we werkloos worden of zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2014

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Onzekere tijd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2014

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken