Bekijk het origineel

MUZIEK

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

MUZIEK

2 minuten leestijd

Ons land telt momenteel een groot aantal bekwame jonge organisten. Tot die rij mag Gerben Budding, organist van de Grote of Sint Maartenskerk te Gorinchem, zich zeker rekenen. Hij heeft zich onlangs verdienstelijk gemaakt door een box met negen cd's te laten verschijnen waarop hij het gehele orgeloeuvre van Samuel de Lange jr. (1840- 1911) heeft vastgelegd. Samuel de Lange was in de tweede helft van de negentiende en begin twintigste eeuw een bekend organist, pianist, componist en dirigent. Een enkele keer komt een van zijn werken voor op een orgelconcertprogramma, maar niemand wist hoeveel hij had gecomponeerd. Daar heeft Gerben Budding onderzoek naar gedaan en is er veel tevoorschijn gekomen. Op deze cd's zijn acht sonates, een veertigtal karakterstukken, een twintigtal preludiums en fuga's en nog enkele losse stukken te horen. Het is hoogromantische muziek maar wel van een hoge kwaliteit en structuur. Gerben Budding verdient een compliment dat hij de enorme klus op deze manier heeft uitgevoerd en ontpopt zich hierbij als een organist van formaat. Dat hij zijn ‘eigen’ orgel heeft uitgekozen is een goede keuze. Het Gorkumse instrument is een orgel uit 1853 en is hier zeer geschikt voor. Hoewel het begeleidende tekstboekje enige informatie verschaft, zou een boek met wat uitvoeriger beschrijvingen van componist, toelichting op de opgenomen werken, uitgebreide beschrijving van het orgel, het orgelpatrimonium in het algemeen ten tijde van De Lange niet hebben misstaan. Dit doet overigens niets af van het feit dat Gerben Budding hier een box heeft neergezet die met recht een ‘klankdocument’ kan worden genoemd.
Deze box is onder andere te verkrijgen in de Grote Kerk te Gorinchem en in elke goede cd-zaak te bestellen (LG Organ Classics 20150604 1/9).

M. SEIJBEL, ELBURG

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 juli 2016

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

MUZIEK

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 juli 2016

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken