Bekijk het origineel

MUZIEK

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

MUZIEK

2 minuten leestijd

Op de vraag welke liederen Maarten Luther heeft gemaakt, zal ongetwijfeld geantwoord worden: ‘Een vaste Burcht’. Dat de kerkhervormer daarnaast nog 34 liederen heeft gemaakt, zal velen verbazen.
Nu allerwegen voorbereidingen worden getroffen voor de viering van vijfhonderd jaar Reformatie beveel ik graag een dubbel-cd aan die bij Carus-Verlag in Duitsland is verschenen met 35 liederen die Luther heeft gemaakt. Deze Lutherliederen, in koorzettingen en koraalcantates van onder anderen Praetorius, Scheidt, Bach, Mendelssohn, Jennefelt en Schwemmer, worden uitgevoerd door het vermaarde Kamerkoor Stuttgart onder leiding van Frieder Bernius en het Athesinus Consort Berlijn onder leiding van Klaus-Martin Bresgott. De koraalzettingen worden omlijst door enkele koraalbewerkingen van deze liederen voor orgel uitgevoerd door organist Matthias Ank.
Carus-Verlag staat bekend om zijn goede uitgaven en ook in deze uitgave worden we verrast met uitvoeringen op hoog niveau. Ik heb er met veel genoegen kennis van genomen en geluisterd naar de verschillende interpretaties en bewerkingen.
Het uitvoerige tekstboekje bevat alle coupletten van de opgenomen liederen met besprekingen en uitleg van onder anderen Margot Kässmann, Frank-Walter Steinmeier en Markus Meckel. Johanna Hinrich Claussen, cultuurmedewerker van de Raad van de Evangelische Kerk in Duitsland, heeft een uitvoerig voorwoord toegevoegd.
Elke goede cd-zaak in ons land zal deze uitgave (Carus 83.469, Edition Deluxe) kunnen leveren.

M. SEIJBEL, ELBURG

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 november 2016

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

MUZIEK

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 november 2016

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken