Bekijk het origineel

MUZIEK

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

MUZIEK

2 minuten leestijd

Menig componist die vroeg gestorven is (we hoeven maar te denken aan Mozart of Reger) heeft veel composities nagelaten. Wonderlijk hoe zij in korte tijd zoveel hoogstaande composities hebben kunnen schrijven.

Zo’n componist is bijvoorbeeld ook Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847). Ik werd daarbij bepaald toen ik onlangs in het bezit kwam van een box met tien cd’s waarop de vele geestelijke koormuziek van Mendelssohn (motetten, psalmen, koraalcantates, kleine kerkelijke koorwerken etc.) zijn vastgelegd. En dan hebben we het nog niet eens over al de andere composities die deze grote componist ons heeft nagelaten.

De nu dus verschenen box met tien cd’s, een uitgave van Carus Verlag in Stuttgart, kan een waar klankdocument genoemd worden.

Al deze koorwerken worden uitgevoerd door het vermaarde Kamerkoor Stuttgart onder leiding van Frieder Bernius, een kamerkoor dat zich speciaal heeft verdiept in en toegelegd op de koorwerken van Mendelssohn Bartholdy. Het koor zingt uitstekend met een warme, mooie koorklank, vol expressie en overgave. Je kunt het nauwelijks meer een kamerkoor noemen, want afgaande op de afgedrukte foto van het betreffende koor tel ik al gauw een kleine vijftig koorleden. Hiermee kan men ook de dubbelkorige koorwerken uitstekend uitvoeren. Vermeldenswaard is het keurig verzorgde tekstboekje waarin de teksten van de opgenomen koorwerken zijn opgenomen.

Door hetzelfde kamerkoor zijn op een aparte cd Vrije Koorwerken van Mendelssohn opgenomen zoals: Im Walde, Mailied, Im Grünen, Frühlingslied en vele andere, eveneens prachtige koorwerken, die men zelden meer hoort. Voor de koorliefhebbers zijn dit uitgaven waaraan men veel luisterplezier kan beleven. Romantische koorzettingen om veel te beluisteren. De laatst vermelde uitgave heeft als bestelnummer Carus 83.287 en zijn in elke goede cd-zaak te bestellen.

M. SEIJBEL, ELBURG

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juni 2017

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

MUZIEK

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juni 2017

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken