Bekijk het origineel

JONGE MENSEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

JONGE MENSEN

MEDITATIE: 1 SAMUEL 3:1A En de jonge Samuel diende de HEERE onder leiding van Eli.

4 minuten leestijd

Samuel wordt al heel jong door God gebruikt. Hoe kijken we in de kerk naar kinderen en jongeren? Juist nu het niet vanzelfsprekend meer is dat jongeren meedoen, is dat een belangrijke vraag.

Hoe oud zou Samuel geweest zijn toen hij in de nacht door God werd geroepen? Het Hebreeuwse woord dat wordt gebruikt in vers 1 van 1 Samuel 3, heeft een brede betekenis. Samuel kan een wat ouder kind geweest zijn, maar ook een tiener of jonge man. Globaal genomen was hij tussen de tien en de twintig. Maar hoe dan ook is het opmerkelijk wat hier gebeurt: de HEERE gaat voorbij aan de hogepriester Eli en zendt een boodschap via ‘de jonge Samuel’. De oudere generatie van de hogepriester zelf en de priesters om hem heen worden door God gepasseerd. Zij hebben het er ook naar gemaakt: de dienst van God werd door de priesters in een goddeloze bende veranderd en Eli als hogepriester heeft er niets aan gedaan. God maakt een nieuw begin door een jong iemand.

LOODZWARE OPDRACHT

Samuel krijgt meteen een loodzware opdracht: hij moet aan zijn mentor, de hogepriester, gaan vertellen dat God hem en zijn hele familie verworpen heeft. God zal over hen Zijn oordeel voltrekken, er is geen enkele weg terug meer. De HEERE zegt tegen Samuel: ‘De ongerechtigheid van het huis van Eli zal in eeuwigheid niet verzoend worden door slachtoffer of door graan-offer!’ (vers 14)

Het lijkt alsof de Heere God hier ingaat tegen alle pedagogische handboeken. Iemand die zo jong is als Samuel, moet je toch eerst een gemakkelijke opdracht geven?

Daarna kun je het niveau misschien van lieverlee opvoeren. Maar de HEERE kent Samuel beter dan wij. Hij weet dat Hij deze enorme verantwoordelijkheid op zijn schouders kan leggen. Uit de tekst wordt duidelijk dat Samuel erg met zijn opdracht in zijn maag zit. Hij ‘was bevreesd dit visioen aan Eli te vertellen’. Maar als Eli ernaar vraagt, voert Samuel zijn opdracht goed uit: ‘Toen maakte Samuel hem al die woorden bekend en hield ze niet voor hem verborgen.’ (vers 18) De jonge Samuel blijkt een betrouwbare dienaar van God te zijn. De grote verantwoordelijkheid die de HEERE op zijn schouders legt, kan hij ten volle aan.

VERLATEN

Hoe kijken we in de kerk eigenlijk aan tegen kinderen en jongeren? Juist omdat veel jongeren de kerk verlaten, gaat het vaak en veel over de vraag of de kerk wel aantrekkelijk is voor jongeren. Voelen kinderen zich thuis in de kerk? En is de taal van de liederen en van de preek begrijpelijk voor jongeren? Is er aansprekend jeugdwerk? Soms bekruipt oudere generaties weleens het gevoel dat veel draait om de vraag of de kerk jongeren wel voldoende aanspreekt. Maar laten we niet vergeten hoe snel de samenleving verandert en hoe anders dus de wereld is waarin jongeren nu opgroeien in vergelijking met de wereld waarin oudere generaties groot werden. Belangrijke vragen dus.

TAAK

Tegelijkertijd wijst dit bijbelgedeelte ons op een heel andere vraag, die misschien nog wel veel belangrijker is: in hoeverre worden jongeren ingeschakeld? Krijgen zij een taak? Juist door actief mee te doen groeit al jong het besef van medeverantwoordelijkheid voor de gemeente van Christus. In kleine gemeenten vindt dit proces vaak noodgedwongen plaats: wie als ouder kind van de zondagsschool of de kinderclub afgaat, keert meteen weer terug, maar nu als leiding. Jongeren worden ingeschakeld bij het tuinonderhoud en het klussen in de kerk. Zij zetten hun muzikale gaven al vroeg in, ook al klinkt de muziek misschien nog niet zo zuiver. En, wat heel belangrijk is: jong en oud zetten sámen de schouders onder het werk in Gods Koninkrijk.

VERANTWOORDELIJKHEID

De Heere geeft Samuel meteen een moeilijke taak. Hij krijgt al jong een grote verantwoordelijkheid. In Israël wordt een jongen ‘zoon der wet’ (bar mitswa) als hij dertien is. Meisjes worden zelfs al op twaalfjarige leeftijd volwaardig lid van de gemeenschap. Dat is veelzeggend. Natuurlijk moeten we jongeren niet overvragen, maar ze kunnen misschien wel veel meer verantwoordelijkheid aan dan wij denken. In nogal wat stadsgemeenten heeft God de afgelopen decennia jongeren willen gebruiken om deze gemeenten te laten overleven en een nieuwe toekomst te geven. Vanaf de jaren zestig tot de jaren negentig trokken gezinnen massaal de stad uit en bleven er kleine, vergrijsde gemeenten over. Vaak leek het einde nabij. In een aantal gevallen hebben studenten en werkende jongeren zich bij de vergrijsde gemeenten aangesloten. De een trok de ander aan en zo ontstond een nieuwe opleving.

Wij mogen gerust meer vertrouwen hebben in een nieuwe generatie. God werkt ook door jonge mensen.

Ds. C.M. van Loon is predikant van hervormde wijkgemeente De Samaritaan te Rotterdam-Centrum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 juli 2018

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

JONGE MENSEN

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 juli 2018

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken