Bekijk het origineel

MUZIEK

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

MUZIEK

2 minuten leestijd

Samuel Scheidt (1587-1654), leerling van onze onvolprezen Jan Pieterszoon Sweelinck in de jaren 1608/1609, is een van de bekendste componisten in Duitsland voor Bach. Hij heeft een bewogen leven gehad. Door oorlogsgeweld was hij bijvoorbeeld zijn gehele vermogen kwijtgeraakt, maar desondanks heeft hij kans gezien zo’n duizend composities voor orgel en vocale werken te creëren, waarvan er ongeveer zevenhonderd bewaard zijn gebleven, waaronder zijn verzameling ‘Cantiones Sacrae’ uit 1620. Het zijn 38 motetten op teksten van Duitse en Latijnse psalmen en gezangen. De kunst van het componeren van deze vocale werken had hij ongetwijfeld ook bij Sweelinck geleerd. Net als de grote cyclus ‘150 Psalmen voor koor’ van Sweelinck, die erg moeilijk zijn, zijn de dubbelkorige werken van Scheidt uiterst gecompliceerd. Dat is de reden dat ze nog nooit compleet zijn opgenomen. Het Athesinus Consort-Berlin, tien zangers en drie instrumentalisten – onder leiding van Klaus Martin Bresgott – heeft dat nu wel gepresteerd, zij het dat op een zojuist uitgekomen cd een selectie is gemaakt uit deze ‘Cantiones Sacrae’ van Samuel Scheidt.
We komen hier in aanraking met boeiende, maar ook moeilijke koorwerken, uitgevoerd op hoog niveau door een voortreffelijk musicerend ensemble. Hier wordt kerkmuziek van de bovenste plank ten gehore gebracht en reformatorische muziek voor ons neergezet zoals dat maar zelden wordt gehoord. Een paar opvallende werken die ik even wil noemen zijn met name het ‘Nun kommt der Heiden Heiland’ (melodie en tekst van Maarten Luther) en ook de uiterst homogene uitvoering van Psalm 150.
Dat men gemeend heeft de werken van Scheidt te moeten afwisselen met enige eigentijdse koorwerken van moderne structuur op teksten uit het Hooglied, had voor mij niet gehoeven. Ik wacht liever op een vervolgcd met de koorwerken van Samuel Scheidt.
De cd ‘Cantiones Sacrae’ is een Carus uitgave met bestelnummer 83488, te bestellen in elke goede cd-zaak.

M. SEIJBEL, ELBURG

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 september 2018

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

MUZIEK

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 september 2018

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken