Bekijk het origineel

Vragenbus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vragenbus

2 minuten leestijd

W. te K. Hoe hebben wij te denken over al die dwangwetten, bijv. de Schepenwet? Gezagvoerders zijn met hechtenis gestraft, wegens het als schipper een reis ondernemen zonder geldig certificaat van deugdelijkheid. Indien nu die gestrafte gezagvoerder, opziener of lid der gemeente is, ligt het dan op den weg der kerk om te protesteeren tegen die dwangwet, of moet alles lijdelijk worden gedragen en aangezien?
Wordt voor het ondernemen van eene reis het bezit van zulk een certificaat van deugdelijkheid geëischt, dan maakt de schipper, die de reis zonder certificaat onderneemt zich schuldig aan wetsovertreding. De straf, op de overtreding gesteld, heeft hij alsdan te dragen.
Eerlijk wil ik bekennen, dat ik de schepenwet niet ken. Gij noemt haar een dwangwet. De vraag is: Hoe is de roeping van een Christen tegenover de wetten des lands? Wordt in eene wet iets geëischt tegen het gebod Gods, dan mag zij niet gehoorzaamd worden. Dit is hier toch zeker niet het geval. De eere Gods wordt niet door de wet, maar door den wetsovertreder aangetast, want zijn wil is, dat alle ziel den machten, over haar gesteld, zal gehoorzaam zijn. Het vreezen van God moet ten slotte ook in het eeren der wetten uitkomen.
Het protesteeren tegen eene wet, waardoor de eere Gods niet wordt aangerand, ligt niet op den weg der kerk. Ge kunt dit persoonlijk doen, of, altijd in den rechten weg, in vereeniging met anderen. Bestaat er geene vereeniging van schippers? Of kunt ge u niet wenden tot den vertegenwoordiger van een district in de 2de Kamer?
Zoolang eene wet er is, is het Christenplicht zich aan die wet te onderwerpen. Daarin zal een nauwgezet Christen ook den meesten vrede vinden.

A. (Amsterdam) L.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juli 1913

De Wekker | 4 Pagina's

Vragenbus

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juli 1913

De Wekker | 4 Pagina's

PDF Bekijken