Bekijk het origineel

Van de kribbe tot het kruis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Van de kribbe tot het kruis

3 minuten leestijd

Met verontwaardiging heb ik gezien dat onder bovenstaande titel het leven en sterven van onzen Heere Jezus in het bioscoop theater wordt voorgesteld. Dat gaat te ver. Dat is heilig schennis. Dat beleedigt ons christelijk gevoel. Daartegen staat ons protest. Het leven en sterven van onzen Heiland en Zaligmaker op de film. Geexploiteerd voor geld. Dat is een gruwel in de oogen van den Almachtige en ik roep de gansene christenheid in ons vaderland op daartegen met kracht te protesteeren. En dan wordt dit alles nog met hand geklap begroet gelijk het dezer dagen binnen Leiden plaats vond.
Het puur neutrale Leidsche dagblad sprak daarover zijn afkeuring uit. Maar onwillekeurig vragen wij: waar gaan wij heen, want de plaatsen waar het vertoond wordt kunnen de menschen niet bevatten, overal uitverkochte kaarten. En meent men dat het allen ongeloovigen zijn die zich daar binnen bevinden. Naar mij van betrouwbare zijde verzekerd werd, worden zulke plaatsen ook nog bezocht door zulken die men er het minst niet verwachten zou, wat meent men dan? Dat het zien van dit alles een blijvende indruk op de harten des toeschouwers zal afwerpen. Alleen moest het geheel niet in den dienst van de Mammon staan. Want waarom heeft men den persoon van Jezus op den film gebracht, om daardoor immers nog meer menschen te trekken en alzoo de winst van het spel nog grooter te maken. De duivel weet wel hoe hij het christendom van onze dagen bearbeiden en verleiden moet. Hij geeft alles een christelijk vernisje en een christelijk tintje en dan kunnen de christenen er immers ook gerustelijk van profiteeren. Wij hebben dat kunnen zien met de kermis. Die was goddeloos. Daar ging geen christen heen. De kermis moest afgeschaft, zij had uitgediend. Volksfeesten moesten er voor in de plaats komen. En de duivel heeft zijn doel bereikt. De kermis weg, het volksfeest in de plaats, en nu kunnen ook de christenen meedoen. Wij hebben dat zoo duidelijk in dit jaar bij de volksfeesten kunnen zien. Menig predikant zat in de feestcommissie, of reed in de optocht mee. Want ‘t was een volksfeest en daarop was immers alles geoorloofd. Maar met dat alles bereikt de duivel zijn doel. De grenzen tusschen geloof en ongeloof, tusschen kerk en wereld worden hoe langer hoe meer uitgewischt. Alles lost zich op. Alles vermengt zich. En nu komt de bioscoop het heilige ontwijden en het eeren en dienen van den Christus aan een gemengde schare vertoonen. Wij verwereldlijken. Wij zinken, en als God het niet verhoedt en ons volk bekeert zich niet, dan gaat het onder naar het rechtvaardig oordeel Gods.

L. (Leiden) J.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 oktober 1913

De Wekker | 4 Pagina's

Van de kribbe tot het kruis

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 oktober 1913

De Wekker | 4 Pagina's

PDF Bekijken