Bekijk het origineel

Nog steeds concentratiekampen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nog steeds concentratiekampen

2 minuten leestijd

De Poolse Oudstrijder maakt melding van een artikel in Der Neue Zürcher Zeitung, waaruit blijkt dat er, ondanks allerlei berichten over „verzachting" en „liberalisering" van het communistische regiem, ook nu nog tientallen concentratiekampen in Rusland in bedrijf zijn.
Vastgesteld werd dat er in de Sovjet-Unie 56 dwangarbeiderskampen zijn, waarin zich onder meer Polen bevinden. Deze kampen liggen zowel in het Europese als in het Aziatische deel van de Sovjet-Unie.
In de kampen te Limbowska en omgeving, bij Archangelok in het noorden van de Sovjet- Unie, worden ongeveer 8.000 personen vastgehouden. Het zijn Russen, Polen, Tsjechen, Hongaren en Duitsers. Onder hen bevinden zich ook vrouwen en kinderen. De gevangenen worden hoofdzakelijk gebruikt voor het verrichten van mijnarbeid en voor het aanleggen van wegen en vliegvelden. Soortgelijke kampen bevinden zich ook op Nova Zembla, eveneens in het uiterste noorden.
Rond Workuta, waar indertijd reeds de kampen van Stalin en Beria lagen, zou een nieuw kampcomplex zijn verrezen. Ongeveer zesduizend gevangenen zijn in dit gebied bezig met olieboringen en de aanleg van een spoorlijn. De levensomstandigheden moeten er verschrikkelijk zijn en de sterfte is volgens de ontvangen inlichtingen buitengewoon hoog.
Over vele andere kampen worden soortgelijke bijzonderheden onthuld. Het totale aantal dwangarbeiders van allerlei nationaliteit bedraagt vele tienduizenden, vermoedelijk zelfs hnoderdduizenden.
Wij wijzen er in dit verband op dat volgens de Russische volkstelling van 1960 niet minder dan 1.380.000 Polen in de Sovjet-Unie woonden. Van hen behoorden er 250.000 tot de inwoners van de Russische Federale Republiek en Kazakstan, d.w.z. gebieden waar voorheen geen Poolse minderheid aanwezig was. De Poolse schrijver Tadensz Katelbach trekt hieruit de conclusie, dat het aantal gedeporteerde Polen, werkzaam in Sovjetrussische dwangarbeiderskampen, nog ongeveer 200.000 tot 250.000 bedraagt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 december 1965

De Wekker | 8 Pagina's

Nog steeds concentratiekampen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 december 1965

De Wekker | 8 Pagina's

PDF Bekijken