Bekijk het origineel

Veertig jaar evangelisatiewerk op Noord-Hollandse campings in de Witte Tent

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Veertig jaar evangelisatiewerk op Noord-Hollandse campings in de Witte Tent

7 minuten leestijd

GROET, NOORD­HOLLAND – Wellicht was Paulus’ oproep tot tentenwerk anders bedoeld, maar dit komt in ieder geval dichtbij: elke zomer staat er een Witte Tent tussen de vele campings in de buurt. Dit jaar voor de veertigste keer. Vijf weken lang vermaken vrijwilligersteams van jongeren de tieners en kinderen van de nabije campings. Ze vertellen hen over de Bijbel en het geloof en ’s zondags is er Family Time: een plechtigheid voor het hele gezin. Heel basaal. Met stroom van een weilandje ernaast. “Het zijn geen strakke Bottenbley­diensten.”

Maar er komen wel mensen opdagen, volgens Alrik Vos, missionair werker in dienst van de christelijke gereformeerde kerk van Broek op Langedijk. “We showen niet allerlei multimedia en een enkele keer hapert de elektriciteitstoevoer, maar dat geeft niks. Weet je waar alles om draait bij een evangelisatieproject? Om een hecht team.
Dat heb ik in de Witte Tent wel geleerd. Die jongeren kunnen misschien eens te laat komen of bijvoorbeeld de koffie niet goed zetten, dat maakt allemaal niet uit. Als de campinggasten merken dat je team een gemeenschap van christenen is die allemaal hetzelfde ideaal delen, dan kan er eigenlijk al niks meer mis gaan.”

Team
Vakantiegangers en hun kinderen over God vertellen lijkt het eerste en enige doel van campingevangelisatie, maar Alrik relativeert dat. “Teamleden bouwen een schat aan ervaring en kennis op. Ze leren hun geloof verwoorden, ze leren missionair denken, ze leren hoe je het christelijk geloof ‘voorleven’ kan. Dat is ontzettend waardevol, ook in het kerkelijk leven later.” Teams begeleiden, dat is de taak van Alrik. “Het is ook de kracht van de Witte Tent dat zij een begeleider in vaste dienst heeft. Op diverse plaatsen in het land vindt campingevangelisatie plaats, maar niet iedereen heeft een vast persoon die het werk begeleidt. Daardoor ontberen de teams structuur en doen zij teveel op eigen houtje.
Elk jaar melden jongeren zich aan voor het campingwerk. “Jongeren tussen de 17 en 25 jaar zoeken we. Kerkelijke richting maakt niet uit, wel overtuigd christen zijn.”
Ergens in april is er dan een voorbereidingsweekend. Drie teams van zo’n acht personen zullen vijf weken lang de Witte Tent runnen. Met een kinderclub en een tienerclub, spelletjes of sporten, een sing-inn in de avonduren, een bingo of een bonte avond. “Maar ’t is niet alleen gezellig volleyballen en op Bert en Ernie-niveau over de Bijbel praten. We doen ook serieuze Bijbelstudies. En tieners vinden dat net zo fijn als samen sporten. Het scheelt wel dat we alleen de wat meer geïnteresseerde tieners hier zien omdat we tussen de campings in staan. Ik schat dat vijftig procent van hen wel christelijk is.” ’s Zondags is er dan Family Time, een laagdrempelige dienst waarin veel gezongen wordt en een spreker voorgaat, gevolgd door koffie en een broodje na afloop. ’s Avonds is er eenzelfde dienst, maar dan in de kerk in Schoorl.

Reünie
Dit jaar staat de Witte Tent er voor de veertigste keer. “Ds. E.E. Slofstra was de oprichter. Hij nam eind jaren zestig het beroep naar Broek op Langedijk aan onder de voorwaarde dat hij er ook evangelisatiewerk mocht opstarten. Zodoende is hij dit campingwerk begonnen”, aldus Alrik. Ds. Slofstra wilde vanuit een Witte Tent recreatieve activiteiten organiseren voor campinggasten en deze op ontspannen wijze in contact brengen met het evangelie. Het toerisme groeide flink in die tijd want ook de gewone man had nu het geld en de vrije dagen om te recreëren. Zodoende schoten de campings de grond uit en ontplooiden op allerlei andere plaatsen christenen evangelisatiewerk op campings. In 1970 is er een stichting opgericht om het werk vorm te geven en te besturen: InterKerkelijk Evangelisatiewerk Schoorl en Groet (IKES). Onder leiding van ds. Slofstra en met steun van de christelijke gereformeerde kerken van Broek op Langedijk, Den Helder en Opperdoes en de gereformeerde kerken van Bergen en Broek op Langedijk en de hervormde gemeenten van Bergen en Schoorl werd de gezamenlijke aanpak van het evangelisatiewerk vormgegeven. Deze stichting bestaat nu dus veertig jaar. “Op de laatste dag dat de tent er staat, D.V. vrijdag 13 augustus, zullen we een reünie organiseren voor iedereen die de afgelopen veertig jaar bij het tentwerk betrokken is geweest”, vertelt Marjanda de Graaf, voorzitter van IKES. “Jeanette de Waard (evangelisatieconsulent in dienst van onze kerken en ooit werkzaam voor de Witte Tent in Groet, JL) en ik regelen deze dag. We zullen dan in de Witte Tent lunchen en een dankdienst houden om God te danken en te prijzen voor de afgelopen veertig jaren.”

Op naar de halve eeuw nu? “Daar gaan wij wel voor”, stelt Marjanda. We staan als stichting voor de uitdaging om er enkele bestuursleden bij te vinden. Afgelopen jaar deden we het werk met vier man, we zouden er graag twee toegewijde krachten bij willen. Daarnaast gaan we door met het werven van donateurs en zoeken we naar nog een kerkelijke gemeente uit de buurt die wil participeren in dit evangelisatiewerk. Vanaf volgend jaar willen we het werk onder de paraplu van Dabar uitvoeren, een project van de HGJB die al veel evangelisatiewerk met jongeren op campings aanstuurt. Zij organiseren voorbereidingsweekenden en leveren materialen aan, zowel zangbundels als informatie voor recreatieve activiteiten. Alleen al voor de jaarlijkse lichting nieuwe teamleden vind ik het fijn werk om te doen. Aan het werk zelf zie je niet direct de vruchten, je bent even in contact met kinderen en tieners en hun ouders en dan zijn ze weer verdwenen. Positieve uitzonderingen daargelaten: soms ontmoet je mensen op de campings die als kind Bijbelverhalen hebben gehoord tijdens de kinderclub in hun zomervakantie.” Alrik: “Jongeren die vrijwillig deelnemen aan een team vormen tot zelfbewuste christenen die over hun geloof kunnen vertellen, dat is het allermooist aan dit werk. Het wordt echter wel moeilijker: jongeren gaan vaker dan vroeger naar het buitenland op vakantie of ze doen mee aan allerhande vrijwilligersprojecten in verre landen, zoals een school bouwen in Roemenië of een kerk ergens in Afrika. Ook het aantal toeristen is minder dan vroeger. Vroeger deden we zes, soms zeven, weken Witte Tent-werk, nu is dat vijf weken geworden.” Nodig blijft het werk echter nog altijd. Alrik: “Mensen zijn niet negatief over het geloof, maar echte christenen kom je in deze streek maar weinig tegen. Je krijgt soms het idee dat deze streek vroeger te weinig is bewerkt door de zending.”

Zie www.wittetent.nl. Wie graag bij de reünie aanwezig wil zijn, kan zich via deze site opgeven.


1970: Oprichting IKES en start van Witte Tent in Schoorl.
1974: Ook in de wintermaanden zondagsschool en kinderclub.
1977: Evangelist br. J.O. Schouten versterkt het werk.
1979: In het Witte Kerkje van Groet worden diensten gehouden voor campinggasten.
1980: Naast de tent in Schoorl komt er een tweede tent in Groet. Dubbele lasten en dubbele teams!
1989: Ds. Anton Metske neemt het werk over van br. Schouten en begeleidt de teams tot 1996.
1997: Terug naar twee tenten, het wordt moeilijker om jongeren te werven.
1998: De Witte Tent verhuist van Schoorl naar Groet omdat de campings rond Schoorl zelf recreatieve activiteiten ontplooien. Jeanette de Waard wordt evangelist. 2001: Alrik Vos neemt de taak over van Jeanette de Waard. Door de verhuizing naar Groet is het aantal bezoekers toegenomen.
2010: Reünie vanwege het veertigjarig bestaan van het Witte Tentswerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 2010

De Wekker | 16 Pagina's

Veertig jaar evangelisatiewerk op Noord-Hollandse campings in de Witte Tent

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 2010

De Wekker | 16 Pagina's

PDF Bekijken