Bekijk het origineel

CGK Enschede-Oost: Een van de zeven …

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

CGK Enschede-Oost: Een van de zeven …

5 minuten leestijd

Lid zijn van de CGK Enschede-Oost betekent meer dan tot die gemeente behoren: eind oktober vierden 7 gereformeerde Enschedese kerken gelijktijdig Avondmaal tijdens het zgn. markeringsweekend. Ds. Dik Dunsbergen vertelt er met genoegen over.

“Binnen Enschede is al jaren een vorm van samenwerking tussen CGK, NGK en GKv. De CGK heeft twee gemeenten (Oost en West), de NGK één grote gemeente (na samengaan van Noord en Zuid) en de GKv heeft vier gemeenten (alle windrichtingen). Vanaf begin jaren 70 was er vooral samenwerking op het gebied van evangelisatie. Kanselruil heeft de CGK met de NGK sinds 1997 en met de GKv sinds 2006.
De GKv en NGK spraken sinds 1997 met elkaar over wederzijdse erkenning, maar deze gesprekken waren in 2010 in een impasse gekomen. Om daaruit te komen heeft de CGK aangeboden om als ‘buitenstaander’ het voorzitterschap op zich te nemen voor de wederzijdse gesprekken. Op 23 januari 2014 vond het eerste gesprek plaats met afgevaardigden uit alle zeven kerken. Prof. Barend Kamphuis van de GKv werd gevraagd om een avond te verzorgen over hermeneutiek en eenheid. Vanuit de Schrift kunnen kerken tot verschillende praktische uitwerkingen komen van het christelijke leven. Het is van belang dat bij elkaar gezien wordt, dat vanuit het ene fundament Christus gehandeld en geleefd wordt. Vanuit deze benadering vonden meerdere samensprekingen plaats. Eind 2015 kwam de wederzijdse erkenning van NGK en GKv tot stand.

Op 29 en 30 oktober 2016 hebben deze kerken dat dus gevierd met een ‘markeringsweekend’. Zaterdag stonden de kerken open voor een zgn. kerkenpad. Vele gemeenteleden konden zo kennismaken met gebouw en geschiedenis van de andere gemeenten. De zondag was het hoogtepunt. Om 9.30 uur werd het heilig Avondmaal gevierd, waarbij gemeenteleden de mogelijkheid hadden om in een andere dan hun eigen gemeente aan de Tafel te gaan. Daar is breed gebruik van gemaakt. Families die jaren gescheiden naar de kerk gingen zaten samen aan één tafel. Buren konden gezamenlijk Avondmaal vieren.”

Broeder H. Brasz (80): “Er is inderdaad steeds meer verwevenheid en samenwerking tussen de gereformeerde kerken in de stad.” Ook hij ervaart dit als “een goede ontwikkeling als het ons samen op de goede weg houdt.” Brasz, geboren en getogen in Enschede-Oost vindt dat zijn gemeente ‘alles in huis’ heeft. “Niet dat de ene predikant de andere is (ik heb er heel wat voorbij zien komen), maar in de verkondiging werd ik van Godswege aangesproken. Daar leven we van, ook als er dingen zijn die je weleens anders had gewild.” Als je zo lang ergens kerkt, zie je ontwikkelingen: “Zo is er voor de kinderen in de dienst meer passende aandacht dan voorheen.”

Zij ervaren dat als heel positief, aldus Larissa Pals, achttien lentes jong: “Wat ik zo fijn vind aan onze gemeente is, dat er van jongs af aan al aan de christelijke opvoeding wordt gewerkt. Er is crèche, Bijbelclub, jeugdvereniging en catechisatie. Al deze activiteiten worden geleid door mensen die er echt plezier in hebben. Als klein kind begin je bij de crèche en stroom je daarna door naar de kindernevendienst en Bijbelklas. Dit is tijdens de dienst en was iets waar ik altijd heel erg naar uitkeek. Zo zongen we af en toe liedjes van Elly en Rikkert en maakten we leuke Bijbel-gerelateerde werkjes. Nu ik zelf wat ouder ben zit ik op de jeugdvereniging.”

Marleen de Lange (27): “De gemeente is niet zo groot, wat maakt dat veel mensen elkaar persoonlijk kennen. Nieuwe mensen worden warm ontvangen en vinden snel hun plek. Als evangelisatieconsulent heb ik ervaren hoe betrokken en gastvrij veel gemeenteleden zich inzetten in de kerk en daarbuiten. Er wordt veel aan evangelisatiewerk gedaan. Tijdens The Passion in Enschede waren veel gemeenteleden op de been om mensen in de kerk te verwelkomen en met hen in gesprek te gaan. Ons kerkgebouw staat in het centrum, waardoor ook veel mensen van buiten onze eigen gemeente gebruikmaakten van onze kerk om van daaruit de stad in te gaan. Zij vertelden ons achteraf dat zij zich enorm welkom voelden en gastvrij zijn ontvangen! Een groot compliment.”

Broeder Brasz herkent als ouder gemeentelid, dat “we ons blijkbaar steeds meer bewust zijn van de noodzaak het evangelie zichtbaar te maken buiten de kerkmuren.” Hij stelt vast: “Dat kan niet zonder zegen blijven” en geeft aan dat het zijn gebed is, om “trouw te mogen blijven in de gemeente en tegelijk te verwachten dat God niet verlaat wat zijn hand begon.”
Ds. Dunsbergen sluit hierop aan, dat “de verschillende kerkverbanden in Enschede het allen moeten hebben van de ene Here en Heiland die vergeving schenkt. Van die vergeving mogen wij allen leven.” Tijdens het ‘markeringsweekend’ stond daarom in alle kerken Kolossenzen 3: 15 centraal: ‘… laat in uw hart de vrede van Christus heersen, want daartoe bent u geroepen als de leden van één lichaam …’.

De CGK Enschede-Oost heeft ca. 350 leden. Predikant is sinds 2012 ds. D. Dunsbergen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 januari 2017

De Wekker | 24 Pagina's

CGK Enschede-Oost: Een van de zeven …

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 januari 2017

De Wekker | 24 Pagina's

PDF Bekijken