Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Andijvie en prei in de oven

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Andijvie en prei in de oven

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Ovenheerlijk
Ovenschotels kunnen erg handig zijn op een dag datje weinig tijd hebt om te koken. Vaak is het namelijk mogelijk de schotel voor een groot deel klaar te maken op een tijdstip datje wel uitkomt. Natuurlijk geen week tevoren, maar een dag eerder is meestal geen punt. Bij thuiskomst is het dan soms alleen een kwestie van de schaal in de oven zetten. Wie een programmeerbare oven heeft kan zelfs dat al doen, waarbij de oven precies op het gewenste tijdstip aan gaat. Maar waarom zou je alleen in haast-gevallen de oven gebruiken? Wie er eenmaal mee begonnen is, krijgt de smaak te goede ovenschotels en stoof potten" staat een keur aan gerechten in allerlei variaties en moeilijkheidsgraden. Tips en handigheidjes zijn daarbij niet vergeten. Vlees, peulvruchten, rijst.

Ook —of juist— gewone Hollandse groenten passen in een ovenschotel. Maak er een frisse salade bij.

Gevulde andijvie
50 g boter, 4 kleine kroppen krulandijvie
3 sneetjes oud wittebrood, 4 eetl. melk
1 eierdooier, mespunt nootmuskaat
400 g gehakt, 6 eetl. geraspte kaas
1 theel. bouillonpoeder, 2 eetl. paneermeel
Vz theel. cayenne- of 1 theel. paprikapoeder
peper, zout
Verwarm de oven voor (200°C, gasoven stand 4) en schuif het rooster 1 richel onder het midden. Beboter een wijde ovenvaste schaal. Was de andijvie, sla deze uit en snijd de stronkkant en lelijke bladeren weg en laat ze uitlekken. Breng in een pan een bodem water met wat zout aan de kook. Kook de andijvie ca. 3 minuten en laat ze daarna omgekeerd uitlekken in een vergiet. Ontkorst het brood en doe het in een diep bord. Prak er de melk, eierdooier, nootmuskaat, peper en zout door. Meng er daarna het gehakt en 4 eetlepels kaas door. Vorm van het gehakt kleine balletjes en sla deze plat. Los het bouillonpoeder op in 2 dl water. Leg de andijviekropjes overeind in de voorbereide schaal. Stop het gehakt verspreid tussen de bladeren erover. Schenk de bouillon om de kropjes heen. Vermeng het paneermeel met de restvan de kaas en cayennepoeder. Strooi dit erover en leg hier en daar vlokjes boter. Plaats de schaal in de oven en bak tot de bovenkant goudgeel en krokant is geworden, plm. 20 min. Serveer met gekookte aardappelen waarbij een laurierblad is meegekookt. Variatie: Gebruik gemalen vleesresten (en kaas) en een restant jus om bladgroenten te vullen.

Prei met cervelaat en kaassaus
8 dunne preien, zout, 40 g zachte boter
30 g bloem, 3 dl melk
50 g geraspte pikante kaas
1 theel. paprikapoeder
16 dikgesneden plakken fijne cervelaatworst
Snijd van de preien het bladgedeelte weg tot op het preiwit (bewaar het groen voor soep of stamppot) en snijd de worteldelen weg. Was de stukken preiwit en laat ze uitlekken. Kook de stukken prei in een pan met de hittebron op lage stand in een bodem kokend water met zout ca. 15 minuten en laat ze daarna uitlekken. Verwarm de oven voor (150 °C, gasoven stand 6) en schuif het rooster 1 richel onder het midden. Beboter een lage, langwerpige ovenvaste schaal. Maak intussen van 30 g boter, de bloem en melk een basissaus. Roer er 30 g kaas door en de paprikapoeder. Leg de plakken cervelaat twee over twee uit over het werkvlak. Wikkel in elke dubbele plak cervelaat een stuk prei en leg ze naast elkaar in de voorbereide schaal. Schenk er de kaassaus over en bestrooi deze met de rest van de kaas. Leg bovenop kleine vlokjes boter. Plaats de schaal in de oven en bak tot de bovenkant goudgeel gekleurd is (plm. 10 min.). Serveer met aardappelpuree en een salade van knolselderij en wortel meteen dressing van yoghurt. Variatie: Gebruik in plaats van de cervelaatworst schouderham of salami.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 januari 1991

Terdege | 64 Pagina's

Andijvie en prei in de oven

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 januari 1991

Terdege | 64 Pagina's